Memang lain dari yang lain resipi aiskrim bluemint ni. Senang je nak buat aiskrim bluemint ni yang penting ada bahan utama dia iaitu gula-gula Dynamite yang dalam dia coklat dan salutan luar dia rasa bluemint. Resipi asal telah dikongsikan oleh Che Marlyah Ina Saad di Facebook melalui Group Masak Apa Tak Jadi Hari Ni Official dan kebanyakan komen telah mencuba resipi aiskrim bluemint dan sangat berpuas hati!
Ads
Ibu di rumah tu bolehlah cuba resipi aiskrim bluemint ini untuk anak-anak di rumah yang suka makan aiskrim batu Malaysia. Sekali sekala buat perisa lain dari yang lain apa salahnya kan?
Jom kita cuba!
Ads
AISKRIM BLUEMINT
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair.*
1 tin susu pekat manis.*
4 tin air.*
1/2 sudu kecil garam.*
5 sudu besar tepung ubi rata ya, jangan membukit sangat.
(Di bancuh dengan air dahulu.)
Pewarna makanan (biru)
Gula-gula dynamite secukupnya.
CARA PENYEDIAAN:
Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam periuk.. kacau bagi sebati.
Kemudian didihkan atas api sederhana hingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berkerak.
Dah mendidih, masukkan air tepung ubi dan pewarna biru ke dalam susu tadi.
Kacau bagi sebati dan mendidih jap.
Tutup api.. sejukkan dan tapis ke dalam jug.
Masukkan 2 biji gula dynamite yang telah di ketuk hancur, ke dalam plastik aiskrim.
Tuang susu biru ke dalam plastik, simpul bagi kemas siap.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masakan negara Asean memang serasi betul dengan tekak kita. Bahannya mudah dicari dan rempah ratusnya agar menyamai dengan Malaysia.
Jika negara Thai kaya dengan penggunaan herba, daun limau purut, bunga kantan dan rasa masam pedai menggoda, Indonesia pula lebih dekat rasa sajiannya dengan masyarakat Melayu.
Ni min kongsikan 2 resipi dari Tanah Abang , Indonesia dan 2 hidangan dari negara Gajah Putih, Thailand . Dijamin sedap…
1.OPOR AYAM
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam /dipotong 12 bahagian
500 gm santan segar
3 batang serai /diketuk
4 helai daun salam6 helai daun limau purut /dicarik
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan dikisar:
3 sm lengkuas
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
6 biji buah keras
1/2 sudu teh biji jintan
2 sudu makan gula merah
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar, serai dan daun salam. 2. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, lada sulah dan kacau sehingga sebati. 3. Masukkan potongan ayam dan gaul hingga sebati. 4. Masukkan pula santan sehingga mendidih. 5. Kecilkan api dan apabila kuah sudah mula pekat, perisakan dengan garam dan gula merah. 6. Opor ayam boleh dihidangkan.
Saiz hidangan : 2- 3 orang makan Masa memasak :25 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Opor ayam cukup terkenal di kalangan masyarakat Jawa. Di Johor sajian ini juga adalah di antara sajian tradisi negeri ini.
INFO CHEF : Lauk ini banyak menggunakan santan, jadi untuk menjaga kualiti santan campurkan sedikit garam dan sebiji cili padi jika mahu menyimpan.
2. NASI GORENG BATAM
BAHAN-BAHAN :
150 gm nasi putih
2 biji telur ayam
5 ekor udang harimau
5 keping isi ayam /dihiris
1 ekor sotong putih/dihiris
2 ulas bawang putih /dititik
2 biji bawang merah/ dihiris
5 ekor udang kering/ditumbuk
2 sudu makan pes cili kering
3 sudu teh kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk hiasan :
Telur sarang
Keropok udang
Acar mentah
Chicken boxing
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering. 2. Masukkan pes cili kering dan tumis hingga garing, dan masukkan kicap dan telur. 3. Masukkan ayam, udang dan sotong sampai separuh masak dan masukkan nasi. 4. Gaulkan sampai garing. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa 5. Hidangkan bersama keropok udang dan bahan hiasan yang lain.
Saiz hidangan : 1 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Nasi Keistimewaan : Set makanan lengkap, boleh menjadi sajian pagi, tengahari mahu pun petang
INFO CHEF:Untuk nasi tahan lama, masa masak nasi perah sedikit jus limau nipis ke dalam berasa yang sudah disukat air. Jangan risau rasa tak berubah dan menjadi lambat basi.
3. PHAD KRA PHAO GAI (AYAM PRAD KRA PHAO)
BAHAN-BAHAN :
200 gm isi ayam /dicincang
3 ulas bawang putih /dicincang
20-30 gm daun selasih
7 biji cili padi merah /ditumbuk halus
3 sudu makan minyak masak /untuk menumis
2 sudu makan kicap sotong atau kicap ikan
1/2 sudu makan sos tiram
1/2 cawan air rebusan ayam
2 sudu teh kicap pekat
4 sudu teh gula
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih bersama isi ayam dan cili padi yang telah ditumbuk. 2. Masukkan kicap sotong, sos tiram dan perisakan dengan garam dan gula. 3. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan kacau sehingga sebati. 4. Masukkan kicap pekat 5. Setelah hampir kering masukkan daun selasih dan sedia dihidang.
