Memasak jadi mudah dan sedap jika tahu akan petuanya. Resepi bubur ayam untuk bayi boleh disediakan dengan lebih mudah jika anda mempunyai stok ayam yang telah tersedia dalam peti sejuk. Kalau nak tunggu ayam beku cair, mungkin akan mengambil masa yang agak lama.
Dengan membuat stok ayam sendiri, anda boleh menambahkan sayuran seperti daun saderi atau herba seperti halia untuk memberi lebih keberkesanan terhadap ketahanan badan bayi. Lihat resipi yang dikongsi oleh Yusherizan Marshella Yusoh ini.
Bahan-bahan:
– Daging ayam seperti leher atau mana-mana bahagian tulang ayam yang lain. Kalau ada kaki ayam, buangkan kukunya terlebih dahulu.
– Lobak merah
Ads
– Daun saderi (‘celery’)
– 1 biji bawang besar
– 1 labu bawang putih (Dilebihkan kerana bawang putih banyak khasiat untuk bayi. Bayi yang kurang suka, boleh kurangkan sedikit)
–‘Baby tomato’ dipotong dua / tomato besar dipotong dadu
– Bunga lawang (jika ada)
– Cuka epal / lemon (untuk keluarkan khasiat dari tulang ke dalam kuah)
Nota: Guna periuk ‘stainless steel’ untuk memasak. Tidak disarankan mengguna periuk aluminium kerana asid dalam lemon atau cuka akan bertindak balas dgn aluminium.
Ads
Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Letak air sehingga hampir penuh.
2. Renehkan atau ‘slow cook’ selama 12 jam. Kalau tak larat tunggu, cukuplah sekitar 2-4 jam. (Pastikan ayam empuk dan terlerai daripada tulang. Ada petua mengatakan renehkan sehingga air berkurang kepada 1/3 periuk)
Ads
3. Padam api. Tapiskan isi daripada airnya. Kita ambil airnya. Isinya boleh digunakan untuk masakan biasa seperti nasi goreng atau sandwich ayam. Nak kisar untuk diletakkan dalam bubur bayi pun boleh.
4. Apabila air rebusan tadi sejuk, tuangkan dalam bekas kiub ais. Stok ayam terbaik kalau jadi kenyal dan jernih, macam ‘jelly’.
5. Kalau nak guna, masukkan dalam bubur nasi atau oat. Panaskan atas periuk selama 4-5 minit.. Siap!
Keju mozzarella, pasti korang terbayangkan lelehananya pada pizza, roti, murtabak kentang atau pisang goreng. Kalau boleh semua makanan nak masukkan keju. Semuanya memang sedap, tapi bila memikirkan harga yang mahal terpaksa berpada-pada membelinya untuk kegunaan dalam dalam atau topping masakan.
Jangan bimbang sebab RASA nak kongsikan empat cara paling senang macam mana buat keju mozzarella homemade yang sama seperti anda beli di kedai.
Caranya sangat mudah kerana hanya guna tiga bahan saja ye…
.
Langkah 1:
Sediakan Bahan-Bahan:
300ml penuh krim
180gm keju cheddar
2 sudu makan tepung ubi
.
Langkah 2:
Campurkan susu dengan tepung ubi kacau rata di dalam periuk. Kemudian rata dan panaskan di atas api sekecil mungkin sambil kacau menggunakan wish untuk mendapatkan tekstur mozzarella yang halus.
.
Langkah 3:
Masukkan keju cheddar yang diparut sedikit demi sedikit sambil terus mengacau adunan supaya tidak bergentel. Setelah habis masukkan keju terus saja kacau hingga semua keju cair dan tekstur pekat (ambil masa 10-20 minit).
Langkah 4:
Setelah pekat, tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Kemudian tuang adunankeju dalam bekas kering dan masukkan dalam freezer. Bila sudah keras keluarkan dan potong ikut saiz yang ada suka dan boleh terus digunakan terus dalam masakan seperti lasagna atau pizza.
