Cuti sekolah pastinya pelbagai menu perlu disediakan untuk anak-anak. Bosan dengan menu yang sama tentunya anak nak minta menu yang lain pula. Boleh cuba buat bihun taucu ni. Menurut empunya resipi, menu ini menjadi kegemarannya di zaman kanak-kanak dulu. Boleh makan berulang kali. Jom cuba.
BIHUN TAUCU
Bahan-bahan:
Mihun – dicelur
Air asam jawa
Serbuk perasa
Gula
Ads
Air
Minyak masak
Bahan tumis:
A
30 biji cili kering – celur/rendam dengan air panas
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
– kisar bahan A
B.
1 mangkuk ikan bilis
½ botol taucu cap jalen (buang airnya)
– kisar ikan bilis dengan sedikit air jangan sampai terlalu halus. Kemudian masukkan separuh dari taucu. Kisar sekejap saja. Separuh lagi tak perlu dikisar supaya masih ada butir-butir taucu.
Cara memasak:
1.Tumis bahan A. Bila sudah terbit minyak, masukkan bahan B.
2.Biarkan sebati kemudian masukkan air asam, sedikit gula dan serbuk perasa. Saya tak menggunakan garam sebab ikan bilis dan taucu dah cukup masin.
Ads
3.Masukkan air mengikut kepekatan yang kita mahu. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
Sajian hidangan yang pastinya memikat perutmu di tengah bulan ini! . Selain mudah disediakan, ia boleh disesuaikan dengan bajet yang anda ada. Maklumlah habis perayaan, bajet kena jaga. Jangan risau, cuba dulu hidangan mi berkuah yang RASA kongsikan ni gerenti tak menyesal. Selamat mencuba!
1. Mi Siam Berkuah
Bahan-Bahan:
500 gram mihun – rendam sehingga lembut dan ditoskan
300 gram isi ayam – potong dadukan
3 keping tauhu – goreng dan dipotong empat segi
50 gram daun kucai – Dipotong pendek
5 biji telur – Direbus dan dibelah dua
3 sudu makan minyak
3 camca besar taucu
¼ sudu teh garam – pilihan
5 biji limau kasturi – Dibelah dua
Bahan Kisar:
15 tangkai cili kering -rendam dahulu sehingga lembut
5 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
20 gram udang kering – direndam dahulu
Bahan Kuah Mi Siam:
1/2 cawan kacang tanah – goreng dan ditumbuk halus
1 batang serai – dititik
5 sudu besar taucu
3 sudu makan air asam jawa
3 sudu makan minyak
1 sudu teh gula
¼ sudu teh garam – pilihan
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering (direndam dahulu)
3 ulas bawang putih
4 labu bawang besar
30 gram udang kering
Cara membuat:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit bau wangi.
Masukkan isi ayam dan taucu. Masak sehingga taucu garing.
Masukkan bihun dan kacau sehingga rata.
Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau sebati. Angkat dan ketepikan.
Untuk membuat kuah mi Siam, panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Tuang air asam jawa dan kacau rata.
Kemudian masukkan taucu, gula, garam dan akhir sekali masukkan kacang. Tambah air jika perlu. Masukkan serai titik.
Masak sehingga kacang masak secukupnya. Tutup api. Letakkan bihun ke dalam pinggan dan tuangkan kuah di atasnya atau hidang berasingan.
2. Mi Sup Daging (Chinese Style)
Bahan-bahan:
250 gram mi kuning – basuh dan dicelur
500 gram daging – Rebus hingga lembut dan potong nipis. Simpan lebihan air rebusan daging.
2 cm halia muda – Dicencang halus
2 ulas bawang putih – Dicencang halus
50 gram daun bawang – potong kasar
3 batang daun saderi – Dipotong kasar
50 gram salad cina
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh ‘chinese five spice powder’
2 sudu teh sos ikan
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh jus lemon
1 sudu makan minyak
½ sudu teh serbuk lada sulah
¼ sudu teh garam
Air/ stok daging secukupnya
Cara membuat:
Panaskan minyak dan masukkan halia, bawang putih dan daun bawang. Masak sehingga terbit bau.
Masukkan daging dan masak sehingga daging keperangan.
Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis.
Tuangkan stok daging diikuti five spice powder. Reneh sehingga kuahnya pekat sedikit dan daging betul-betul lembut.
Masukkan kicap cair, sos tiram dan sos ikan.
Masukkan pula daun saderi, jus lemon dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
Tutup api dan masukkan sayur salad cina.
Akhir sekali, taburkan dengan sedikit daun bawang. Letakkan mi ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atasnya. Sedia dinikmati.
