Siapa je yang tak suka aiskrim kan? Lagi-lagi kanak-kanak yang memang suka aiskrim mewah ala magnum ni.
Kalau nak beli hari-hari, boleh tahan juga harganya. Sebenarnya, mudah je nak buat aiskrim mewah homemade ala magnum ni. Boleh ikut resipi dan langkah yang dikongsi Riena Eris ni.
AISKRIM MEWAH HOMEMADE ALA MAGNUM
BAHAN-BAHAN:
½ kotak dairy whipping cream Susu pekat manis (ikut suka nak guna banyak mana, kalau tak nak manis, boleh kurangkan) Coklat masakan (panaskan secara double boiler) Almond nibs (sangai atau bakar) Acuan silicon aiskrim (boleh beli di shopee)
1. Mula-mula, tuangkan susu pekat. Kalau nak manis boleh letak lebih. Tiada sukatan tertentu sebab bergantung kepada tahap kemanisan yang diinginkan.
2. Tuangkan separuh kotak dairy milk whipping cream. Kalau nak habiskan satu kotak pun boleh. Rasa dia lemak-lemak tapi tawar. Kalau nak pakai non dairy whipping cream tapi bezalah sikit rasanya.
3. Kacau-kacau adunan tadi sehingga sebati. Rasakan sama ada dah manis ke belum. Boleh kacau guna sudu je, tak perlu guna mixer sebab tekstur whipping cream ni memang ringan dan gebu bila dah jadi aiskrim. 4. Adunan tadi terus tuang ke dalam acuan silikon aiskrim. Pastikan tinggal ruang sikit sebab nanti bila beku, dia mengembang sedikit. Pastikan dah letak batang aiskrim ye.
5. Bila dah siap, letak penutupnya dan terus masuk peti ais dan biarkan beku semalaman. Atau boleh bekukan lebih kurang 8 hingga 10 jam, supaya nanti senang nak coating coklat. 6. Coklat masakan tadi kite double boiler kan, tapi saya beli yang dah siap, senang terus celup je. Saya beli berryls gourmet dark coklat. Kalau nak pakai milk coklat pun bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang selera masing-masing.
7. Lepas dah beku, keluarkan dari acuan. Senang sangat nak kuarkan pakai acuan silicone ni. 8. Terus celupkan aiskrim ke dalam coklat yang sudah dicairkan tadi. Kemudian, bila angkat cepat-cepat taburkan badam nibs yang sudah disangai kerana coklat ni cepat beku.
9. Bila dah tabur badam, kemudian masukkan aiskrim dalam peti sejuk lebih kurang 15-30 minit bagi coklat betul-betul beku. Untuk 1 kotak dairy whipping cream tu, boleh dapat dalam 20 batang aiskrim.
Ads
*tapi kalau nak lagi jimat, campurkan dengan susu uht sekotak besar lagi banyak dapat memang berbaloi. *kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white chocolate, terpulang ikut kreativiti masing-masing.
4. Apabila sudah siap, tuang adunan kentang ke dalam loyang. Rata-ratakan supaya sekata semuanya. Ketepikan.
5. Panaskan minyak. Masukkan daging cincang ke dalam kuali dan goreng sehingga masak.
6. Apabila sudah goreng, angkat dan toskan. Kemudian, taburkan daging ke atas kentang di dalam loyang tadi dengan sekata ye. Biar daging menutupi kentang. Ketepikan.
7. Sementara itu, panaskan air di dalam kuali. Masukkan serbuk cheese. Kuantiti serbuk cheese bergantung kepada kepekatan macam mana yang anda inginkan. Terpulang atas selera masing-masing.
8. Gaul-gaulkan sehingga ia menjadi pekat. Apabila sudah masak semuanya, tutup api. Tuang cheese ke atas daging cincang. Biar semuanya sekata.
9. Kalau suka, boleh taburkan mozzarella cheese.Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 150C selama 30 minit atau hingga masak. Ikut kepada keadaan ketuhar masing-masing. Siap untuk dihidang.
