Dek kerana kes keracunan makanan yang berlaku di Terengganu baru-baru ini, nama Puding Buih jadi popular pula. Kalau betul pengendalian waktu masak, mustahil berlaku kejadian keracunan hingga menyebabkan 99 orang dengan satu kematian.
Nak segar dan selamat jom kita belajar buat sendiri. Yang penting telur bila dah dipecahkan tak boleh dibiarkan terdedah lama, terutamanya meringue (putih telur yang dikacau gebu juga tak boleh dibiarkan diluar lebih daripada empat jam.
Ni resipi yang dikongsikan dalam FB Meong. Makan dingin memang nyaman dan sedap. Siap ada kuah kastad lagi terjamin super sedap.
PUDING BERKUAH KASTAD SIMPLE
BAHAN-BAHAN :
.
Bahan puding : 1 bungkus agar2 tali (20gm) 1 liter air 1/2 cawan gula 5 biji telur (asingkan kuning dan putih) 2 biji kuning telur I sudu kecil esen vanila Pewarna merah jambu (ikut la nk warna apapun)
Ads
Bahan kuah kastard : 1 tin susu sejat 1 1/2 tin air (guna tin susu sejat) 1 sudu besar kastad 3 biji kuning telur 4/4 cawan gula 1sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula didihkan air, dah mendidih masukkan agar2 tali. Kacau sehingga agar2 betul2 larut. Kemudian sejukkan.
.
2. Asingkan kuning dan putih telur. Usah keliru, telur memang 5 biji saja. Tp ni ada sebiji yang kembar ni.telur gred jumbo ni mmg selalu ada telur kembar, nasib nasib aje ni, kata empunya resipi,
.
3. Masukkan telur putih dlm bekas lain, putarkan dengan kelajuan maximum sehingga telur putih tu jadi kembang dan meringue
6. Kemudian masukkan gula,esen vanila, putar lagi sampai sebati dan gebu.
.
7. Lepas tu dgn perlahan masukkan larutan agar2 tadi. Pastikan larutan dah sejuk tau.Jgn letak panas suam nanti buih tak menjadi,kemudian sambung putar
Ads
.
9. Masukkan pewarna. Putar lagi hingga betul2 sebati.
.
10.Dah selesai,Masukkan dalam acuan. 11.Masukkan dlm peti ais. 12.Sementara tunggu puding mengeras dan betul2 sejuk,kita buat kuah kastard pulak .
.
13.Masukkan semua bahan kuah kastad dlm periuk.. Tapi utk tepung kastad tu lebih baik larut dlm air sikit..baru curah dlm periuk. 14.Panaskan sehingga mendidih,jgn berhenti kacau sbb dia cepat hangit.. 15.Dah mendidih dan bau wangi,tutup api. Tapi pastikan korang kacau lagi. Sehingga kurang buih, lepas tu boleh sejukkan. 16.Puding dah sejuk..kuah kastard dah sejuk, sedia dihidang
. Nyaman tekak bila makan ni, super sedap dengan kuah kastad. Cubalah…
Bila tiba raya, hidangan tradisi seperti Ketupat Lemak Manissemestinya antara yang wajib ada. Tanpa hidangan ni, tak lengkap raya tau. Bagi anda yang teringin nak cuba buat Ketupat Palas untuk raya tahun ni, resipi perkongsian saudari Che Na Pokteh ni boleh dicuba. Sangat sedap kerana ada penambahan pulut hitam dan juga kacang. Jom cuba!
CARA MEMBUAT KETUPAT LEMAK MANIS @ KETUPAT KACANG PULUT HITAM
1.Gaul beras pulut bersama pulut hitam. Kemudian kukus sehingga masak.
2.Angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas. Kemudian gaul bersama santan yang telah dicampur dengan garam. Sukatan garam agak-agak sahaja.jangan masin sangat.
3.Kemudian kukus pulut sekali lagi hingga masak.
4.Angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas. Gaul dengan gula hingga sebati. Sukatan gula juga ikut selera masing-masing.
5. Setelah sebati baru masukkan kacang ketupat yang telah direbus tadi.
6.Bungkus pulut dengan daun palas kemudian kukus sekali lagi hingga daun palas bertukar warna.
7. Angkat, sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
INFO: Jika nak buat Ketupat Lemak, tidak perlu tambah gula.
Jom cuba masak Gulai Lemak Kelantan ni! Ikan Ayo / Ikan Aya / Ikan Tongkol sememangnya sangat sedap. Boleh dimasak perlbagai cara namun jika di Kelantan, salah satu resipi yang sedap dimasak menggunakan ikan ini adalah Gulai Kunyit Lengkuas @ Gulai Lemak Kelantan. Sangat enak dimakan bersama nasi putih panas dan juga sambal. Nak cuba? Saudara Suriani Mohd ada kongsikan resipi. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI GULAI LEMAK KELANTAN YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
Ikan tongkol hitam
3 keping asam gelugur – beli online disini
2 inci lengkuas
Sedikit garam
1 keping nise (gula merah keping) – beli online disini
200ml santan kotak – beli online disini
1 sudu besar rempah kari ikan – beli online disini
1 sudu biji ketumbar – tumbuk
Air rebusan ikan
Garam & perasa secukupnya
BAHAN KISAR:
4-5 tangkai cili kering
5 tangkai cili Api
½ sudu besar serbuk kunyit (guna kunyit hidup lagi sedap)
1 inci lengkuas
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
BAHAN SAYUR:
Timun dan kacang panjang
Cili api merah & hijau
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan ikan dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan asam gelugur, lengkuas, garam dan nise. Rebus hingga masak. Sebaiknya, rebus ikan dan biarkan semalaman supaya rasa meresap ke dalam isi ikan.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar.
4. Masukkan rempah kari ikan (tak letak pun tak apa) dan juga biji ketumbar yang telah ditumbuk.
5. Seterusnya masukkan santan.
6. Masukkan juga air rebusan ikan. Kacau sebati. Jumlahnya bergantung pada pekat mana anda nak.
7. Seterusnya masukkan ikan. Kacau lagi.
8. Bila telah sebati, masukkan kesemua sayuran. Masak lagi hingga sayur lembut.
9. Gulai Lemak Kelantan sedia untuk dinikmati. Paling enak makan bersama ikan masin dan cili api cuka.
Lidah terasa nak jamah kerabu. Menu kerabu ni memang boleh kecur liur dibuatnya. Tak lalu makan pun jadi bertambah bila dihidang kerabu , ikan goreng dan nasi panas. Hari ni kita buat kerabu ulam raja. Gerenti korang makan banyak nanti.
Kerabu Ulam Raja Bahan-bahan: 1 ikat daun ulam raja ( dihiris halus) ½ biji kelapa ( santan) 1 inci halia-ditumbuk 3-4 batang serai-ditumbuk 10 biji cili Melaka-ditumbuk Udang direbus-ditumbuk sedikit 2-3 sudu air asam jawa 1 peket kerisik ½ inci belacan Bawang besar- dihiris nipis Bunga kantan -dihiris Garam, gula dan sedikit serbuk perasa
Cara membuat: 1. Masukkan bahan yang ditumbuk, kerisik dan belacan digaul bersama santan. 2.Masukkan air asam jawa,garam, gula dan serbuk perasa. Rasa mengikut citarasa masing-masing. 3. Masukkan daun ulam raja,bunga kantan dan bawang besar. Gaul sebati.