1.Saya guna peria besar. Belah tengah buang biji, tak belah pun tak apa. Hanya korek biji guna pisau atau sudu besi.
2. Kemudian, potong nipis-nipis ya. Nak guna pisau pun boleh, sagat pun boleh. Sagat bagi nipis ya, sebab kalau tebal nanti tak rangup.
3. Apabila dah siap sagat, rendam dengan air garam selama 1 jam. 4. Lepas 1 jam, basuh peria bersih-bersih, bagi hilang rasa pahit-pahit dan toskan peria.
5. Sediakan bancuhan tepung untuk salut peria. Kemudian, masukkan peria. Bagi rata-rata tepung pada peria.
Ads
6. Tapiskan peria yang disalut tepung. Kena tapis supaya tepung tak tebal sangat masa nak goreng.
7. Dah siap tapis, boleh masukkan ke dalam minyak. Goreng sehingga nampak kekuningan. Angkat dan toskan.
8. Dah sejuk boleh makan. Kalau nak isi dalam balang, pastikan sejuk dulu ya.
Apa istimewanya kuih telaga emas,. Yang warna kuning di tengah tu antara ramuannya dari kastard, santan dan tepung gandum, lembut dan cair di tekak . Lapisan luarnya agak kenyal kerana ada bahan tepung pulut.
.
Lepas makan juadah berempah daging korban, memang puas lah disusuli dengan kuih telaga emas yang sedap ni. Jom cuba resipi yang dikongsi Zura Zul ni.
KUIH TELAGA EMAS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Kulit Hijau :
250gm tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 1/4 cawan air
Sedikit perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam
CARA MEMASAK :
Satukan tepung pulut, tepung gandum dan tepung jagung, garam dan perisa pandan
Kemudian tuangkan air sedikit-sedikit jangan sampai habis. Uli jadi doh tak lekat di tangan
Letak sedikit pewarna hijau
Bulat-bulatkan anggaran 24gm. Tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak..ketepikan
.
Inti Kastard :
1 cawan santan kotak
1 cawan air suam
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung kastard
1/4 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 penutup botol esen vanilla
Sedikit pewarna kuning telur
secubit garam
CARA MEMASAK :
. Satukan santan dan air suam..campurkan esen vanilla & gula..kacau hingga larut Masukkan telur & kacau sebati..kemudian masukkan juga tepung kastard..garam & pewarna kuning telur,kacau sebati & mesra TTapis adunan & tuang ke dalam acuan lompang yang disapu sedikit minyak
.
PPastikan air kukusan betul-betul mendidih..kukus selama 10 – 12 minit atau hingga masak,api sederhana besar
kredit resepi; Zura Zul
FB: Resepi Harian Keluarga
Teringin nak mengunyah ‘sesuatu’ yang sedap? Resipi Tauhu Berlauk perkongsian saudari Zie Aries ni antara yang boleh dicuba. Nak membuatnya pun sangat senang. Patutlah resipi ini mendapat lebih dari 16 ribu perkongsian di laman sosial. Ia sesuai dijadikan hidangan minum petangatau makan malam. Hidang sewaktu sarapan pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUHU BERLAUK SEDAP
BAHAN-BAHAN:
5 paket tofu telur – dipotong
2 keping tauhu lembut jepun – dipotong
5 biji telur
2 biji bawang besar – cincang halus
2-3 biji cili merah – hiris halus
1-2 pokok daun bawang – hiris halus
1 -2 pokok daun sup – hiris halus
Lada sulah secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
1 paket daging kisar
CARA MEMASAK:
Goreng daging kisar dalam kuali tanpa menggunakan minyak. Masak hingga kering. Ketepikan.
Satukan tofu telur, tauhu jepun dan telur hingga halus. Tuang ke dalam bekas besar.
Masukkan daging, hirisan cili, bawang besar, daun sup, daun bawang, lada sulah, serbuk lada hitam, garam dan perasa dengan secukupnya.
Gaul bahan kisar dan bahan-bahan yang lain hingga sebati dan sekata.
Tuang adunan ke dalam acuan lompang atau apa-apa acuan yang sesuai. Tidak perlu oles minyak.
Kukus Tauhu Berlauk selama 20 minit atau sehingga masak. Sejukkan tauhu.
Setelah tauhu sejuk, celupkan Tauhu Berlauk tadi dalam telur yang telah dipukul.
Goreng Tauhu Berlauk hingga garing dan berwarna keemasan.
Bun dan pastri panas memang best makan petang-petang dengan kopi atau teh panas. Bila nak menguli tu biar betul-betul caranya barulah gebu dan rangup rasanya kan.
Ni min kongsi resepi ori dari Royale Chulan Bukit Bintang, KL oleh Chef Raja Kamaroszaman Raja Zainal dan geng Chef yang gigih dan kreatif ini.
Jom cuba tiga resipi ni…memang lah renyah sikit tapi bila menjadi… tersangatlah puas hati kan.
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
330 gm tepung roti
8 gm yis
16.6gm susu tepung
50 gm gula
30 gm mentega
6 gm garam
45gm telur
167 ml susu segar
BAHAN INTI : Coklat ganache :
125 gm krim putar
125 gm coklat masakan (baking chocolate)
50 gm mentega
Krim kastad :
250 gm tepung kastad
1/2 liter susu segar
1 liter krim putar
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’: 100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1. Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2. Masakkan di atas api sederhana 3. Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo
INFO CHEF :Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair.