Bagi anda yang gemarkan sajian makanan yang sihat serta kurang minyak , makanan kukus semestinya antarasajian yang menjadi pilihan. Malah, masakan yang dikukus juga mempunyai rasa serta khasiat yang tinggi. Biasanya periuk kukusan ni banyak digunakan untuk memasak ikan stim sahaja tetapi ada banyak lagi sebenarnya hidangan yang boleh disajikan. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
1.CILANTRO LIME CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Untuk bahan perapan, masukkan ayam, daun ketumbar, bawang putih, cili benggala, bawnag putih, hirsan tomato. Gaul rata. 2. Tambah pula dengan minyak zaitun, jus limau nipis empingan cili, serbuk lada hitam. Gaul rata dan ketepikan. 3. Panaskan kukusan sehingga keluar wap. 4. Ambil aluminium foil dan masukkan ayam yang diperap tadi. Bungkus dengan kemas. 5. Taburkan di atasnya dengan sedikit empingan cili . 6. Kukus lebih kurang 25-30 minit. Angkat dan hidangkan.
2.IKAN KERAPU KUKUS SOS TEOH CHEW
BAHAN-BAHAN
BAHAN SOS TEOH CHEW:
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan untuk sos Teoh Chew dan rebus. Ketepikan. 2.Potong ikan menjadi fillet yang dibelah dua dan letakkan di atas pinggan tahan panas. 3.Panaskan pengukus dan kukus ikan selama 15 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya. 4.Tuang sos Teoh Chew ke atas ikan yang telah dikukus tadi. 5.Sedia dinikmati.
3. SUP ‘LOTUS ROOT’ BERSAMA AYAM DAN KURMA MERAH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Potong lotus root secara membulat dan nipis, kira-kira 1cm. 2.Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam air masak dan stim selama 4 jam./ 3.Selepas 4 jam, tambahkan garam dan stim semula kira-kira 30 minit. 4.Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili giling ketika menumis.
4. STEAMED TOFU
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Panaskan periuk kukusan dan kukus tauhu selama 5 minit. Keluarkan dan buang air yang bertakung dalam pinggan tofu tadi. 2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Padamkan api dan tambahkan kicap masin dan kicap manis. Gaul rata hingga sebati. 3.Tuangkan sos ke atas tofu yang dikukus tadi. Hiaskan dengan daun bawang. 4.Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi: http://dailycookingquest.com
5. CHAI KUE
BAHAN KULIT:
BAHAN INTI:
BAHAN SOS KICAP CAIR:
CARA MEMASAK: 1.Untuk menyediakan kulitnya, campurkan tepung beras, tepung ubi, garam dan gula. Gaulkan sehingga ia menjadi sebati. 2.Sementara itu, panaskan periuk dan tuang sedikit aduan. Ratakan dan kukus selama dua minit. Ulang sehingga adunan habis. Ketepikan. 3.Untuk menyediakan inti pula, campurkan isi ayam yang telah diracik halus dan dikukus bersama lobak merah yang telah dihiris, cili merah dan lada sulah. Masukkan ke dalam kulit dan gulung. Kukus lagi selama lima minit. 4.Untuk menyediakan sos kicap cair pula, campurkan kicap cair bersama gula, sos tiram, kicap pekat dan bolehlah dihidangkan.
6. SIAKAP STIM NYONYA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Kukus ikan sehingga masak. Ketepikan. 2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili merah, serai, bunga kantan, jus limau nipis, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika. 3.Dalam kuali lain goreng bendi, kacang panjang, terung, tomato, cili dan bawang dengan sedikit minyak. Masuk ke dalam kuali berisi tumisan cili merah tadi. Gaul rata. 4.Akhir sekali tuang sos nyonya tadi ke atas ikan yang telah dikukus. 5.Sedia untuk dinikmati.
Info Chef : Selain siakap, boleh juga menggunakan ikan kerapu.
7. TENGGIRI KUKUS HALIA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Lumurkan ikan serbuk lada hitam dan garam. Perap seketika. 2. Letakkan ikan di dalam bekas tahan panas dan tabur halia, tomato, bawang putih, lobak merah dan bawang merah. 3. Masukkan ikan ke dalam periuk kukusan dan masak selama 10-12 minit atau sehingga masak. 4. Sedia untuk dihidangkan.
8. BAWAL EMAS KUKUS KURMA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air, halia, bawang merah, bawang putih dan kurma. Didihkan. 2. Masukkan ikan dan lobak merah. Tutup periuk seketika. Biar hingga ikan masak. 3. Tambahkan tomato dan perasakan dengan garam dengan secukupnya.
9. SIAKAP STIM HALIA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Bahan yang dikisar tadi digaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam, dan sos tiram. Perap kira-kira 15 minit. 2 Cili merah, tomato dan daun sup ditabur di atas ikan. Gunakan tomato untuk sedikit rasa masam supaya seimbang dengan rasa sos tiram. 3 Stim / kukus ikan siakap 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, perah air perahan limau nipis.