3. Mi Kuah Sempoi
Bahan-Bahan:
500 gram mi kuning – Dicelur dan ditoskan
200 gram tauge
200 gram daging – potong empat segi dan rebus
3 biji ubi kentang – Direbus dan dipotong nipis
4 biji telur – Direbus dan dibelah dua
3 biji limau kasturi – Dibelah dua
50 gram sawi – Direbus dan ditoskan
4 keping tauhu – Digoreng dan dipotong empat segi
2 biji cili merah – Dipotong bulat
Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan Untuk Kuah:
3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan tepung ubi yang dibancuh dengan 1 gelas air
2 sudu air asam jawa
2 liter air
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat:
Di dalam periuk, masukkan cili kering kisar dan air asam jawa dan masak selama 10 minit.
Masukkan pula daging berserta air rebusannya. Kacau Rata.
Masukkan tepung ubi dan masak sehingga kuah pekat.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Letakkan mi bersama telur, sawi, cili merah, tauge dan kentang rebus di dalam pinggan. Tuangkan kuah secukupnya dan letakkan limau kasturi di atasnya. Sedia dihidangkan.
4. Mi Kari Putih Penang
Bahan-Bahan:
500 gram mi kuning – Dicelur dan toskan
500 gram santan
1 genggam ikan bilis
2 inci lengkuas – Dihiris kasar
3 batang serai- Diketuk
4 helai daun limau purut
2 1/2 liter air
2 sudu makan minyak
Gula secukup rasa
Bahan Sambal (Dikisar):
2 biji bawang merah
2 hiris lengkuas
1/2 sudu makan belacan
1 batang serai
2 sudu makan udang kering
10 tangkai cili kering – Direndam dan toskan
Bahan Hiasan:
300 gram isi ayam- Direbus dan dicarik-carik
100 gram kerang – Direbus dan ditoskan
100 gram tauge – dibersihkan
5 tangkai daun pudina – Dihiris kasar
1 biji limau kasturi – Dibelah dua
Cara Membuatnya:
Masak sambal terlebih dahulu. Panaskan minyak dan tumis bahan sambal sehingga wangi. Masukkan garam dan gula dan masak sehingga garing. Ketepikan.
Tuang air ke dalam periuk. Rebus ikan bilis bersama air sekurang-kurangnya selama 30 minit.
Masukkan santan dan kacau sekata.
Masukkan pula lengkuas, serai dan daun limau purut. Masak sehingga mendidih.
Perasakan dengan garam. Jika kuahnya pekat boleh tambah air lagi. Tutup Api. Letakkan mi ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan letakkan bahan-bahan hiasan dan sambal di tepinya. Sedia dinikmati.
Cuaca sejak kebelakangan ni panas terik. Sedap kalau dapat makan hidangan seperti sup.
Untuk petang ni, boleh cuba mi sup ala Korea daripada Zurina Zulkefli. Menggunakan bahan-bahan yang senang je dan cara memasak pun mudah.
MI SUP ALA KOREA
BAHAN-BAHAN:
1 peket mi lidi halus (saya beli di Mr Dollar, 1 peket boleh hidang untuk 2 orang makan) 3 cawan air 1 kiub pati ikan bilis 1 ulas bawang putih | diketuk – beli online di sini 4 sudu besar kicap cair – beli online di sini Sedikit garam
1. Rebuskan 3 cawan air di dalam periuk sehingga mendidih. 2. Masukkan pati ikan bilis, bawang putih yang diketuk, kicap cair dan sedikit garam. Biarkan sup sebati dan sedia dihidang.
3. Untuk mi, sediakan periuk. Masukkan mi dan isikan air hingga tenggelam. Selesai rebus, toskan dan lalu air. Simpulkan dan letak ke dalam mangkuk makan.
4. Masukkan sup panas ke atas mi. Boleh tambah kimchi radish untuk rasa pedas masam.
5. Tambahan untuk mi ni, hirisan telur dadar, hirisan lobak merah (sangai dulu), dan daun kuchai.
Sedapnya makan yee mee. Rasanya kenyal sedikit berbanding mi kuning. Cita rasa tomyam pula membangkitkan selera. Haruman bau bunga kantan turut menjadikan rasanya lebih sedap. RASA berikan resipinya untuk anda.
YEE MEE TOMYAM
BAHAN TUMBUK
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
100 gram sotong
100 gram jejari udang
3 sudu besar pes tomyam
Tomato ceri secukupnya
1/2 batang lobak merah (potong kecil)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
100 gram yee mee
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan sotong, jejari ketam dan pes tomyam.
3. Masukkan sayur dan masak selama 2 minit.
4. Masukkan air dan garam. Kacau seketika.
5. Masukkan yee mee dan goreng sehingga yee mee lembut.
6. Sedia dihidang.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...