Senangkan, selain mudah disedia, ia juga menjimatkan.
Makanan yang tidak diolah dengan bersih akan memudahkan anda mendapat sakit akibat makanan yang dimakan. Mikro-organisma termasuk bakteria, virus dan kulat yang terdapat dalam makanan boleh menyebabkan keracunan makanan yang membawa kepada pelbagai tanda-tanda yang tidak menyenangkan seperti sakit perut, cirit-birit dan muntah-muntah.
Kebersihan makanan perlu dititikberatkan bagi menghindari penyakit berbahaya daripada membelenggu diri. Keracunan makanan kadang-kadang boleh membawa kepada gastroenteritis, yang merupakan keradangan perut dan usus, atau masalah kesihatan yang lebih serius seperti keracunan darah (septisemia) dan kegagalan buah pinggang.
Ingat beberapa perkara yang mudah bagi mencegah keracunan makanan. Kebersihan makanan di tahap terbaik boleh melindungi keluarga tersayang daripada dijangkiti penyakit berbahaya. Semuanya bermula dari rumah.
Amalan mencuci tangan
Salah satu perkara yang paling penting ialah memastikan tangan sentiasa bersih daripada sebarang kuman dan bakteria.
Pembersihan tangan tidak bermakna hanya lulus apabila tangan anda di bawah air paip, tangan perlu digosok dengan betul menggunakan sabun. Tangan perlu dibasuh selepas menggunakan tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas batuk atau bersin dan semasa penyediaan makanan.
Ia mungkin kelihatan berlebihan untuk membasuh tangan lima kali atau lebih semasa menyediakan hanya satu hidangan, tetapi ini adalah cara terbaik bagi memastikan tangan anda bersih dan bebas daripada sebarang kotoran serta bakteria yang boleh merebak.
Kaunter kerja bersih
Sebelum anda bermula untuk menyediakan apa-apa makanan, pastikan kawasan kerja di dapur berada dalam keadaan bersih dan sempurna. Work tops perlu dicuci dengan menggunakan kain bersih atau span. Selain itu, peralatan dapur juga perlu dibersihkan sebelum anda menggunakannya. Ia perlu dicuci dengan cecair pencuci dan air panas.
Ruang kerja yang sentiasa digunakan juga pastinya terdedah kepada sebarang kekotoran. Oleh itu, pastikan anda membersihkan apa-apa makanan tertumpah merta bagi mengelakkan daripada berlarutan ke ruang lain. Mengekalkan ruang kerja yang bersih mampu mengurangkan risiko makanan tercemar.
Penyimpanan
Jika anda menyimpan makanan di tempat yang salah atau pada suhu yang salah, ia boleh membawa kepada pertumbuhan bakteria. Oleh itu, anda perlu sentiasa periksa label untuk panduan di mana untuk menyimpan makanan.
Menyimpan makanan segar dan beku di dalam peti sejuk atau beku secepat mungkin selepas anda membelinya. Ini adalah penting terutamanya dalam cuaca panas.
Simpan daging mentah dan makanan laut yang berasingan daripada makanan lain.
Menyimpan daging mentah dalam bekas kedap udara di bahagian bawah peti sejuk bagi mengelakkan jus atau darah menitis ke makanan lain.
Letakkan bahan mentah di dalam bekas supaya ia tidak menitik sekali gus mencemarkan makanan lain.
Buang sebarang makanan yang telah luput tarikh.
Menyimpan makanan dengan betul dapat membantu mengekalkan kualiti supaya ia selamat untuk dimakan. Barang-barang kering seperti gula atau tepung perlu disimpan dalam bekas kedap udara yang bersih dan kering. Bekas kemudiannya diletakkan ke dalam pantri atau di kaunter dapur di mana ia bebas daripada kelembapan dan suhu yang melampau.
