
Isi Kandungan
ToggleKalau anak anda tidak makan ayam bahagian paha, menu ni boleh anda buat. Masak ayam halia gerenti licin habis dimakan. Tak percaya bolehlah buat nanti. Aroma halia dan daun bawang memang membuka selera.
AYAM HALIA
Bahan-bahan:
- Ayam (bahagian dada)
- Tepung jagung
- Lada hitam
- Sos tiram
- Bawang putih
- Bawang merah
- Halia
- Cili kering
- Daun bawang
- Garam secukupnya
Cara memasak:
1.Panaskan minyak, tumis bawang putih. Dah garing masuk cili, bawang dan halia.
2.Dah layu sikit, masukkan ayam kacau bagi rata.
3.Masuk air dan masuk serbuk lada hitam.
4.Masukkan sos tiram.
5.Letak air hingga mendidih rasakan garam dah secukup rasa semua, masuk bancuhan air tepung jagung.Ikut pekat mana kita nak.
6.Kemudian masukkan daun bawang hiris tadi, siap untuk dihidang.
Kredit: Fdlah Ila
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Nak Buat Ayam Double Glaze BBQ, Ringkas dan Sedap

Ayam yang diperap lama rasa perapannya lebih meresap. Apatah lagi kalau dibakar dua kali. Lagi bertambah sedap.
DOUBLE GLAZE BBQ CHICKEN
Bahan Perapan Ayam
• 10 keping ayam
• Garam
• 1 sudu besar jintan manis kisar
• 1 sudu besar jintan putih kisar
• Lada hitam kisar
• Serbuk paprika
Bahan Sos Glaze Ayam
• Kicap soya cair
• Tomato sos
• Madu
• Lada hitam kasar
• Serbuk paprika / cili
• Kiub ayam
• Garam jika perlu
• 2 sudu besar minyak masak
Cara membuat
1. Perap ayam menggunakan Bahan Perapan. Bakar 180°C selama 25 minit.
2. Satukan semua Bahan Sos Glaze dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Keluarkan ayam dari oven. Sapu sos glaze. Bakar lagi sekali sebentar.
4. Keluarkan ayam sekali lagi. Sapu lagi baki sos glaze. Bakar sekali lagi sehingga sos agak pekat.
5. Keluarkan dan sedia dihidang.
Boleh diratah macam tu je ataupun dijadikan lauk bersama nasi.
Resipi oleh Amie Samuri dari Telegram KakiMakan Channel
10 Idea Bento & Bekal Kanak-Kanak Sekolah Rendah