BANANA ROLL PUFF
BAHAN-BAHAN :
400 gm tepung gandum
1/8 sudu teh garam
220 ml air
350 gm mentega
Sedikit tepung untuk ditabur
Bahan Isi :
6 biji pisang raja yang sudah masak
50 gm mentega
Bahan untuk glaze :
1 biji kuning telur | dipukul ringan
1 sudu teh air kosong | dipukul ringan
CARA MEMASAK : Cara buat puff pastri : 1. Gaul rata tepung gandum, garam dan 50 gram mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk, jika air habis dan doh sedikit melekit, tabur sedikit tepung. Rehatkan doh 15 minit. 2. Tabur tepung pada permukaan meja kerja. Canai doh sehingga mendapat bentuk seakan akan huruf “T”. Letakkan 300 gm mentega ditengah-tengah dan bungkus kemas (dari bahagian kanan dan kiri, kemudian bahagian atas dan bawah). Tabur sedikit tepung dan terbalikkan doh. 3. Canai doh sehingga mencapai ketebalan 0.5 cm. Berhati-hati nanti mentega terkeluar. 4. Lipat dan rehatkan 15 minit. 5. Canai perlahan-lahan sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm juga, lipat sekali lagi. Rehatkan 15 minit lagi 6. Ulangi proses mencanai dan melipat sebanyak 2 kali lagi dan rehatkan 15 minit setiap kali selesai proses melipat. 7. Canai doh tadi sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm. Masukkan inti pisang yang sudah dicampur mentega dalam pastri puff ini, lebihkan hujung inti pisang sehingga masih terlihat pisangnya. 8. Sapu dengan glaze. Bakar dengan suhu oven 200 Celcius selama 20 minit hingga keperangan.
PUFF KARI AYAM
BAHAN-BAHAN :
400 gm tepung gandum
1/8 sudu teh garam
220 ml air
350 gm mentega
Sedikit tepung untuk ditabur
Bahan isi :
2 keping dada ayam | dihiris kecil
3 biji kentang | kupas dan potong dadu
2 biji bawang besar | dipotong dadu atau racik halus
3 ulas bawang putih | cincang
2 sudu makan rempah kari ayam | dicampur dengan sedikit air jadikan pes
1/2 -3/4 cawan air
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan glaze :
1 biji kuning telur – pukul ringan
1 sudu teh air kosong – pukul ringan
CARA MEMASAK: Cara sediakan puff : 1. Gaul rata tepung gandum, garam dan 50 gram mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk, jika air habis dan doh sedikit melekit, tabur sedikit tepung. Rehatkan doh 15 minit dalam peti sejuk. 2. Tabur tepung pada permukaan meja kerja. Canai doh sehingga mendapat bentuk seakan2 huruf “T”. Letakkan 300 gm mentega di tengah-tengah dan bungkus rapi (dari bahagian kanan dan kiri, kemudian bahagian atas dan bawah). 3. Tabur sedikit tepung dan terbalikkan doh. 4. Canai doh sehingga mencapai ketebalan 0.5 cm. Berhati-hati nanti mentega terkeluar. 5. Lipat dan rehatkan 15 minit. 6. Canai perlahan -lahan sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm juga, lipat sekali lagi. Rehatkan 15 minit lagi 7. Ulangi proses mencanai dan lipat sebanyak 2 kali lagi dan rehatkan 15 minit setiap kali selesai proses melipat. 8. Canai doh tadi sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm.
Cara memasak inti : 1.Tumiskan bawang putih bersama bawang dadu hingga layu dan berbau harum masukkan pula rempah kari yang dijadikan pes tadi, kacau hingga agak garing masukkan pula ayam. 2. Balik-balikkan ayam masukkan anggaran 1/2 cawan air dan kentang, masakan hingga kentang agak empuk jika belum empuk masukkan sedikit lagi air diikuti dengan gula dan garam secukup rasa. 3. Balik-balikkan hingga inti agak sedikit kering dan matikan api, sejukkan dahulu sebelum digunakan. 4. Potong puff pastri dileperkan sedikit dan letakkan inti, tutupkan dengan sekeping lagi pastri yangg dileperkan sedikit dan dikelar sedikit diatasnya dengan garisan serong sahaja, tekankan tepi pastri dengan garfu sedikit supaya tidak terbuka. 5. Setelah pastri siap dimasukkan inti sapukan glaze dan bakar di dalam ketukar dalam 20 – 25 minit pada suhu 180 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Inti ayam berempah sama bertambah lazat dengan pasti puff yang gebu
Info chef: Membuat pastri puff memang renyah dan mengambil masa agak lama. Jadi pastri puff ini lebih baik dibuat awal dan masukkan ke dalam beg plastik berzip dan simpan di dalam peti sejuk untuk menjimatkan masa . Nak cepat boleh aje beli pastri siap di pasaraya.
RESEPI : CHEF RAJA KAMAROSZAMAN RAJA ZAINAL, MUHAMMAD HANIFF, MUHAMMAD AKMAL MOHD NOOR & CHEF MUHAMMAD FAIZAL ARIFFIN
TERIMA KASIH : ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG, 17-21 Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...