Selain itu, ketahuilah bahawa makanan yang telah dimasak atau disediakan kebiasaannya selamat untuk dimakan dalam masa yang singkat. Selepas itu makanan tersebut yang perlu disejukkan atau dibuang. Jika makanan yang ditinggalkan terlalu lama, bakteria boleh mula tumbuh di atasnya. Makanan rosak atau tercemar boleh mengakibatkan keracunan makanan atau penyakit lain.
Persediaan
Jangan mengendalikan makanan jika anda mempunyai masalah perut, seperti cirit-birit, muntah-muntah, bersin atau batuk dengan kerap.
Periksa label makanan sebelum anda membuat keputusan apa yang perlu digunakan. Makanan kedai yang dibeli datang dengan dua tarikh iaitu penggunaan mengikut tarikh dan terbaik sebelum tarikh. Jangan gunakan apa-apa makanan yang telah luput tarikh. Walaupun anda fikir ia kelihatan baik, ia mungkin tidak selamat untuk dimakan.
Rambut yang panjang harus diikat bagi menampilkan kekemasan dan juga mengelakkan daripada rambut termasuk ke dalam makanan semasa penyediaan.
Sebelum memasak, tanggalkan barang perhiasan seperti cincin, jam tangan dan gelang dan membasuh tangan. Ia adalah tempat pembiakan yang sesuai untuk bakteria yang kemudiannya boleh mencemarkan makanan. Ia juga membuat aktiviti memasak lebih mudah tanpa sebarang perhiasan.
Tukar semua tuala teh, tuala dapur dan bahan-bahan pembersihan yang lain dengan kerap kerana ini boleh menyebabkan pembiakan bakteria terutamanya jika ia lembap.
Bersihkan pinggan mangkuk sebelum meletakkannya di atas meja makan. Walaupun pinggan yang disimpan di dalam almari mungkin agak bersih, ia perlu dibilas dengan air panas dan sedikit sabun bagi menghalang bakteria daripada terus tersembunyi. Ini adalah penting terutamanya untuk peralatan makan yang sudah lama tidak digunakan untuk tempoh yang agak lama.
Gunakan pemotong yang berbeza
Sebaik-baiknya, anda perlu menggunakan papan pemotong yang berlainan untuk daging mentah, produk tenusu, ikan, dan barang salad. Anda boleh membeli papan pemotong kod warna (misalnya, merah untuk daging mentah dan hijau untuk buah-buahan dan sayur-sayuran), yang membantu mengelakkan kekeliruan.
Tetapi jika anda tidak dapat berbuat demikian, pastikan anda membasuh setiap papan yang telah digunakan dalam air sabun panas bagi mengelakkan pencemaran.
Sumber gambar: 123 royalty free
Nak dapatkan pelbagai peralatan memasak elektrik di Shopee? Jom klik sini
Kalau anda ingin membeli peralatan dapur, pastikan ia tidak diperbuat daripada bahan-bahan yang Min nyatakan ini. Makanan paling sihat sekalipun kalau dimasak atau disimpan dalam bekas yang bahan buatannya bertoksin, boleh menjadi ‘racun’ yang menjejaskan kesihatan kita.
Jom semak dan teliti, senarai bahan ini…
1.PERALATAN ALUMINIUM
Kredit Foto : doityourself.com
Kuali dan periuk ada yang diperbuat daripada aluminium. Malah aluminium adalah material yang mampu beli murah dan pelbagai kegunaannya. Walaubagaimanapun, makanan berasid seperti sos tomato dan garam boleh menyebabkan aluminium terserap masuk ke dalam makanan.
Kertas aluminium atau aluminium foil sebaiknya diguna hanya untuk membungkus makanan sahaja. Kerana suhu yang tinggi boleh menyebabkan proses ‘leeching’ pengeluaran logam yang menjadikan makanan tidak ‘selamat’ dimakan .