Sesi persekolahan sudah pun bermula, bu-ibu yang mahukan anak-anak mendapat khasiat makanan seimbang bolehlah mencuba idea bekal makanan dan bento hasil insipirasi dari Young Chefs Academy ini. Mudah dibuat dan pastinya membuka selera anak-anak untuk dinikmati masa rehat nanti. Yang pasti bekalan makanan yang disediakan dari rumah bukan sahaja menyelerakan tetapi bebas daripada msg dan pengawet. Makanan sihat bernutrisi membentuk akal dan tubuh badan yang sihat dan cergas.
1. BENTO MUFFIN BERSAAMA TELUR HANCUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan muffin :
- 107ml air suam
- 24gm susu tepung
- 1sudu teh ibu roti
- 1 sudu makan gula
- 306gm tepung roti
- 1/2 sudu teh garam
- 30gm mentega
- 1/2 biji telur
- 2 sudu makan Polenta
- 8 hirisan tomato
Bahan telur hancur :
- 2 biji telur
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- 60ml susu segar
- 2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK :
1.Campurkan air suam bersama susu tepung. Kacau ibu roti dan gula dalam air campuran tepung. Biarkan selama 5 minit sebelum sedia digunakan.
2.Di dalam mangkuk yang lain, campurkan tepung roti, garam dan mentega. Ramas mentega dengan rapi.
3. Kemudian masukkan campuran air ibu roti tadi ke dalam campuran tepung. Kacau dan uli sehingga menjadi doh. Jika doh terlalu cair atau basah tambah tepung dan sehingga tidak melekat pada tangan.
4.Tutup doh dengan kain basah dan rehatkan doh selama sejam.
5. Uli doh dan bahagikan doh kepada empat bahagian. Bulatkan setiap doh dan tekan doh dengan telapak tangan. Letak doh atas dulang pembakar dan taburkan polenta di atas doh. Biarkan seketika selama 10 minit.
6.Panaskan ketuhar di dalam 150 darjah C dan bakar muffin selama 10-15 minit. Gunakan garfu untuk memotong muffin.
7. Untuk membuat telur hancur campurkan semua bahan kecuali mentega di dalam mangkuk.
8. Pukul sehingga sebati. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Masukkan campuran telur di dalam kuali, hancurkan telur menggunakan sudip.
9. Letakkan hirisan tomato di atas muffin diikuti telur hancur.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 1 jam 30 Minit
Cara memasak : Bakar dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Telur hancur dan muffin gebu lembut sesuai dijadikan bekal.
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Untuk roti yang lebih lembut, rehatkan doh selama 4 jam.
2. BENTO PASTA 'WAGON WHEEL'& SOS TOMATO BERKRIM
BAHAN-BAHAN :
- 240gm pasta bentuk wagon wheel | direbus dan tos
- 2 sudu makan mentega
- 3 ulas bawang putih | dicincang
- 1/2 biji bawang besar | dicincang
- 100gm isi ayam | dipotong dadu
- 1 cawan puri tomato
- 185ml krim
- 125ml susu segar
- 30gm keju parmesan
- 1 sudu teh basil
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di atas kuali atas api yang sederhana. Masukkan bawang putih dan bawang besar dan tumiskan hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan masakkan ayam hingga empuk.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan, kacau hingga keju menjadi cair. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan pasta dan gaul selama 2 minit atau sehingga soso tomato jadi pekat.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Pasta
Keistimewaan : Pasta lazat dengan rasa tomato dan keju berkhasiat
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Jika suka anda boleh variasikan menu dengan memasukkan cendawan butang.
3. BENTO NUGGET AYAM BAKAR
BAHAN-BAHAN :
Bahan nugget ayam :
- 200gm dada ayam | dipotong kecil
- 85gm serbuk roti
- 1 sudu makan minyak zaitun
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh lada hitam
- 32gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu makan air
Bento :
- 2/3 cawan nasi sushi | dimasak
- Sos tonkatsu atau sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada 200 darjah C.
2. Panaskan kuali dan goreng serbuk roti yang dicampur dengan minyak zaitun di atas api sederhana sehingga kuning keemasan.
3. Pukul telur dan air. Perasakan daging ayam dengan garam dan lada hitam. Kemudian sadurkan ayam dengan tepung diikuti ke dalam telur yang telah dipukul.
4. Akhir sekali salutkan ayam ke dalam serbuk roti yang telah digoreng.
5. Susun ayam yang telah disalut di atas dulang pembakar. Bakar ayam selama 20-25 minit.
6. Di dalam bekas bento susun nasi dan nugget ayam ikut kreativiti anda.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Sajian Jepun dan Nugget Ayam Homemade
Keistimewaan : Nugget lebih berkhasiat 'homemade' bebas dari msg dan pengawet. Tidak berminyak kerana ia dibakar
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Untuk mengepal nasi shushi sentiasa basahkan tangan semasa membentuk nasi supaya ia tidak melekat pada tangan dan mudah dibentuk.
4. BENTO ROTI PRETZEL BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti pretzel :
- 80ml air suam
- 1/2 sudu teh ibu roti
- 1 sudu teh gula
- 86gm tepung gandum
- 1 sudu makan soda bikarbonat
- 2 cawan air
Bahan hiasan :
- 62gm coklat susu | dicairkan
- 30gm coklat putih | dicairkan
- Biskut oreo secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Campurkan air suam bersama gula dan ibu roti. Di dalam mangkuk satukan tepung bersama campuran ibu roti. Kacau hingga rata.
2. Taburkan sedikit tepung di atas meja dan uli tepung sehingga menjadi doh. Tutup doh dengan kain basah dan biarkan doh rehat dalam suhu bilik selama 1 jam.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Ulis kesemua bahagian doh hingga membentuk pretzel. Tutup doh pretzel dengan kain basah dan biarkan selama 20 minit.
4. Didihkan 2 cawan air di dalam periuk.Kacau soda bikarbonat ke dalam air yang mendidih. Celupkan setiap pretzel ke dalam solusi soda bikarbonat selama 15 saat dan kemudian susun pretzel di atas dulang pembakar.
5. Bakar pretzel di dalam ketuhar selama 10-15 minit. Setelah bakar biarkan pretzel sejuk atas dulang.
6. Salutkan permukaan pretzel di dalam coklat yang telah dicairkan. Boleh hiaskan roti pretzel ke bentuk burung hantu jika suka.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 1jam 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek barat
Keistimewaan : Snek roti bersalut coklat yang pasti digemari kanak-kanak
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Roti pretzel juga sesuai dimakan bersama sos karamel
5. ROTI TORTILLA BERSAMA TUNA, TELUR DAN JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
- 2 keping roti tortilla
- 1/2 cawan tuna
- 1 biji telur | direbus dan disagat
- 1/2 cawan jagung manis | sudah direbus
- 1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
- 2 sudu makan mayonis
- Secubit garam dan lada hitam
- 2-3 helai daun salad | dihiris nipis
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
2. Sapukan setengah campuran tuna ke atas sekeping roti tortilla.
3. Letakkan hirisan daun sald di atasnya. Gulung roti tortilla dan potong roti tortila kepada dua atau empat bahagian.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek barat
Keistimewaan : Snek ala sandwich yang senang dan cepat disediakan.
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Hidangan ini boleh disediakan sehari sebelum dan simpan di dalam peti sejuk. Panaskan tortila dalam ketuhar mikro sebelum dihidang.
6. BROWNIE ZUHCCHINI
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan tepung
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/4 cawan minyak sayur
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu teh ekstrak vanila
- 1 cawan zucchini | disagat
- 1/4 cawan kacang pecan | dikisar kasar
- 3 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darajah C.
2. Di dalam mangkuk campurkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat. Di dalam mangkuk yang lain, pukul gula, ekstrak vanila dan minyak sayur. Masukkan campuran tepung dan kacau hingga rata.
3. Masukkan zucchini dan kacau hingga campuran menjadi basah. Jika campuran itu kering masukkan air sedikit.
4. Campuran brownies akan menjadi pekat dan akhir sekali masukkan kacang pecan dan kacau rata.
5. Masukkan campuran brownies ke dalam tin pembakar dan bakar selama 20-25 minit.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Pencuci mulut
Keistimewaan : Brownies sedap dimakan bersama coklat ganache.
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Sebanyak 95 peratus daripada zucchini adalah air. Ia membantu menjaga keseimbangan tubuh dan mencegah dehidrasi.
7. POP CORN BROKOLI

