Tom Yam adalah di antara masakan yang paling mudah dibuat. Bak kata orang campak campak jadi aje.Janji bahan ramuan kenalah segar.
Ni resipi tom yam ayam dari Nurhayati Abd Malek. Ramuannya memasukkan santan, jadi tom yam ni memang sedap dihirup. Rasa masam dan berlemak sedap. Ada pulak sayur lagi berkhasiat jadinya.
1. Mula-mula masukkan ayam dan air dalam periuk, agak-agak paras tenggelam ayam.
Ads
.
2. Kemudian masukkan serai,halia dan lengkuas tadi. Biarkan mendidih sekejap. Kalau tiada lengkus boleh halia aje. 3. Dah didih tu bolehlah masukkan pes tomyam. 4. Gaul dan masuk cili. Nak pedas masukkan lebih. Sebab bila dah letak santan nanti pedas dia akan kurang.
.
5. Masukkan daun limau purut. 6. Masukkan pula sayur sayuran.
.
7. Masukkan bawang Holland.
.
8. Dah didih tu masukkan santan. Guna santan kotak pun boleh, kacau sekejap.
.
9. Kemudian masukkan asam gelugor dituruti cili padi . Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.
Ads
10.Biasa tak perlu banyak sangat pun sebab dalam pes sendiri dah ada gula dan garam. 11.Siappp! Senang sangat kan masak tomyam ni. Rasa pun sungguh sedap
1. Satukan semua bahan dan perap selama 1 jam. 2. Sediakan acuan dan oleskan minyak sedikit. Panaskan air kukusan. 3. Adunan dah kembang, kacau semula. Ambil sesudu dua untuk buat warna sebagai hiasan.
4. Tuangkan sedikit adunan dalam acuan, anggaran sesudu kecil. Masukkan inti dan tuang lagi adunan hampir penuh acuan. 5. Buat sampai siap semua. Hiaskan dengan sedikit yang berwarna, boleh gunakan lidi untuk buat hiasan lorekan. Kukus selama 10 minit menggunakan api sederhana besar. Siap.
Rasa tomyam yang dimasak menggunakan rempah yang dibuat secara homemade memang lebih sedap jika dibandingkan dengan pes yang dibeli. Terasa sangat beza rasanya. Bagi anda yang teringin nak cuba masak pes tomyam secara homemade, resipi perkongsian saudari Norashikin Bt Hasan ni boleh dicuba. Tak susah pun. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI PES TOMYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 biji bawang besar
4 batang serai
2 biji cili hidup merah
5 hiris lengkuas
7 helai daun limau purut (dikira secara tak bercantum)
4 sudu makan udang kering
10 ekor ikan bilis (Optional. Letak sebab nak lebih rasa kaw kaw seafood)
4 inci belacan bakar
3 sudu makan cili kering kisar
Air asam jawa, gula perang dan garam asli secukup rasa
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan-bahan (kecuali air asam jawa, garam dan gula) ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar sampai pecah minyak menggunakan api perlahan.
3. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan gula perang. Kacau hingga sebati.
4. Padamkan api. Masukkan garam secukup rasa.
5. Masuk pes tomyam ke dalam botol. Setelah pes sejuk, tutup dan simpan di dalam peti sejuk supaya tahan lama.
6. Pes ini sudah boleh digunakan dalam masakan anda.
Semalam ada buat pizza sebab anak-anak nak. Lebihan doh pizza pun masih ada jadi bolehlah kita buat roti sarang lebah untuk makan petang ni.Gerenti jadi rebutan anak-anak juga ni. Semerbak harum bau bila roti dibakar, buat tak sabar nak makan.
ROTI SARANG LEBAH Bahan-bahan: 2 cawan tepung gandum atau highprotein Sedikit garam ½ peket yis 1 sudu besar susu tepung 1 cawan gula 2 sudu besar susu pekat 1 sudu besar mentega 1 biji telur ½ cawan air (tak cukup nanti masuk je sikit-sikit sambil uli) 1 sudu kecil bread softener
Cara membuat: 1.Masuk semua dalam bread maker kecuali air. 2.Biar sebatikan dulu. 3.Bila dah sebati baru masuk air. 4.Uli hingga jadi doh tak melekat. 5.Perap 30 minit. 6.Bila nak uli untuk canai,masuk minyak jagung sikit. 7.Bulat-bulatkan dan susun dalam loyang. 8.Biarkan seketika. 9.Sapu kuning telur. 10.Tabur kuaci,badam atau kismis 11.Masuk oven dengan suhu 175.Bakar dalam 25minit. Siap
Untuk sos 1.Cairkan 3 sudu besar mentega. 2.Masukkan 1 cawan gula perang. 3.Kacau hingga gula larut. 4.Masuk whipping cream atau susu cair pun boleh 5.Kacau hingga didih. 6.Akhir masuk esen vanilla dan sedikit garam. Siap Boleh la curah atas roti tu.