2.PERALATAN KUPRUM @ ‘copper’
Kredit Foto : 2knowandvote.com
Kuprum terkenal mampu mengekalkan suhu dan menahan haba, malah periuk dan kuali kuprum adalah kegemaran kebanyakkan chef kan. Kuprum atau ‘copper’ sebenarnya dibuat daripada bahan logam lembut dan biasanya campuran bahan buatannya sering digandingkan dengan nikel. Kedua logam ini boleh membebaskan toksin logam bila dipanaskan dan boleh meresap dalam makanan.
Apabila anda memerah lemon contohnya, lagi lah terhakis logammya dan makanan pun menyerap logammnya dan boleh menjejaskan kesihatan . Kuprum yang berlebihan masuk ke tubuh sering dikaitkan dengan masalah kanser, tisu penghubung, dan pengeluraran estrogen yang tinggi.
3. PERALATAN DARI PLASTIK
Kredit Foto : pfannenprofis.de
Jika dibiarkan pada suhu yang tinggi, peralatan plastik akan cair dan mengeluarkan bahan dan gas kimia yang bahaya ke dalam makanan.Peralatan kayu dan besi adalah lebih selamat digunakan.
4. PERALATAN DARI TEFLON/TIDAK MELEKAT (NON STICK)
Kredit Foto : plantbasedu.com
Kuali teflon memang kerap digunakan untuk menumis, menggoreng dan sebagainya kerana Teflon memudahkan aktiviti memasak tanpa minyak lebih mudah. Bahan tidak lekat menyebabkan semua makanan seperti meluncur di atas permukaannya. Bahan saduran ‘tidak melekat’ ni dibuat dari ‘fluoropolymers’ , ia boleh mengeluarkan ‘perfluorooctanoic’ asid (PFOA) bila dipanaskan. Dan PFOA ni boleh terkumpul dalam badan dan tubuh kita tidak boleh metabolisasikannya.
Kalau nak tahu Teflon boleh mencapai suhu konduktif dan membebaskan asap atau gas beracun selepas 2 hingga 5 minit di atas api
5. PERALATAN DARIPADA KELULI TAHAN KARAT DAH CALAR.
Kredit Foto : thomsondukeindustrial.com
Ada apa dengan keluli tahan karat nih (stainless steel) ? Jika ia masih elok dan tiada kesan calar. Ia selamat digunakan. Tapi awas, jangan sampai ada kesan calar, terutamanya jenis yang tidak berkualiti atau rendah kualitinya .
Besi tahan karat memang pelbagai guna dan tahan lasak, namun tidak semuanya tahan calar. Apabila sudah tercalar, ia boleh membebaskan mineral seperti besi, kromium, dan nikel ke dalam makanan. Ia boleh menjejaskan kesihatan bila terkumpul dalam tubuh.
NI DIA ALTERNATIF PERALATAN SELAMAT:
1. BESI ALOI (CAST IRON)
Jadi elakkan dari menggunakan kuali, periuk, senduk atau bekas makanan daripada bahan-bahan tadi ya. Peralatan yang dibuat daripada ‘cast iron’ iaitu besi tuang (dicetak atau dikenali dengan besi aloi) lebih selamat. Begitu juga keluli tahan karat yang tidak tercalar.
Kredit Foto : amazon.com
2. GELAS TEBAL
Begitu juga dengan peralatan memasak daripada gelas tebal tahan haba contohnya seperti bekas daripada pyrex.
Kredit Foto : bigW.com.au
3. STONEWARE
Foto : naturalnigerian.com
Ia adalah bahan seakan seramik, dibuat dari tanah liat yang dibakar dengan api dan haba tinggi dan telah digunakan zaman berzaman oleh manusia. Walau pun ia dibuat daripada tanah liat alami adalah lebih bijak memilik peralatan masak stoneware yang bermutu tinggi dan berkualiti. Terdapat jenama murahan yang mungkin mengandungi kesan raksa atau bahan merbahaya yang boleh membebaskan toksin ke dalam makanan.
Lain-lain peralatan masak yang boleh dijadikan alternatif selamat adalah yang dibuat daripada tanah liat seperti periuk tanah.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...