Mi wantan , mungkin ada yang sudah biasa dengan hidangan ini. Ia biasanya dihidangkan dalam sup panas. Bagi melengkapi mi wantan ini, dihias dengan sayuran dan wantan. Hari ini min kongsikan resipi mi wantan olahan Salimah. Nak makan kenalah rajin ye. Moga berjaya korang.
Bahan dumpling :
Kulit dumpling segera (beli di pasaraya) 2 keping dada ayam – dicincang isi udang – dicincang 1 biji telur 1/2 biji bawang Holland – diracik 1 sudu kecil lada sulah 2 sudu besar tepung jagung 1 sudu besar minyak bawang putih 1 sudu kecil garam daun bawang – diracik halus
1.Gaulkan semua bahan di atas sampai sebati. 2.Ambil kulit dumpling, letakkan isi yang digaul tadi di tengah-tengah kulit. 3.Letakkan sedikit air dikeliling kulit dan bunjutkan. 4.Kukus dalam 4@5 minit. 5.Jangan lupa sapukan minyak pada periuk kukusan untuk mengelakkan dumpling melekat semasa mengukus.
Bahan sup jernih :
3@4 cawan air Tulang ayam (lebihan dari dada ayam tadi) Bebola ikan Dumpling yang telah dikukus 1/2 kiub ayam knorr – BELI ONLINE DI SINI 1 sudu teh lada sulah 1cm halia | dihiris nipis 2 sudu besar minyak bawang putih Garam cukup rasa Daun bawang
CARA-CARA:
1.Masak semua bahan di atas sampai didih (kecuali bebola dan dumpling). 2.Akhir sekali baru masukkan bebola & dumpling. Biar mendidih sekejap. 3.Padamkan api.
Bahan mi kicap:
1 paket mee wantan 4 sudu makan kicap pekat -BELI ONLINE DI SINI 2 sudu makan kicap cair/manis 2 sudu makan sos tiram -BELI ONLINE DI SINI 2 sudu teh lada sulah
Ads
CARA-CARA:
1.Celur mi wantan dengan air panas dan toskan. 2.Gaulkan dengan semua bahan-bahan diatas. Ketepikan. 3.Hidangkan mi tadi bersama dumpling goreng, cili jeruk, sayur kailan celur dan sup jernih.
Selamat mencuba.
Resipi fb : Salimah Olie
Ingin membeli perkasasan rumah , boleh beli online DI SINI
Semalam terliur tengok orang share kat fb.Hari ni ajak cik abang pergi kedai beli bahan-bahan, balik terus masak. Perghhh,puas hati dapat makan macam ni,bertambah-tambah semua makan.
Kuetiau sup chinese style
Resipi kuah: Bahan-bahan: Bawang putih (ikut nak banyak mana) Air Fish ball Fish cake Sayur I ketul kiub ayam
Cara memasak : 1.Tumis bawang putih 2.Masukkan air ikut nak banyak mana 3.Masukkan fish ball,fish cake dan kiub ayam 4.Dah mendidih masukkan sayur 5.Akhir sekali masukkan garam dan gula (Kalau ada minyak bijan boleh masukkan sikit,wangi je)
Resipi minyak bawang putih : 1 labu bawang putih-(dipotong dadu) Minyak secukupnya
Cara memasak: 1.Tumis bawang putih hingga keperangan, pastikan minyak cukup ye. Dah perang boleh angkat.
Resipi cili kicap :
Bahan-bahan: Kicap cair sikit Kicap manis sikit Minyak bijan sikit Cili potong
Kuetiau macam biasa,kita celur air panas saja. Siap untuk dihidang Sumber : Nur Habibah Yapani
Untuk anda yang sedang berdiet dan tidak ada selera makan, jom cuba menu Thai yang sihat dan sedap ni iaitu Bihun Celup dan Nasi Air. Sudahlah sedap senang pulak nak masak. Sangat sesuai untuk hidangan makanan malam sekeluarga
BIHUN CELUP THAI
BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang lembu yang berdaging
4 ulas bawang putih – dimayang
4 ulas bawang merah – dimayang
1 inci halia – dimayang
1 batang serai
2 pokok ketumba
r | ambil bahagian akarnya
Sos ikan ikan
Gula kabung
Garam
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN REMPAH PENUMIS:
4 kuntum bunga cengkih
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
BAHAN ISIAN:
Bihun | rendam dan celur
Hirisan ayam yang telah direbus
Bawang putih goreng bersama minyak chili flakes
Daun ketumbar
Kacang tumbuk
Taugeh | dicelur
Kangkung | dicelur
Limau nipis
CARA MEMASAK:
Rebus tulang hingga empuk, kemudian ketepikan.
Panaskan minyak, bahan rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah, halia hingga naik bau.
Kemudian masukkan tulang yang telah direbus bersama-sama air rebusan. Tambahkan air secukupnya.
Masukkan serai dan akar pokok ketumbar. Rebus sehingga mendidih, kemudian perasakan dengan sos ikan, gula kabung dan juga garam.
Matikan api.
Untuk menyediakannya, masukkan bihun ke dalam mangkuk.
Diikuti semua bahan sampingan yang lain dan tuangkan kuah sup.
Bihun Celup sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Bihun Sup Thai berbeza daripada bihun sup biasa kerana kuah supnya sedikit masam selain daripada bahan sampingan yang digunakan.
NASI AIR THAI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air rebusan tulang/daging
3 hirisan halia | titik
2 ulas bawang putih | titik
1 batang serai | titik
Sedikit garam
BAHAN-BAHAN SUP:
5 cawan air rebusan tulang
4 hiris halia | titik
2 ulas bawang putih | mayang halus
3 ulas bawang merah | mayang halus
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Sup bunjut
Garam dan perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN
6 ekor udang | dicelur
2 ekor sotong | dicelur
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawnag
Bawang goreng
CARA MEMASAK:
Rebus tulang bersama daging hingga empuk (air ini digunakan untuk sup dan juga memasak nasi).
Untuk menyediakan nasi, basuh beras hingga bersih. Masukkan halia, bawang putih, serai dan sedikit garam di dalam periuk beras.
Masukkan pula air rebusan tulang dan daging. Pastikan air lebih sedikit dari masak nasi biasa supaya nasi lembik.
Cara penyediaan sup. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
Masukkan air rebusan tulang/daging bersama sup bunjut
Akhir sekali masuk garam dan perasa secukup rasa.
Cara menghidangkannya, sendukkan nasi ke dalam mangkuk.
Letakkan di atasnya udang dan sotong yang telah dicelur serta hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
Tuangkan sup dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Anda yang alahan makanan laut, boleh tukar dengan ikan bilis dan daging goreng.
Makaroni goreng paling sempoi yang boleh dijadikan menu makan malam atau sarapan pagi yang patut anda semua cuba, ia ringkas, senang dan mengenyangkan. Paling penting pasti seisi keluarga suka. Menu barat yang telah difusionkan ikut tekak orang Malaysia.
BAHAN-BAHAN:
1/2 paket makaroni- rebus dan tos
1/2 dada ayam – hiris nipis
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 batang seleri
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit hirisan cili benggala
Sedikit hirisan kobis
5 tangkai cili kering – potong kecil
1 biji bawang besar – cincang kasar
4 ulas bawang putih – titik
3 sudu makan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kering.
3. Seterusnya, masukkan rempah kari dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan hirisan ayam, kacau lagi.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
6. Tambahkan sedikit air jika sedikit kering.
7. Akhir sekali, masukkan makaroni dan semua bahan hirisan. Kacau rata.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...