![ketupat sotong cover](https://cdn.rasa.my/2019/02/ketupat-sotong-cover.jpg)
Tak tahu nak describe macam mana rasa ketupat sotong. Tapi sedapnya rasa lemak manis tu memang terkenang-kenang. Menu istimewa orang Pantai Timur ini memang telah menjadi kegemaran masyarakat.
KETUPAT SOTONG
Bahan-bahan
1/2 cawan beras pulut (rendam sejam tambah garam dan santan sedikit)
400 gram sotong (dapat la dalam 9 ekor sotong kecik)
400 gram santan
Sesudu kecil halba
Daun pandan
Gula melaka
Bahan hiris
Sebiji bawang merah
Sebiji bawang putih
1 inci halia
Cara membuat
1. Isi pulut yang telah direndam ke dalam sotong. Isi 3/4 penuh sahaja. (Sotong mudah pecah jika penuh).
2. Tutup balik sotong tu dengan kepalanya dan cucuk sotong macam dalam gambar.
3. Susun sotong tadi di dalam periuk. Campurkan bersama santan, halba dan bahan hiris. Tambah daun pandan.
4. Panaskan dengan api perlahan sampai sotong masak (dalam 35 minit). Kemudian masukkan garam dengan gula melaka.
5. Kacau-kacau sekejap. Siap.
Resipi Oleh Jannah Dolah dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.
![5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.](https://cdn.rasa.my/2018/08/Untitled-design-35-1.jpg)
Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 110 gm gula aising
- 50 gm tepung ubi | diayak
- 20 gm serbuk coklat | diayak
- 300 gm tepung jagung | diayak
- 50 gm tepung kastad | diayak
- 1 sudu teh perisa coklat
- 1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata.
3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
5. Susun manik sebiji di atasnya.
6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 120 gm gula perang
- 1 biji telur
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 30 gm serbuk coklat | diayak
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 50 gm corn flakes | diramas
- 30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik..
3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut
4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan.
6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm mentega
- 100 gm gula perang
- 1biji telur
- 50 gm serbuk coklat | diayak
- 300 tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan :
Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla.
3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum.
4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis.
5. Adun menjadi doh lembut
6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar.
7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit.
8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
- 200 gm mentega
- 300 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 100 gm perang
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 20 gm coklat cip
- 1biji telur
Bahan hiasan :
- Cip coklat secukupnya
- Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
4. Hiaskan dengan cip coklat.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
5. BUBBLE RICE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm mentega
- 80 gm gula perang
- 1 biji telur saiz C
- 30 gm serbuk koko | diayak
- 30 gm coklat masakan | dicairkan150 gm tepung gandum | diayak
- 100 gm bubble rice @ bertih beras
Bahan hiasan :
- Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang.
2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum,
3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko.
4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh.
5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang
6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit
7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail
Resipi Puding Susu Kacang Merah Yang Lembut Dan Lemak-lemak Manis
![Resipi Puding Susu Kacang Merah Yang Lembut Dan Lemak-lemak Manis](https://cdn.rasa.my/2022/05/SUSU.jpg)
Selalunya kita makan aiskrim kacang merah bukan? Kali ini kita makan Puding Susu Kacang Merah. Nak buat pun senang dan tak perlu banyak bahan. Rasa lemak-lemak manis menjadikan Puding Susu Kacang Merah enak dinikmati ketika sejuk. Boleh simpan di dalam peti sejuk sementara tunggu anak-anak balik sekolah. Makan ketika cuaca panas, alahai nikmatnya. Nah ini resipi Puding Susu Kacang Merah seperti yang dikongsikan oleh Zura Zul
PUDING SUSU KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
20g agar-agar tali – BELI ONLINE
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin kacang merah
1 tin susu cair – BELI ONLINE
1 sudu besar tepung kastard – bancuh dengan sedikit air – BELI ONLINE
1 – 2 sudu besar susu pekat manis – BELI ONLINE
Pewarna merah/maroon
Secubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Masak agar-agar dengan air hingga hancur agar-agar. Masukkan gula. Kacau lagi.