Saiz hidangan : 2 orang Masa memasak : 10 minit Jenis masakan : Lauk utama Thai Cara memasak : Tumis Keistimewaan : Cili thai dan daun selasih menghasilkan kombinasi yang pedas dan beraroma sedap
INFO CHEF :Dalam masakan ini penting untuk mengawal api dan kerap kacau supaya ia tidak terlalu kering dan hangit.
4. HOR MOK TALAY (OTAK-OTAK UDANG)
BAHAN-BAHAN :
4 ekor udang /dicincang
1 ekor sotong /dicincang
4 ekor kupang /dicincang
2 biji telur
2 batang kacang panjang /dipotong kecil
1/4 batang lobak merak /dicincang halus
2 batang cili padi /dihiris
2 ulas bawang putih /dicincang
20 gm daun selasih
1/2 biji bawang holland /dicincang
2 biji bawang merah/ dicincang
10 ml santan
Gula secukup rasa
1/2 sudu teh sos tiram
1/2 sudu teh kicap sotong@ikan
CARA MEMASAK :
1. Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati. 2. Panaskan pengukus dengan air. 3. Masukkan adunan ini ke dalam foil dan tutup sepenuhnya dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 10 minit. 4. Sebelum dihidang anda boleh meletakkan sedikit santan di atasnya dan hias dengan sedikit cili merah jika mahu lebih pedas. 5. Hor mok sedia dihidang
Saiz hidangan : 2 orang Masa memasak : 15 minit Jenis masakan : Lauk utama/kudapan Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Rasa pedas dan aroma daun selasih membuka selera
INFO CHEF :Hor Mok adalah otak-otak versi Thailand. Selain makanan laut boleh juga digantikan ayam atau isi ikan dory.
Char Kuey Teow merupakan antara menu yang menjadi pilihan untuk makan malam. Hidangan yang ringkas tetapi enak sungguh bila dimakan panas-panas, ditambah pula dengan cili jeruk. Fuh padu! Kami kongsikan resipi yang paling mudah hasil perkongsian SuiSan Aliezsha. Selamat mencuba!
RESIPI CHAR KUEY TEOW
BAHAN-BAHAN:
Kuey teow (cuci toskan)
Cili kering (dikisar)
Bawang besar (dikisar)
Cili sos
Kicap manis
Kicap pekat
Sos tiram
Bawang putih – diketuk
Taugeh
Daun kucai
Telur
Udang direbus (asingkn air)
Kerang (direbus)
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Minyak lebih sikit ya supaya bila masukkan telur nanti, kuey teow tak bantat.
2. Tumiskan bawang putih, masukkan udang, 3 sudu besar cili yang dikisar, 1 sudu besar sos cili, 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap pekat, 5 sudu kicap manis dan sedikit garam. Kacau-kacau.
3. Masukkan air rebusan udang. Pecahkan telur dan gaulkan hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan kerang, kuey teow, taugeh dan daun kucai.
5. Siap!
Anda mencari KUALI pada harga yang murah tetapi berkualiti? Klik DISINI.
Bile tengok kek pelangi yang cantik kejadiannya dengan rasa yang sedap buat kita terlagi-lagi nak makan. Kek ini selain rasanya yang tidak menjemukan,ringkas pula membuatnya. Boleh dihidangkan untuk sajian minum petang.
Kek Karamel Pelangi
Bahan-Bahan
Gula hangus
Bekas bunga @ loyang
2sb gula
Klu bekas bunga plastik.cairkn gula dlm kuali ,lpastu bru ltak dlm bkas
Bahan karamel
4bj kuning telur
1tin susu cair
1/2 tin susu pekat
Adunan kek
3 bj kuning telur
1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking
1 cawan air
1/2 cawan minyak
1.Buat gula hangus ….cair dlm kuali lg senang…dh perang gula tambah air sikit masak bg cair…blh letak dlm loyang @ apa2 bekas yang nk guna…
2.Untuk karemal campur semua sekali pukul manja2 bagi sebati jgn sampai berbuih…lps tu tapis…siap
Untuk kek…pukul gula dan telur bg sebati dan gula hancur kemudian masukkan baking powder..akhir sekali masukkan tepung gandum…pukul bagi sebati…siap
3.Untuk marigue…campur semua bahan …putar hingga putih,kental dan bertanduk bila diangkat…siap..
4.Kemudian…masukkan adunan kek kdalam adunan marigue kaut balik je dgn spatula hingga sebati…dah sebati blh bahagi2 untuk warnakan.
5.Akhir sekali blh lapiskan…dalam loyang @ bekas berisi gula hangus…step pertama masukkan karemal …kalau loyang masukkan habis…bekas kecik ,agak2 je byk mana nk letak.
6.step kedua blh lah lapis kan dgn kek yg dicampur marigue.
7.Dah habis …blh lah bakar kaedah waterbath.
Sblm tu panaskan oven… suhu bergantung pada oven…memasukkan air panas dalam tray masukkan kek yg sudah siap…bakar 1 jam api atas bawah…