Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan halba dan terus masukkan bahan kisar serta cili kering kisar. Bila cili sudah garing dan pecah minyak, masukkan air dan perahan air asam jawa. Kacau sebati.
Bila kuah mendidih, pecahkan telur masin satu persatu. Apabila telur sudah keras, masukkan daun kesum. Kacau perlahan untuk menggelakkan telur hancur. Biar ia mereneh dan perasakan dengan garam secukup rasa.
Angkat dan sedia dihidangkan.
PAIS TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur masin
1 biji telur biasa
Sedikit hirisan daun kunyit
Daun limau purut (hiris)
Sedikit hirisan serai
2 sudu makan santan pekat
Ads
Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK:
Sediakan daun pisang.
Pecahkan telur masin satu persatu ke dalam daun pisang.
Kemudian pecahkan dan hancurkan telur ayam biasa dan tuang ke atas telur masin tadi.
Taburkan daun kunyit, daun limau purut dan serai yang telah dihiris.
Akhir sekali, tuangkan santan pekat. Kesemua bahan jangan dikacau. Bungkus telur tersebut.
Kukus kira-kira 5 minit dan selepas itu dibakar sekitar 5 minit lagi.
Menu yang simple bukan hanya kita menyukai malahan anak-anak juga enjoy menikmati. Contohnya sup telur pecah ni kalau buat mesti jadi rebutan ramai. Semua bahan ikut sukatan yang anda mahu. Kalau nak banyak ketam bubuhla ketam banyak.Jika nak cendawan banyak, letaklah banyak-banyak cendawan tapi saya suka letak jagung banyak.
Sup Telur Pecah Bahan-bahan: Sedikit bawang besar(potong dadu) Jejari ketam Cendawan butang Jagung (dalam tin) Isi ayam (rebus dahulu kemudian siat-siat halus isinya)-jangan buang air rebusan ayam ni ye 2/3 biji telur 2 ketul kiub pati ayam Sedikit tepung jagung ( untuk pekatkan kuah)-gaul dengan sedikit air
Cara memasak: 1.Air rebusan ayam tadi diguna semula.Kalau kurang air tambahkan lagi air. 2.Panaskan air rebusan,biar hingga menggelegak/mendidih. 3.Selepas itu masukkan bawang besar,biar seketika.Masukkan ayam dan kiub pati ayam dan cendawan, gaul. 4.Masukkan telur,sambil tuang telur sambil gaul 5.Masukkan perasa *jika nak tambah (garam/ajinomoto/gula) ikut suka 6.Masukkan jejari ketam dan jagung.Kemudian akhir sekali masukkan tepung jagung yang sudah digaul dengan air tadi. Gaul rata.
7.Jika kuah sup tidak pekat bolehlah ditambahkan lagi dengan tepung jagung. Kredit : Mastura Brahim
Tauhu telur ni kalau dimasukkan dalam sayur campur atau sup sayur memang enak rasanya. Pastikan jika beli tauhu telur ada loga halal di paketnya. Jangan tersilap ambil pula. Nak mudah jom buat sendiri tauhu telur. Ikut langkah berikut confirm berjaya.
TAUHU TELUR HOMEMADE
Bahan-bahan:
5 biji telur gred A
225 ml air soya
1/2 sudu kecil garam
Plastik aiskrim
Cara membuat:
1.Pecahkan telur.
2.Masukkan garam.
3.Masukkan air soya (untuk air soya boleh guna apa saja brand,air soya yang tak ada gula pun boleh)
4.Kacau sebati semua bahan.
5.Tapis supaya tiada bubble.
6.Masukkan ke dalam plastik aiskrim.
7.Ikat kemas-kemas.
8.Panaskan air,tidak perlu sampai mendidih.
9.Masukkan tauhu telur,masak sehingga 30 minit dengan api yang perlahan.
10.Bila tauhu dah bertukar warna maknanya sudah masak.
Siapa yang tidak suka menu Sambal Telur Pecahini. Selain mudah dimasak, ia juga mempunyai rasa yang sangat enak. Tak ada lauk lain pun tidak mengapa, ada satu yang ini, ditambah dengan ulam timun sudah cukup untuk membuka selera. Bagi anda yang belum ada idea nak masak apa, bolehlah cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Mariana Zainalini. Pasti makan dengan berselera.
CARA MASAK SAMBAL TELUR PECAH SEDAP
BAHAN-BAHAN: 7 biji telur – terpulang nak banyak mana 1/2 cawan air 1/2 sudu besar gula – beli online disini Sedikit bahan perasa 1 1/2 sudu besar sos cili – beli online disini Sedikit kicap manis – beli online disini Sedikit kicap masin (jangan banyak nanti terlebih masin) – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Masukkan bahan kisar dalam kuali (jangan letak minyak dah tau). Masak hingga naik minyak dan sambal agak garing. 2. Masukan gula, bahan perasa, sos cili, kicap manis dan kicap masin. Kacau sekejap dan masukkan air. 3. Biarkan mendidih seketika dan perlahankan api. 4. Guna api paling perlahan, pecahkan telur satu persatu dalam kuali.
5. Biarkan sekejap tanpa dikacau telur tu selama 3-4 minit.
6. Apabila telur kuning sudah pejal elok, terbalikkan. Kacau sekejap dan sesuaikan rasa.
7. Sambal Telur Pecah siap dan sedia untuk dihidangkan.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...