Bila cuaca panas begini, enak dapat makan puding atau agar-agar sejuk. Teringin pula nak makan agar-agar cendul ni. Nikmatnya tak terkata,dengan rasa lemak manisnya.
AGAR-AGAR CENDUL
Bahan-bahan:
Lapisan cendol
10gm agar-agar tali
3 cawan air
1 cawan gula.
Ads
1 cawan santan paket
Sedikit garam
Cendul (Agak-agak saja)
Cara memasak:
1.Masak agar-agar.
2 Dah hancur masukkan gula kemudian santan. Kacau saja.
3.Dah sebati semua padam api.
4.Masukkan cendol separuh.
5.Separuh dimasukan dalam loyang/acuan.
6.Tuang agar-agar dalam acuan.
Lapisan atas
2 cawan air
Ads
3/4 cawan gula merah (Dimasak guna daun pandan.Sejukkan. Tapis. 10gm agar-agar dimasak guna 1 1/2 cawan air.
Dah hancur masuk air gula yang sudah ditapis.
Tambah 1/2 cawan susu cair/santan(tak nak tak apa)Letak sedikit garam. Mungkin lain orang lain caranya.
Lembut dan gebu dua gabungan kek coklat dan puding karamel. Pasti jadi rebutan bagi mereka yang suka manisan karamel.
KEK COKLAT PUDING KARAMEL BAHAN-BAHAN KARAMEL
4 Sudu besar gula
CARA MEMASAK:
Cairkan gula dalam loyang hingga perang tapi jangan gelap sangat sebab nanti akan rasa pahit. Ketepikan loyang tu.
BAHAN-BAHAN PUDING TELUR:
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
3 Sudu besar susu pekat
3 biji telor
Sedikit esen vanila
2 keping roti buangkan bahagian tepi dan carik-carikkan.
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus.
Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan kukus selama 20 ke 25 minit.
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT:
5 biji telor
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air panas
1 cawan minyak.
Secubit garam
1 3/4 cawan gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMASAK:
Kacau telur sampai kembang dan masukkan gula kacau lagi
Sambil itu masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau sampai pekat.
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama koko dan baking powder dan soda bikabornat. Masukkan sedikit demi sedikit dengan mixer kelajuan perlahan.
Selepas itu masukkan minyak dan air panas. Kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan kek ke dalam puding karamel yang sudah siap kukus tadi.
Lembut, lemak manis dan mengasyikkan. Itulah dia kuih sekaya telur, Kalau korang suka makan kuih tradisional, mesti korang akan suka jugak makan sekaya telur. Kuih simple tapi sedap ni boleh dijadikan hidangan pemanis mulut yang amat menyelerakan. Nak buat pun bukannya susah. Ini resipi daripada Imah Rahman yang dikongsikan dalam telegram KakiMakan. Korang boleh cuba buat. Simple je. Selalunya kuih simple-simple ni yang lebih syok dimakan.
SEKAYA TELUR
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan santan pekat (BELI DI SINI)
1/2 cawan gula
1 ketul gula melaka (potong kecil)
10 biji telur ayam (gred B atau C)
Secubit garam (BELI DI SINI)
Sedikit esen vanilla (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Campurkan santan, gula dan gula melaka. Kacau sehingga larut.
2. Masukkan telur ayam dan kacau sampai sebati. Jangan dipukul. Kacau perlahan-lahan sampai sebati.
3. Masukkan garam dan esen vanilla. Kacau lagi.
4. Tapis dan masukkan ke dalam loyang.
5. Kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga masak. Nak tahu dah masak atau belum, cucuk lidi. Kalau tak melekat, itu tandanya dah masak.
6. Simpan seketika di dalam peti ais kerana sedap dimakan ketika sejuk.
Teringin nak makan dumpling tapi kurang yakin tentang halal jika nak makan di restoran? Usah khuatir kerana anda boleh hasilkannya secara homemade. Mudah je. Boleh beli kulit pastri readymade dan anda hanya perlu buat inti sahaja. Mudah kan? Lagipun jika buat sendiri, boleh letak inti banyak-banyak, lebih puas makan dan lebih jimat. Jom cuba!
DUMPLING DAGING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland – dicincang
5 ulas bawang putih – dicincang
1 inci halia – dicincang
Daging kisar secukupnya
Lobak merah – dicincang. Boleh gandi dengan kubis cincang
Cendawan King Oyster – potong dadu
Daun bawang secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung
2 batang sosej – cincang
Kulit dumpling ( boleh guna Japanese Gyoza Pastry. Ada jual di tesco.)
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan (kecuali Gyoza Pastry) di dalam bekas. Adun hingga sebati.
2. Ambil sekeping Japanese Gyoza Pastry dan letakkan inti ditengahnya. Kelim dengan kemas mengikut kreativiti anda.
3. Lakukan sehingga habis adunan inti.
4. Untuk memasak, anda boleh pilih sama ada nak rebus, stim atau goreng. Semuanya sedap!