Masakan bersantan bukan lagi asing di dalam hidangan masakan melayu. Hidangan yang dilimpahi santan menjadikannya lebih enak dan berlemak. Biarpun penggunaan santan boleh digantikan dengan susu cair namun rasanya tidak dapat ditandingi.Rasai sendiri kesedapannya dengan mencuba resipi ini.
GULAI JERING
BAHAN A:
1-2 biji bawang merah besar | kisar halus
3-4 ulas bawang putih |kisar halus
2cm halia | kisar halus
Cili giling/cili kisar secukupnya | ikut citarasa masing-masing
2 biji buah keras | dihancurkan
BAHAN B:
2 helai daun salam
2 helai daun limau purut
1cm lengkuas | dititik
1 batang serai | dititik
Asam keping
Santan pekat & cair secukupnya
gula, garam dan serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan (A) hingga naik bau..
2. Kemudian masukkan bahan (B) dan seterusnya air rebusan jering tadi. Biar mendidih sebentar.
3. Masukkan santan cair & pekat . Akhir sekali masukkan jering dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
4. Sedia untuk dinikmati.
Ads
GULAI NANGKA ASLI MINANG
BAHAN-BAHAN:
1/4kg nangka muda
550ml santan
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
BAHAN KISAR:
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
2 biji buah keras
1 sudu teh ketumbar
10 tangkai cili kering
Garam, gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan daun kunyit, daun salam dan daun limau purut. Tumis lagi hingga garing.
2. Kemudian masukkan nangka. Masak hingga lembut.
3. Masukkan santan. Gaul sebati.
4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa dengan secukupnya.
5. Setelah nangka empuk dan kuah sedikit pekat, padamkan api dan sedia dihidangkan.
TEMPE TUMIS DARAT BERSAMA TULANG
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tulang lembu | rebus hingga empuk
1 paket tempe | potong empat segi
1 batang serai | titik
3 helai daun limau purut
1 mangkuk santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
6 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan tulang yang telah direbus tadi, diikuti dengan tempe.
Ads
3. Seterusnya masukkan serai, daun limau purut, asam gelugor.
4. Masukkan santan, kacau hingga mendidih.
5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Kecilkan api biarkan kuah mereneh hingga sedikit pekat.
7. Akhir sekali tutup api, dan gulai sedia dihidangkan.
CENDAWAN TIRAM MASAK LEMAK CILI API
Ads
BAHAN-BAHAN:
300gm cendawan tiram
Sedikit serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TUMBUK:
5-7 biji cili padi (atau ikut cita rasa)
1 biji bawang merah
Sejemput ikan bilis ] ditumbuk separa lumat
Sedikit kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masak santan bersama bahan tumbuk hingga mendidih.
Kemudian masukkan cendawan, serbuk dan daun kunyit. Kacau hingga kembali mendidih.
Masukkan garam dan gula dengan secukup rasa.
Enak dimakan panas-panas.
GULAI LEMAK PISANG MUDA
BAHAN-BAHAN:
1 sisir pisang emas muda
100gm tulang ikan talang masin | rendam
1liter santan pekat
2 batang serai | ketuk
Garam dan perasa secukupnya
10 biji cili padi | kisar
2.5cm kunyit hidup | kisar
Daun kunyit | mayang halus
CARA MEMASAK:
Pisang emas, disiat kulitnya dan dipotong serong. (Jika suka boleh masukkan kulit pisang sekali dalam masakan)
Masukkan semua bahan kisar bersama tulang ikan masin ke dalam periuk.
Seterusnya tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
Selepas itu,masukkan pula pisang tadi dan serai yang telah diketuk ke dalamnya.
Taburkan daun kunyit hiris, biarkan mereneh.
ambahkan garam secukup rasa, dan biar kuah sedikit pekat. Sedia untuk dihidangkan.
INFO CHEF:
Kulit pisang juga boleh dimasukkan ke dalam gulai jika suka.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sebaik kita melayari Instagram wanita ayu IG @ leezaramzi milik Nor Aliza Mohd Ramzi,ia telah pun mencecah lebih 154,000 follower sejak dibuka dua tahun lalu. Video masakannya cukup mudah difahami dan paling menyeronokkan bila melihat aksi anak bongsunya dengan gaya yang mencuit hati, makan dengan penuh gaya dan nikmat menjadi 'food taster' masakan ibunya.
Hashtag anak beranak suka makan memang sepadan dengan keluarga ini, kerana Leeza sekeluarga memang suka menikmati makanan sedap bila berjalan dan suka mencuba resipi baru di IGnya . Menurut Leeza tiga daripada video masakannya iaitu masakan Korea TTeok-bokki, Cheese Garlic Bread dan Kek Batik Cream Cheese mendapat 'view' paling tinggi dan pasti terus hit 2020 ini.
Kek Batik Cream Cheese mencatat 236,123 view manakalah video tteok-bokki dan Garlic Cheese Bread masing-masing mencatat 180,566 dan 66,562 view. Dia yakin ketiga-tiga video bakal terus trending dan terus popular di tahun 2020 ini. Nor Aliza sehingga kini tetap aktif dengan 'posting' video masakannya dan gambar-gambar sajian yang menambat selera. Kini dia mula cenderung membuat roti menggunakan 'bread maker' kesayangannya dan mula mengumpul follower untuk 'baking'pula.
