Sos tomato antara sos yang sentiasa ada di rumah. Banyak masakan menggunakan sos ini dan apa yang menarik ia juga boleh dihasilkan sendiri secara homemade. Rasanya lebih asli kerana tiada penggunaan bahan kimia.

Bagi yang teringin merasai sos tomato homemade atau lebih gemar menggunakan bahan tanpa pengawet boleh cuba buat sendiri menggunakan panduan perkongsian Dr Maryam Aziz.

Sos tomato homemade 

Sos tomato adalah antara bahan yang banyak sangat food additives. Jadi, ini pilihan mudah untuk buat sos tomato sendiri di rumah.

Bahan-bahan:

2kg tomato segar
Minyak zaitun
Garam
Gula kabung
Basil
Cuka putih
Tepung jagung (kalau nak pekat)

Nak Buat Sendiri Sos Tomato Pun Boleh. Bebas Bahan Pengawet & Rasa Lebih Asli

Cara-caranya:

1. Beli tomato yang dah ranum, lembik sedikit pun ok.

IKLAN

2. Rebus dalam 5 minit sampai kulitnya mengelupas

3. Lalukan bawah air sejuk dan buang kulitnya.

Nak Buat Sendiri Sos Tomato Pun Boleh. Bebas Bahan Pengawet & Rasa Lebih Asli

IKLAN

5. Kisar tomato sehingga hancur. Kemudian masukkan gula kabung, separuh bulatan.

6. Letak dalam 2 sudu olive oil, sedikit basil.

Nak Buat Sendiri Sos Tomato Pun Boleh. Bebas Bahan Pengawet & Rasa Lebih Asli

IKLAN

7. Masukkan secubit garam dan tambah dalam 3-4 sudu besar cuka. Masak sambil kacau selama 30 minit sehingga jadi separuh dari isi padu asal. Kalau masih rasa cair boleh tambah sesudu tepung jagung. Rasa dan adjust supaya cukup masin manis.

8. Separuh yang sudah masak akan bekukan untuk dijadikan perencah masakan. Separuh lagi dalam bekas kecil untuk dihabiskan dalam tempoh 1-2 minggu (letak dalam fridge).

Nak Buat Sendiri Sos Tomato Pun Boleh. Bebas Bahan Pengawet & Rasa Lebih Asli

Sumber: Dr Maryam Aziz

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI