Beijing adalah salah satu kota yang sering dikunjungi pelancong kerana memiliki lokasi pelancongan yang indah dan eksotik. Selain itu kota ini banyak mempunyai bangunan bersejarah yang masih berdiri tegap hingga saat ini. Oleh itu, Beijing juga sangat wajib anda kunjungi.

Buat Rozelinda Mustapha, kenangan melancong bersama keluarga merupakan saat terindah yang sukar dilupakan biarpun telah setahun berlalu.

Kenangan melancong ke Beijing semasa musim sejuk sungguh mencabar kerana ketika kami ke sana suhunya sangat sejuk di antara 1°C hingga -3°C. Bertahan saja. Hah! Rasakan dah nak sangat ke tempat sejukkan.

Persediaan

Sebelum bertolak ke Beijing pastinya pelbagai persediaan dibuat. Perkara yang paling penting ialah menyediakan beberapa bekalan makanan untuk dimakan sepanjang berada di sana. Bagi saya memang perlu back up makanan kerana makanan di Beijing hanya boleh layan untuk dua ke tiga hari.

Lepas itu tekak sudah mula mengada ngada.Mr Hubby pun memang sudah berpesan untuk bawa makanan dari Malaysia. Pengalaman suami yang sering travel ke luar negara banyak membantu di dalam persiapan penyediaan makanan, pakaian serta ubat-ubatan. Mujur ada konsultan yang boleh nasihat itu dan ini sebelum, semasa dan selepas setiap kali melancong ke luar negara.

Antara bekalan makanan yang disiapkan sebelum berangkat adalah lasagna sejuk beku, sambal Ikan Bilis, pes sambal, dan juga pes-pes segera dari Brahim yang sangat membantu sepanjang tempoh berada di sana.

Memori Indah Di Kota Beijing

Perjalanan dari KLIA ke Beijing mengambil masa enam jam. Sementara menunggu tiba, apa lagi asyik layan makan dan layan movie saja. Memang tak tidur sebab hati sangat teruja, tak sabar mahu cepat tiba.

Oh Beijing aku tiba!

Tiba di Beijing seawal jam 2.00 pagi. Suhu di sana memang sangat sejuk, boleh dikatakan ekstrem. Sejuk di sana sangat kering yang boleh menyebabkan kulit kering dan luka. Maka perlu sentiasa memakai losyen supaya kulit sentiasa lembap. Pakaian dipakai perlulah berlapis-lapis, semua berbungkus dari atas hingga bawah.

IKLAN

Memori Indah Di Kota Beijing

Bila sudah berada di dalam cuaca sejuk memang perut terasa lapar Sbelum keluar bilik hotel setiap seorang dibekalkan cookies, sandwic dan milo 3in1 beserta air panas dalam bekas thermos buat alas perut sementara menunggu waktu makan tengah hari dan makan malam. Masing-masing ada bekalan makanan dalam bag pack.Itulah untungnya bawa ‘mama’ pergi travel.Semua sedia teratur.

Memori Indah Di Kota Beijing

Pelbagai makanan tempatan dapat kami merasa di sana kerana tidak sukar untuk mencari  restoran Muslim yang halal.Makanan di sana agak sedap bila sesekali merasa masakan orang Cina di sana. Nama pun travel jadi perlulah merasa dan alami perkara-perkara dan pengalaman yang baru.

Makanan tempatan di sana banyak terdiri daripada hasil tanaman dan ternakan. Namun untuk makanan laut agak sukar untuk di dapati dan harganya agak mahal berbanding dengan hasil ternakan daging dan tanaman. Ini adalah kerana bekalan ikan agak sukar kerana keadaan faktor geografi negara berkenaan yang jauh daripada laut. Namun kalau nak merasa masakan laut tetap ada kerana banyak juga hasil laut daripada sumber tasik dan kolam-kolam belaan.Tetapi rasanya, tepuk dada tanya selera.

Memori Indah Di Kota Beijing

IKLAN

Memori Indah Di Kota Beijing

Memori Indah Di Kota Beijing

Selain menikmati makanan, ini antara tempat menarik dan bersejarah yang dikunjungi;

GREAT WALL CHINA

Ini salah tempat idaman yang sangat ingin dikunjungi. Saat menjejak kaki ke sini hanya tuhan sahaja yang tahu betapa terujanya rasa.Melihat dari mata sendiri akan keindahannya membuatkan diri terfikir adakah benar ini hasil binaan oleh tangan-tangan manusia. Ia termasuk salah satu daripada tujuh benda ajaib dunia.

Memori Indah Di Kota Beijing

IKLAN

FORBIDDEN CITY

Istana Terlarang sering disebut juga dengan the Forbidden City. Istana ini adalah peninggalan dari Dinasti Ming dan Qing, dua dinasti paling besar yang ada di Cina. Lokasinya mempunyai keluasan lebih kurang70 hektar dengan jumlah ruangan mencapai 9900. Ruangan sebanyak itu punya fungsi masing-masing.

SUMMER PALACE 

Salah satu bangunan paling megah yang ada di Beijing adalah Istana Musim Panas. Lokasi ini pun telah diakui sebagai satu warisan dunia yang harus dilindungi (UNESCO). Wilayah istana yang terdiri dari bukit-bukit hijau, luasnya mencapai 300 hektar. Mirip dengan Taman Beihai, Istana Musim Panas pun dikelilingi danau yang memiliki pulau kecil di tengahnya. Konon, pulau itu adalah tempat di mana dewa naga yang melindungi warga berada.

NEUJIE MOSQUE – Masjid tertua di bina pada tahun 996 semasa pemerintahan Dynasty Liao. Kami berkesempatan untuk solat Jumaat di masjid ini. Berpeluang mendengar khutbah Jumaat walaupun tidak memahami apa yang Imam katakan. Apa-apa pun jelas ternampak perpaduan umat Islam di dalam masyarakat China di sini. Di samping itu dapat juga pengalaman bermain salji di Taman Salji.

Memori Indah Di Kota Beijing

Melancong ke sini anda perlu menyediakan toilet travel kit di dalam bag pack masing-masing. Botol air untuk bersuci wajib kena penuh dan harus dibawa kemana-mana kerana di tandas mereka tidak akan berjumpa paip air.

Apa-apapun, orang-orang di sana sangat peramah dan mereka suka akan orang Malaysia kerana kata mereka orang Malaysia semua cantik-cantik belaka dan bermata besar.

Itulah serba sedikit pengalaman ketika di sana yang boleh dikongsikan.Kalau nak diceritakan semua pengalaman di sini memang tak cukup. Saat yang paling berharga adalah di mana sentiasa bersama keluarga tercinta.

Disyorkan kepada sesiapa yang merancang untuk pergi melancong, masukkan Beijing di dalam senarai antara tempat-tempat yang wajib untuk dikunjungi.Rugi kalau tak sampai ke sini taw!!

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI