Ikan parang, tongkol, cencaru, patin dan keli memang tetap terbaik untuk dijamu makan tengahari nanti. Resipi tradisional Melayu zaman berzaman ni memang tak pernah jemu dinikmati.

Ni min kongsikan 5 resipi berasaskan ikan yang popular dalam menu tradisi Melayu. Generasi baru, anak dara teruna dan adik-adik kena masak, jangan asyik mak aje yang buat…

1. ASAM PEDAS IKAN PARANG BELIMBING BULUH

BAHAN-BAHAN :

  • 2 keping ikan parang/dibersihkan
  • 1 ikat daun kesum/ ambil daun dan sedikit batang
  • 1 batang serai /diketuk
  • 3/4 cawan air asam jawa

Bahan kisar :

  • 10 tangkai cili kering/ rebus dahulu
  • 1 sm kunyit hidup
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1.5 sm halia
  • 1 biji tomato
  • 3 biji bendi
  • 1 tangkai bunga kantan
  • Sedikit belacan bakar/ lumatkan hancur
  • 5 biji belimbing buluh
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali atau periuk dan tumiskan bahan-bahan kisar.
2. Biarkan hingga naik bau dan pecah minyak. Pastikan cili betul-betul masak.
3. Masukkan serai dan gaul sekali.
4. Masukkan air dan renehkan hingga mendidih.
5. Masukkan ikan dan asam jawa, dan masukkan daun kesum.
6. Kemudian tambahkan bunga kantan, bendi , tomato dan belimbing buluh.
7 .Kecilkan api ,biarkan mereneh sebentar.
8. Tutup api dan asam pedas sedia untuk dihidang

Saiz hidangan : 3- 4 orang
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis, didih dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Rasa masam belimbing buluh, beri kelazatan berbeza daripada penggunaan air asam sahaja

INFO CHEF : Selain belimbing buluh boleh menggunakan bahan lain seperti mangga muda atau nenas untuk mengelakkan rasa bosan dengan rasa asam pedas yang sama.

2. IKAN PATIN TEMPOYAK

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ikan patin saiz sederhana
  • 6 sudu makan tempoyak
  • 4 cawan air/ agak-agak ikut kepekatan yang anda suka
  • Bahan ditumbuk :
  • 2 biji cili merah/dibelah dua
  • 20-30 biji cili padi
  • 2 sm kunyit hidup
  • Secekak daun kesum
  • Garam secukup rasa
  • 1 asam keping

CARA MEMASAK :
1. Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk, gaul rata.
2. Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan sehingga ianya menggelegak, biarkan ia mereneh.
3. Masukkan daun kesum dan masak dalam 2-3 minit sahaja dan bolehlah ditutup api.

Saiz hidangan : 9 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Bagi penggemar tempoyak, semakin pekat lagi sedap

INFO CHEF : Bahannya ringkas dan mudah disediakan, anda boleh juga menambah bunga kantan jika suka. Lauk tradisi terkenal di Temerloh, Pahang.

3. IKAN CENCARU SUMBAT

BAHAN-BAHAN:

  • 2 ekor ikan cencaru
  • 2 biji cili merah/ditumbuk
  • 8 biji cili api/ditumbuk
  • 1/2 biji bawang besar/dihiris
  • Sedikit belacan/ 2 sm
  • 1 biji limau kasturi
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Cuci ikan, belahkan belakangnya dan lumurkan sedikit garam.
2. Tumbukkan cili merah, cili api dan belacan dan sedikit garam (jika suka)
3. Setelah lumat masukkan bawang besar yang telah dihiris dan ditumbuk sedikit.
4. Perahkan limau kasturi dan digaul rata. Kemudian sumbatkan ke dalam ikan.
5. Goreng sehingga masak

Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan :Lauk pauk
Keistimewaan : Sedap dan cepat disediakan

4. IKAN KELI GORENG BERLADA

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor ikan keli
  • 2 biji cili merah/ditumbuk halus
  • 10 biji cili api/ditumbuk halus
  • 1/2 biji bawang besar/dipotong memanjang
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk kunyit secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Gaulkan ikan keli bersama kunyit serbuk dan garam.
2. Goreng ikan keli hingga garing, angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan cili merah dan cili api yang telah ditumbuk sehingga garing.
4. Setelah cili telah garing masukkan pula bawang besar yang dihiris memanjang dan biarkan sehingga bawang agak layu.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi.
7. Gaul rata dan sedia untuk dimakan.

Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan :Lauk pauk
Keistimewaan : Masa memasak yang singkat dan kos yang murah.

INFO CHEF : Untuk menghilangkan lendir ikan keli, basuh dengan sedikit air limau nipis dan sedikit garam. Boleh juga digunakan tepung gandum untuk cuci ikan, disarankan juga untuk perap dengan tepung selama 15 minit. Ini juga mengelakkan ikan daripada meletup-letup atau melekat di kuali masa menggoreng.

5. SINGGANG IKAN TONGKOL

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
  • 2 biji bawang merah /dimayang halus
  • 4 ulas bawang putih /dimayang halus
  • 2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
  • 2 sm kunyit hidup /dimayang halus
  • 1 ½ sudu teh garam
  • 2 keping asam keeping
  • 5 biji cili siam
  • 4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
  • Sedikit gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan.
2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi.
3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi.
6. Masak dalam 5 minit dan matikan api.
7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.

INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir.

Saiz hidangan : 13 orang
Masa memasak :15 minit
Cara memasak : Rebus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera

Komen anda