10. SOLOK LADA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Gaul isi ikan bersama dengan kelapa parut, santan, lada hitam, halia, bawang merah dan telur. 2.Kemudian perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. Gaul rata. 3.Sumbatkan bahan ini ke dalam cili yang telah dihiris tengahnya dan dibuang bijinya. 4.Susun di dalam periuk dan kukus hingga masak. Hidangkan.
11. SZECHUAN MAPO TOFU POT
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Potong dadu tauhu tauhu Jepun dan perasakan dengan kicap cair. 2.Kemudian kukus lebih kurang lima minit. Masukkan dalam mangkuk dan ketepikan. 3. Dalam kuali lain. Panaskan minyak kemudian tumiskan pes cili, kacau hingga pecah minyak. 4.Masukkan daging cincang dan semua jenis cili benggala cincang hingga wangi. 5.Seterusnya masukkan cuka, sos tiram, gula, garam dan perasa ikan secukup rasa. 6.Akhir sekali masukkan tepung kanji kentang untuk memekatkan kuah. 7.Tutup api, kemudian tuangkan di dalam mangkuk yang berisi tauhu Jepun yang telah dikukus tadi. 8.Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Jika suka boleh tambahkan hirisan cendawan hitam dan cendawan Bai Ling.
12. CHINESE STEAMED CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAP:
BAHAN SOS:
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan ayam dan lumur dengan bahan perapan hingga rata. 2.Kemudian masukkan hirisan halia dan daun bawang. Perap selama 30 minit. 3.Panaskan periuk kukusan dan masukkan ayam. Kukus selama 20-30 minit sehingga ayam empuk. 4.Angkat ayam dan potong menjadi kepingan yang lebih kecil. Ketepikan seketika. 5.Untuk sos, panaskan periuk dan masukkan minyak bijan. Tumis bawang putih dan daun bawang hingga wangi. 6.Tambahkan sos tiram, kicap cair dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih. 7.Padamkan api dan biarkan sos sejuk seketika. Sedia untuk dihidangkan dengan ayam kukus tadi.
Kredit resipi: chinasichuanfood.com
13. UDANG KUKUS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN INTI:
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan udang dan potong bahagian tengah badannya. 2.Susun hirisan halia di dalam bekas tahan panas dan susun pula udang. Tabur sedikit garam. 3.Dalam bekas berlainan, satukan kesemua bahan inti dan sumbatkan ke dalam badan udang tadi. 4.Kukus udang hingga masak dan hiaskan denagn daun ketumbar. 5.Sedia untuk dinikmati.
Foto: noobcook.com
14. CHOCOLATE MOIST CAKE
BAHAN A:
BAHAN B:
BAHAN C:
CARA MEMASAK: 1. Gaulkan rata semua bahan A dalam satu bekas. 2. Masakkan semua bahan B dengan api sederhana hingga sebati. 3. Pukul bahan C sehingga kembang dan bebuih. 4. Masukkan bahan B ke dalam bahan C dan kacau sebati. 5. Akhir sekali masukkan bahan A ke dalam sebatian B dan C. 6. Letakkan dalam loyang dan kukus selama 45 ke 50 minit.
CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Panaskan periuk secara double boil dan masukkan semua bahan dan kacau sebati. 2.Sejukkan sebelum di tuangkan atas kek.
Info Chef: Untuk rasa kek yang lebih enak, pastikan anda meletakkan chocolate ganache dalam kuantiti yang banyak.
15. RED VELVET CUPCAKE
BAHAN A:
BAHAN B:
CARA MEMASAK: 1. Campurkan semua bahan A dalam satu bekas dan gaul sebati menggunakan wrisk dan ketepikan 2. Campurkan pula semua bahan B di dalam bekas yang lain, kemudian masukkan ke dalam sebatian A tadi. 3. Isikan sebatian ke dalam paper cup sebanyak 2/3 bekas 4. Kukuskan kek tadi selama 15 minit.
BAHAN CREAM CHEESE:
CARA MEMASAK 1.Putar semua bahan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana, setelah sebati paipkan atas cupcake tadi.
Info Chef: Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.