2. Tinggalkan 1/2 cawan susu cair, selebihnya tuang dalam periuk agar-agar tadi.
3. Masuk susu pekat dan tepung kastard, kemudian secubit garam. Kacau lagi.
4. Kacang merah dalam tin asingkan dulu. 1/2 cawan untuk dikisar dengan 1/2 cawan susu cair tadi.
5. Lebihan kacang merah tadi boleh masuk dalam loyang 8 x 8 /acuan (untuk bahagian ini kacang merah, buang air dalam tin. Jirus dengan air. Tuang terus kacang merah dalam loyang pun boleh sahaja. Tiada masalah. Ikut suka hati masing-masing.
6. Tuang separuh agar-agar tadi. Biarkan sederhana beku.
7. Baki lebihan agar-agar tadi campur dengan bahan kisar. Kalau rasa kurang manis, boleh tambah gula/susu, sambil masuk pewarna merah/maroon. Kacau lagi dan biarkan masak seketika.
8. Tuangkan perlahan-lahan agar-agar susu tadi sampai habis. Biarkan beku dan sejuk.
9. Simpan dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam. Selepas itu, bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Zura Zul
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Anak Puji Sedap Macam Cadbury. Resipi Aiskrim Coklat Ni Memang Best
Resipi Kek Oren Klasik Yang Lembut Dan Gebu, Tiada Oven Boleh Bakar Guna Air Fryer
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cheese Indulgence Pail Menu Trending Wajib Cuba
![Cheese Indulgence Pail Menu Trending Wajib Cuba](https://cdn.rasa.my/2023/09/Untitled-design-2023-09-15T112350.302.jpg)
Mewah dengan rasa coklat, cheese indulgence pail menu trending dan viral buat masa ni.
Buat sendiri lagi puas makan. Ikut langkah ini pasti menjadi.
Cheese Indulgence Pail
Bahan-bahan kek:
- 6 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 sudu besar ovalate
- 1 sudu besar esen vanila
- 2 sudu besar emulco coklat
- 2 cawan tepung gandum ayak dengan + 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu besar soda bikarbonat
- 1 cawan serbuk koko
Cara membuat:
1.Masukkan dalam mangkuk.
2.Semua bahan kecuali tepung gandum.
3.Mix sampai gebu masukkan tepung
4.Masukkan 1/2 cawan air panas
5.Mix sebati mati kan mixer dan masuk kan 1 cawan minyak masak
6.Mix sebati
7.Isi separuh bekas dan kukus 20 minit.Kek belah 3.
Topping
- 500g cheese
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 cawan susu full cream
- 1/2 cawan whipping dairy
Blender sebati
Bahagi dua bahagian
Satu bekas untuk cheese coklat - Masuk 2 sudu besar nutella + 1sudu kecil emulco coklat, kacau
Cara membuat:
1.Letak kek tepi baldi, lorek nutella masuk cream coklat.
2.Letak kek dan cream putih.
3.Ulang sampai habis.
4.Last permukaan tuang nutella yang dah dicampur minyak sikit bagi cair.
5.Bekukan siap untuk di jual
Kredit: Azlina Ina Fans
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Aiskrim Jeruk Mangga Macam Dulu-Dulu. Begini Cara Buatnya
Dijamin Bersih & Halal, Buat Sendiri Sawi Jeruk Hanya Guna 5 Bahan
Cara Mudah Buat Ikan Masin / Ikan Budu / Ikan Jeruk Secara Homemade
Tak Sakit Tekak, Buat Sendiri Jeruk Mangga Sedap Tanpa Guna Ibu Jeruk
Buat Sendiri Jeruk Limau Nipis Homemade. Mudah, Sedap, Pelbagai Guna
Cara Buat Cili Jeruk Homemade Yang Sedap, Rangup & Tak Lembik
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official