BAHAN-BAHAN :
- 1/2 brokoli | direbus dan dicincang halus.
- 1 biji telur
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- 1/2 sudu teh serbuk bawang putih
- 1/2 sudu teh oregano
- 1/2 sudu teh paprika
- 1/2 cawan keju cedar
- 1/2 cawan serbuk roti
- 2 sudu makan minyak sayur
Bahan sos yogurt :
- 2/3 cawan yogurt
- 1/2 sud makan jus limau nipis
- 1 biji bawang putih | dicincang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C.
2. Di dalam mangkuk pukul telur, garam, serbuk bawang putih, oregano, lada hitam dan paprika. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan keju cedar, serbuk roti dan brokoli yang telah dicincang. Gaul hingga sebati.
4. Ambil sudu besar kaut dan bentukkan 16 biji bebola.
5. Bakar pop corn di dalam ketuhar selama 15-20 minit.
6. Untuk sos: Masukkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek ala cucur
Keistimewaan : Cara terbaik agar kanak-kanak menggemari makan sayur
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Brokoli mengandungi kadar kalsium dan vitamin K yang tinggi untuk kesihatan tulang dan cegah osteoporosis.
8. NASI GORENG PELANGI

BAHAN-BAHAN:
- 1/3 cawan minyak sayuran
- 2 biji bawang putih | dicincang
- 1/2 biji bawang besar | dicincang
- 300gm isi ayam
- 1 biji telur
- 1/4 cawan kacang pis
- 1/4 lobak merah | dipotong dadu
- 1/4 cawan biji jagung
- 1/8 kobis ungu | dihiris
- 2 sudu makan sos tiram
- 1/2 sudu makan minyak bijan
- 1 1/2 cawan nasi
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan telur dan kacau sehingga hancur. Masukkan semua jenis sayur dan perasakan dengan garam, lada hitam dan sos tiram.
3. Kacau hingga rata.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Nasi
Keistimewaan : Makanan dengan khasiat seimbang dengan pelbagai vitamin di dalam sayur-sayuran
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Potong sayur-sayuran dengan kecil untuk mengelakkan anak-anak daripada mengasingkan sayur bila makan.
9. KASEROL HASHBROWN

BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan kentang, dikupas dan disagat
- 1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
- 1/3 cawan mentega
- 1/3 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan stok ayam
- 1/2 cawan keju mozarella
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumis bawang hingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata. Masukkan stok ayam, garam, dan lada hitam. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
4. Masukkan kentang yang disagat di dalam bekas aluminium. Tuang kuah stok ayam sehingga menutupi kentang dan taburkan keju mozarella.
5.Bakar hashbrown di dalam ketuhar selama 20-25 minit.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 45 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Rasa kentang yang kaya dengan keju enak
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Bekal makanan yang kaya dengan serat. Pilihlah kentang russet untuk rasa terbaik
10. GRANOLA BEAR

BAHAN-BAHAN :
1/2 cawan oats
1/4 cawan kismis
3 sudu makan biji kuaci | disangai
2 sudu makan madu
2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan madu dan mentega di dalam periuk. Tutup api dan biarkan seketika.
3. Di dalam mangkuk yang lain, satukan oat, kismis dan kuaci. Masukkan campuran mentega dan gaul bersama campuran oat.
4. Bahagi dan masukkan ke dalam kek cawan. Mampatkan oats ke dalam kek cawan menggunakan sudu.
5. Bakar granola di dalam ketuhar selama 10 minit.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 30 mint
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Snek bijirin
Keistimewaan : Bijirn oat bekal makanan yang tinggi serat dan mengenyangkan.
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Selain kismis anda boleh juga memasukkan buah-buahan yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam granola.
3 Lauk Ayam Raya Yang Sedap & Jimat, Boleh Cuba Ni.