16. APAM POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Masukkan telur, gula dan ovelatte ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan maksima sampai sebatian menjadi kembang dan berwarna putih. 2.Masukkan susu dan baking powder mix lagi sampai sebati kemudian masukkan tepung mix dengan kelajuan sederhana. 3.Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan warna yang berlainan. 4.Paipkan ke dalam acuan dan buatkan dot-dot. 5.Kukuskan selama 15 minit.
Info Chef: Jika adunan terlembik, boleh tambah sedikit tepung. Hati-hati jangan sampai apam menjadi keras.
17. HORMHOK
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Masukkan isi ikan tenggiri, telur, pes kari merah, sos ikan, gula dan santan ke dalam bekas. Kacau rata. 2.Seterusnya masukkan hirisan kubis, daun selasih dan sedikit daun limau purut di dasar mangkuk daun pisang. 3.Masukkan isi ikan yang telah digaul sebati sehingga memnuhi 3/4 mangkuk. 4.Kukus selama 10-15 minit. 5.Sebelum dihidangkan, letak sedikit baki santan dipermukaan Hormhok dan hiaskan dengan daun limau purut dan cili merah diatasnya.
18. PUTU MAYAM BIHUN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Rendam bihun seketika letakkan di dalam periuk kukusan yang telah dialas dengan kain jarang. 2.Setelah naik wap, kukus bihun sehingga lembut. 3.Keluarkan dan susun di dalam pinggan hidangan 4.Nikmatinya bersama kelapa parut dan gula perang.
Kata Chef: Jika mahukan putu mayam yang berwarna warni, tambahkan pewarna semasa proses merendam bihun dan kukus seperti biasa.
19.KEK GULUNG PELANGI
BAHAN-BAHAN:
Inti:
CARA MEMASAK: 1.Sediakan periuk kukusan. Lengserkan loyang bersaiz 8″ x 8″ dengan sedikit marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan. 2.Pukul telur, ovallete dan gula dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan sederhana. 3.Masukkan minyak jagung dan santan sedikit demi sedikit. Kaub balikkan adunan dengan menggunakan spatula sehingga betul-betul sebati. 4.Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan warnakan dengan warna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah. 5.Tuangkan adunan ungu ke dalam loyang dan ratakan. Kukus selama 10 minit. 6.Kemudian tuang pula adunan biru ke atas adunan ungu tadi dan ratakan. Kukus semula selama 10 minit. 7.Ulang langkah yang sama untuk adunan selebihnya. Untuk warna yang terakhir, kukus kek selama 15 minit. 8.Setelah masak, keluarkan kek dan terbalikkan. Potong nipis kek semasa masih panas dan paipkan sedikit inti di tengahnya. 9.Gulungkan kek dengan kemas dan sedia untuk dinikmati.
Kata chef: Pastikan kek dipotong nipis. Jika tebal, kek akan patah semasa proses menggulung.
Menu minum petang hari ni kita buat special kek. Gerenti ramai yang suka nanti. Kek kotel berkrim ni sedapnya makan ketika sejuk. Memang lah sedap bila dilapisi dengan buah buahan. Makan pun tak rasa muak.
Mix terus hingga jadi meringue(bila tonggeng telur tu tak jatuh)
Bila dah siap,masuk adunan putih telur tu sikit-sikit dalam adunan kuning telur tadi. Kaup balik hingga sebati
Panaskan oven 180 dan bakar kaedah water bath.Loyang untuk kek 8 inci.Loyang untuk isi air panas 10 inci.
Sapu loyang dengan minyak. Lapik baking paper.Tuang kek ke dalam loyang.Isi air panas ke dalam loyang 10 inci.Letak loyang kek ke dalamnya. Bakar selama 30 minit.
Untuk cream (masak guna non stick pan)
2 biji kuning telur-whisk sebati dulu
150ml susu cair
½ cawan susu pekat
Esen vanilla
Sebatikan semua bahan.
Masak api sederhana. Sentiasa kacau hingga nampak sikit pekat.
Masuk 11/2 sudu kecil tepung gandum.Bancuh dengan sedikit air.
Masuk dan kacau hingga nampak berkrim macam susu pekat.Tutup api.
Putar whipping cream hingga kental
Masuk cream . Kacau hingga tercampur rata
Siap ketepikan dulu
Bila kek dah masak,sejukkan dulu.Potong 2 bahagian.Letak lapis pertama dalam 1 bekas,tuang cream, tabur fruit cocktail.
Lerai lapisan ke dua kek.Sapu cream.tabur fruit cocktail.Dah siap sejukkan dulu, baru potong.
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.