Siapa kata untuk mendapatkan kulit yang cerah harus menggunakan ubat tambahan? Tidak perlu! Terdapat beberapa jenis bahan semulajadi yang mampu membuatkan kulit wajah anda cerah, malah lebih putih dan halus. Yang penting perlu rajin mempraktikkannya..Selamat mencuba!

MADU

Selain antibakteria, madu juga berfungsi sebagai agen pemutih dan pelembap kulit. Caranya mudah sahaja. Anda cuma perlu menyapu madu tersebut di wajah anda. Biarkan selama lima minit kemudian cuci dengan air suam.

BETIK

Sepotong buah betik juga boleh membuatkan wajah anda menjadi cerah taw! Caranya dengan menggosokkan betik pada wajah anda selamat 2 hingga 3 minit. Kemudian bilas wajah anda. Mudah kan?

LEMON

IKLAN

Potong lemon kepada beberapa keping kemudian sapu hirisan lemon tersebut pada wajah anda selama lima minit. Kemudian bilas. Haa lepastu kita tengok hasilnya..

TIMUN

Timun bukan sahaja boleh menyegarkan mata, tetapi anda juga boleh menggunakan hirisan timun tersebut untuk diletakkan di wajah anda. Biarkan beberapa minit. Bukan boleh mencerahkan wajah tetapi juga menyihatkan kulit wajah.

IKLAN

KUNYIT

Tahukah anda kunyit sebenarnya antiseptik dan antibakteria yang baik? Disebabkan itu masker kunyit baik untuk mencerahkan wajah. Caranya, campurkan susu dengan kunyit terlebih dahulu, kemudian sapu pada wajah dan bilas setelah 10 minit. Untuk memudahkan, anda boleh cari masker dari kunyit di pasaran.

ALOE VERA

IKLAN

Sekiranya anda mempunyai masalah warna kulit tidak sekata, gel aloe vera boleh menjadi cara yang baik untuk mengatasi masalah tersebut dan akan memberikan tona kulit yang lebih sekata.

LIMAU

Vitamin C yang terdapat dalam limau amat penting untuk menjaga kesihatan kulit. Anda hanya memerlukan setengah cawan air limau dan setengah sudu teh kunyit kemudian sapu diseluruh wajah. Biarkan kering kemudian baru bilas.

Kredit: Vanilla Kismis