Mi goreng buat basah-basah memang sedap. Lagi best bila letak lauk banyak-banyak dengan sayur. Barulah hidangan tersebut cukup khasiat.

Buat untuk hidangan sarapan atau juga makan malam memang sedap. Makan ramai-ramai terutamanya bila cuti satu pinggan confirm tak cukup.

Siapa yang suka pedas boleh buat cili potong dan kicap untuk tambah perisa. Buat macam ni anak-anak pun suka makan tak pedas dan cukup menyelerakan.

MI GORENG BASAH

Mi Goreng Buat Basah-basah Baru Sedap. Letak Udang Dengan Sayur Baru Cukup Khasiat!

BAHAN-BAHAN

1 paket Mee Numee

Udang (ikut suka nak masuk lauk apa)

Sayur (kangkung, karot, tomato, cili padi untuk pedas)

Cili kering -dikisar

Bawang merah- dikisar

Bawang putih -dikisar

5 sudu sos tiram

5 sudu sos cili

1 sudu sos tomato

5 sudu kicap manis

IKLAN

3 sudu sos ikan (masin)

2 sudu kecil garam

2 sudu makan gula

Air 600ml

Telur

BAHAN TAMBAHAN:

Daun sup

Bawang goreng

Timun

Limau nipis

IKLAN

Mi Goreng Buat Basah-basah Baru Sedap. Letak Udang Dengan Sayur Baru Cukup Khasiat!

CARA MEMASAK:

  1. Goreng udang separa masak dan angkat (supaya udang tak hancur dan terlebih masak dalam kuah
  2. Tumis 2 sudu ibu sambal (cili kering, bawang merah, bawang putih).
  3. Masukkan air 600ml
  4. Masukkan sos

5 sudu sos tiram

5 sudu sos cili

1 sudu sos tomato

5 sudu kicap manis

3 sudu sos ikan (masin)

2 sudu kecil garam

2 sudu makan gula

Mi Goreng Buat Basah-basah Baru Sedap. Letak Udang Dengan Sayur Baru Cukup Khasiat!

IKLAN
  1. Bila dah menggelegak masukkan sayur-sayuran
  2. Masukkan mee (Numee tak perlu dicuci, ditulis pada paket). Saya celur sekejap dalam air panas, untuk elakkan mee patah bila digaul nanti. Mee keras bila keluarkan dari peti sejuk.

Mi Goreng Buat Basah-basah Baru Sedap. Letak Udang Dengan Sayur Baru Cukup Khasiat!

  1. Pecahkan sebiji telur dan biarkan jadi scramble (nak pekatkan kuah)
  2. Masukkan udang yang digoreng tadi, tutup api dan sedia dihidang

Nak makan nanti tabur daun sup, bawang goreng, perah limau dan makan bersama timun

NOTA:

Saya rujuk 70% resepi Azie Kitchen dan olah ikut bahan yang ada dapur sahaja. Dia guna kicap pekat dan kicap mee. Saya pula tak pernah beli macam-macam jenis kicap. Hanya ada kicap manis.

Kredit: Noof Hafiza Mohamad

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Kuah Sedap & Pekat Sempurna, Resipi Asam Laksa Ni Memang Kena Cuba

Resipi Mee Sup Simple Untuk Makan Malam

Mi Goreng Lada Hitam, Pasti Tak Cukup Sepinggan

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI