Dek kerana kes keracunan makanan yang berlaku di Terengganu baru-baru ini, nama Puding Buih jadi popular pula. Kalau betul pengendalian waktu masak, mustahil berlaku kejadian keracunan hingga menyebabkan 99 orang dengan satu kematian.
Nak segar dan selamat jom kita belajar buat sendiri. Yang penting telur bila dah dipecahkan tak boleh dibiarkan terdedah lama, terutamanya meringue (putih telur yang dikacau gebu juga tak boleh dibiarkan diluar lebih daripada empat jam.
Ni resipi yang dikongsikan dalam FB Meong. Makan dingin memang nyaman dan sedap. Siap ada kuah kastad lagi terjamin super sedap.
PUDING BERKUAH KASTAD SIMPLE
BAHAN-BAHAN :
.
Bahan puding : 1 bungkus agar2 tali (20gm) 1 liter air 1/2 cawan gula 5 biji telur (asingkan kuning dan putih) 2 biji kuning telur I sudu kecil esen vanila Pewarna merah jambu (ikut la nk warna apapun)
Bahan kuah kastard : 1 tin susu sejat 1 1/2 tin air (guna tin susu sejat) 1 sudu besar kastad 3 biji kuning telur 4/4 cawan gula 1sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula didihkan air, dah mendidih masukkan agar2 tali. Kacau sehingga agar2 betul2 larut. Kemudian sejukkan.
.
Ads
2. Asingkan kuning dan putih telur. Usah keliru, telur memang 5 biji saja. Tp ni ada sebiji yang kembar ni.telur gred jumbo ni mmg selalu ada telur kembar, nasib nasib aje ni, kata empunya resipi,
.
3. Masukkan telur putih dlm bekas lain, putarkan dengan kelajuan maximum sehingga telur putih tu jadi kembang dan meringue
6. Kemudian masukkan gula,esen vanila, putar lagi sampai sebati dan gebu.
.
7. Lepas tu dgn perlahan masukkan larutan agar2 tadi. Pastikan larutan dah sejuk tau.Jgn letak panas suam nanti buih tak menjadi,kemudian sambung putar
.
9. Masukkan pewarna. Putar lagi hingga betul2 sebati.
.
10.Dah selesai,Masukkan dalam acuan. 11.Masukkan dlm peti ais. 12.Sementara tunggu puding mengeras dan betul2 sejuk,kita buat kuah kastard pulak .
Ads
.
13.Masukkan semua bahan kuah kastad dlm periuk.. Tapi utk tepung kastad tu lebih baik larut dlm air sikit..baru curah dlm periuk. 14.Panaskan sehingga mendidih,jgn berhenti kacau sbb dia cepat hangit.. 15.Dah mendidih dan bau wangi,tutup api. Tapi pastikan korang kacau lagi. Sehingga kurang buih, lepas tu boleh sejukkan. 16.Puding dah sejuk..kuah kastard dah sejuk, sedia dihidang
. Nyaman tekak bila makan ni, super sedap dengan kuah kastad. Cubalah…
Tat Telur Roti Sandwich ni sememangnya sedap. Ramai yang suka tapi kurang rajin nak cuba dek kerana kena buat kulit tat. Bagi anda yang nak sangat makan Tat Telur panas-panas tapi versi cepat, ni ha..resipi paling mudah perkongsian saudara Adri Oppa. Guna roti sandwic je dan tak perlu uli doh. Selamat mencuba!
Ramai suka Sotong Goreng Celup Tepung, tapi rata-rata menikmati keenakannya hanya makan di restoran atau gerai, kerana selalu gagal bila buat sendiri di rumah. Lepas ini anda jangan susah hati, berikut dikongsikan resipi dan cara untuk memastikan bila sotong digoreng tepungnya tidak lerai (tertanggal dari tepungnya). Kalau Ikut resipi yang betul gerenti jadi.
Bagi anda yang suka makan kuih Bengkang Ubi Kayu, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Biasanya, jika buat kuih ini, parutan ubi kayunya akan diperah. Tapi dengan resipi ni, anda tak perlu perah pun. Hasilnya sangat sedap. Jom cuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK KUIH BENGKANG UBI KAYU SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu siap diparut (opah timbang 4 cawan tu bersamaan dengan 1.2kg lebih kurang
ubi yang siap diparut)
1 cawan gula
2 cawan santan pekat
1 biji telur gred A
1 sudu makan marjerin – dicairkan
1 sudu teh pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Sediakan loyang bersaiz 10×10 inci. Sapu sedikit marjerin.
3. Dalam bekas bersesuaian, satukan semua bahan-bahan. Sebatikan hingga gula larut.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Masa memasak mungkin berebza mengikut ketuhar masing-masing. ( opah tambah masa 10 minit guna api bawah, kemudian 5 minit guna api atas)
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.