TTEOK-BOKKI
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek beras :
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan air
Secubit garam
3 cawan air untuk merebus
Sedikit minyak
Bahan sos:
2 ulas bawang putih
1 batang sosej
3 sudu makan sos korea adabi
1 sudu teh gula perang
Sedikit minyak bijan
Sekeping keju
CARA MEMASAK :
Cara masak kek beras :
1. Masukkan tepung pulut ke dalam satu bekas.
2. Masukkan air, secubit garam dan gaulkan hingga membentuk doh. Uli doh hingga tak melekat di tangan.
3. Keluarkan doh dan gelekkan dan bentukkan memanjang, potong menyerong doh.
4. Didihkan air dan masukkan potongan doh kek beras tadi, titikkan minyak dan masak hingga timbul. Angkat
5. Kemudian masukkan dalam air biasa supaya tak melekat. Bila nak masak baru toskan air.
Cara memasak sos :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sosej dan biarkan ia masak.
3. Masukkan sos korea dan gula perang.Masukkan minyak bijan.
4. Tutup api dan taburkan bijan di atasnya, letakkan kepingan keju cedar di atasnya. Sajian siap untuk dinikmati.
CHEESE GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500gm tepung protein tinggi
260ml air
1 paket yis kering
1 sudu makan minyak
80gm gula halus
Sedikit garam
Bahan inti :
Keju mozarella secukupnya
Sosej | ikut suka potong kecil
Bahan mentega bawang putih :
2- 3 sudu makan mentega
1 ulas bawang putih | dicincang
Sedikit daun parsli
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan untuk doh roti ke dalam 'breadmaker' (mesin pembuat roti)
2. Biarkan ia menguli hingga doh mengembang, dan tak melekat di tepi bread maker.
3. Keluarkan doh dari bread maker dan canai rata doh, letakkan atas dulang pembakar.
4. Susunkan keju dan sosej, cantum dan lipat dua doh. Kelarkan di atasnya
5. Tutup doh dengan kain, dan biarkan ia berehat selama 30 minit.
6. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius dan bakar hingga masak dan gebu.
KEK BATIK CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus biskut Marie coklat
250gm @ 1 ketul mentega
1 sudu makan pemanis @ treasure.sugar |* boleh ganti dengan 1 sudu makan gula
500gm krim keju
CARA MEMASAK :
1. Patah-patahkan biskut Maire berperasa coklat kepada kepingan kecil.
2. Kemudian cairkan mentega di atas api dan masukkan susu pekat manis, gula atau pemanis. Kacau rata.
3. Masukkan krim keju dan kacau rata, tutup api.
4. Cedok dan asingkan satu bekas ( 1 mug) daripada krim keju tadi.
5. Masukkan biskut Marie ke dalam krim keju yang telah siap tadi. Masukkan dalam tin pembakar bulat dan padatkan permukaannya.
6. Kemudian tuangkan 1 mug krim keju di atasnya.
7. Masukkan di dalam peti sejuk , biarkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
Enaknya jika dapat makan Sotong Stim Limau ala Thaiyang dikongsi oleh saudari Ayadieeya ni. Nampak sangat menyelerakan malah bahan-bahannya juga mudah sahaja. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Malah sosnya juga boleh digunakan untuk sajian Ikan Siakap Stim Limau. Wow… Padu ni. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
CARA MEMASAK: 1. Kukus sotong dalam 7 minit hingga isinya masak. Jangan letak air dalam bekas sotong masa mengukus. Bila masak, angkat. Air sotong boleh dibuang. 2. Untuk membuat sos, panaskan 1 cawan air kemudian masukkan kiub pati ayam dan gula. Kemudian tutup api dan biarkan suam. 3. Kemudian bolehlah masukkan cili, bawang, jus limau nipis dan hirisan daun ketumbar.
4. Sesuaikan rasa masam, masin dan manis mengikut citarasa masing-masing. 5. Akhir sekali, tuang sos ke atas sotong yang teah dikukus tadi. 6. Sotong Stim Limau Ala Thai siap dan sedia untuk dinikmati.
7. Sos ini juga sesuai untuk hidangan Siakap Stim Limau.
1. Masak dua bahan ini bersama sampai ia jadi pekat. Guna api kecil sahaja. Kemudian sejukkan. 2. Water roux(dalam gambar) hanya boleh digunakan pada suhu bilik sahaja.
BAHAN B
½ cawan air bunga telang suam 1 sudu besar mauripan – beli online di sini 2 sudu besar susu pekat (boleh ganti dengan gula) – beli online di sini *Kalau nak buat roti manis, lebihkan gula Sedikit esen vanilla *Satukan semua bahan di atas
1. Gaul bahan C hingga, menjadi serbuk roti. Kemudian, masukkan bahan A (water roux). Ramas-ramas. 2. Masukkan bahan B. Uli hingga sebati. 3. Tambah lagi sedikit air (JIKA PERLU) sehingga dapat doh yang lembik tapi tidak melekat di tangan (kalau doh keras, nanti roti kita tak lembut).
4. Rehatkan doh 45 minit. Dah naik 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk bagi keluar angin. 5. Sapu loyang dengan marjerin. Bulatkan doh. Rehatkan doh 40minit (kalau cuaca panas, cepat je naik). 6. Sapukan roti dengan marjerin. Taburkan oregano flake/rosemary (optional).
7. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 160C. Bakar roti selama 20 minit pada suhu 160C. 8. Jika guna ketuhar, panaskan dahulu. Bakar suhu 170C guna api atas bawah selama 30 minit. Bergantung pada ketuhar masing-masing. Dah masak, sapukan lagi marjerin cair.