Ayam antara menu mudah diolah dan tidak perlu dimasak lama dan boleh dipelbagaikan menu yang boleh dimakan bersama nasi impit, ketupat, lemang mahu pun aneka nasi bertumis seperti Nasi Briani atau Nasi Minyak. Untuk anda, berikut disertakan tiga lauk ayam sesuai dijadikan lauk raya untuk anda nikmati bersama ahli keluarga.
AYAM BRIANI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong sederhana dan bersihkan
2 biji tomato | belah empat
2 biji cili hijau | belah dua tak putus
2 biji cili merah | belah dua tak putus
5 sudu makan rempah beriani
5 sudu makan sos tomato
3 sudu makan puri tomato
3 sudu makan bawang goreng
1 tangkai daun ketumbar | hiris
1/2 cawan kismis
1 cawan susu cair
Air | ikut keperluan
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar | hiris
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan minyak sapi
BAHAN KISAR:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia
4 biji cili hijau semua bahan dikisar
2 tangkai daun ketumbar | hiris
CARA MEMASAK:
- Ayam dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam.
- Kemudian goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
- Menggunakana kuali lain,panaskan minyak masak bersama minyak sapi.
- Tumis bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
- Masukkan rempah Beriani, sedikit air dan kacau sebati.
- Masukkan puri tomato, tomato sos, kismis, bawang goreng.
- Kacau rata. Masukkan ayam dan susu cair sambil kacau hingga ayam masak.
- Perasakan garam dan gula secukupnya.
- Akhir sekali masukkan tomato, cili dan daun
- Sedia dihidang.
AYAM KURMA
BAHAN-BAHAN:
1kg ayam | potong sederhana dan bersihkan
4 cawan santan
4 sudu makan rempah kurma
2 sudu makan serbuk badam
1 sudu makan serbuk lada sulah
2 biji buah tomato | belah empat
2 biji kentang | belah empat
3 biji cili besar hijau dan merah| hiris serong besar
2 biji bawang besar | belah empat
1 biji lemon | ambil jus sahaja
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan minyak sapi
BAHAN REMPAH PENUMIS:
1 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum buah pelaga
BAHAN KISAR:
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 ulas buah keras
3cm halia
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak masak bersama minyak sapi dalam kuali.
- Tumiskan rempah penumis, tumis hingga wangi.
- Kemudian masukkan bahan kisar, kacau sehingga berbau harum dan kekuningan.
- Setelah itu, masukkan pula rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air, dan kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, kacau sebati dan biarkan ayam kecut dan masak.
- Setelah itu, masukkan kentang serta santan, dan masaklah sehingga kentang empuk.
- Kemudian masukkan jus lemon, serbuk lada sulah dan serbuk badam, kacau rata.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa,
- Akhir sekali masukkan potongan bawang besar tomato serta cili besar tadi.
- Apabila cukup rasa, tutup api dan kurma sedia dihidangkan.
AYAM MASAK KUZI
BAHAN-BAHAN:
1 kg ayam | potong sederhana dan bersihkan
2 biji kentang | belah empat
2 sudu makan rempah kuzi
1/4 cawan buah kismis | goreng sekejap
1/4 cawan hirisan badam | goreng sekejap
5 biji bawang besar | hiris nipis dan goreng garing & kisar
1/2 cawan puri tomato
1/2 tin susu cair
2 cawan air | jika ingin berkuah boleh tambah
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan minyak sapi
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit safron
BAHAN PERAPAN AYAM:
5 biji bawang merah | kisar
2 biji bawang putih | kisar
2cm halia |kisar
Sedikit Safron
2 sudu makan cuka
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan ayam yang telah dibersihkan dengan bahan perapan. Perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam (jangan terlalu garing), angkat dan ketepikan.
3. Menggunakan kuali lain, panaskan minyak yang dicampurkan dengan minyak sapi.
4. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau, baru masukkan rempah kuzi.
5. Biarkan rempah naik minyak baru masukkan sos tomato di ikuti air dan susu. Kacau sebati,
6. Masukkan ayam yang telah di goreng tadi bersama kentang.
7. Setelah mereneh masukkan pula bawang besar yang telah digoreng dan ditumbuk.
8. Masukkan air tambahan jika perlu, garam serta gula secukupnya.
9. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Akhir sekali masukkan kismis dan badam tadi.
10. Tutup api bila sudah secukup rasa. Angkat dan hidangkan bersama nasi atau roti jala.