Bukan Kuih Keria! Tetapi Kuih Badok atau sesetengah orang mengenali dengan nama kuih getas. Perkongsian resipi dari Siti Nadirah merupakan air tangan bondanya yang menjual kuih sebagai sumber pandapatannya. Mesti sedap, kamu juga boleh mencuba!
RESIPI KUIH GETAS ATAU KUIH BADOK
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji kelapa parut
- 1 peket tepung pulut
- 3 sudu besar tepung gandum
- Garam
CARA MEMASAK:
- Gaul semua bahan.. Bancuh dengan air sampai jadi doh.. Buat la bentuk donut..
GULA UNTUK DI SIRA
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan air
CARA MEMASAK:
- Bancuh sampai gula pekat pastu masukkan adunan yg dh digoreng
P/s : ni bukan kuih KERIA..kuih keria guna keledek .. Ni guna KELAPA
Kongsi resipi: Siti Nadirah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Orange Chiffon Cake, Aroma Oren & Gebu Gabas
Hinggu ni nak masak apa ya. Jom buat kek pulak, anak-anak mesti suka ni. Kita cuba buat kek chiffoun pulak. Kaya dengan rasa oren
Lembut aje bila gigi bersentuhan dengan kek ni.
RESEPI ORANGE CHIFFON CAKE FLUFFY.
.
BAHAN-BAHAN :
Loyang : 7″ removable loose pan
Bahan A :
- 32gm minyak
- 65gm jus oren
Bahan B :
- 68gm tepung kek
- Secubit garam
Bahan C :
- 4 biji kuning telur
Bahan D :
- 4 biji putih telur
- 50gm gula
- Secubit cream of tartar/ cuka
CARA PENYEDIAAN :
1. Panaskan bahan A di atas kuali dengan apai kecil hingga panas. Matikan api.
2. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan bahan C dan gaul hingga menjadi adunan yang halus.
4. Pukul bahan D menjadi meringue tahap soft peak sahaja. ( jangan sampai stiff peak)
5. Masukkan 1/3 daripada meringue tadi kedalam adunan kuning telur dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan adunan kuning telur ke dalam baki meringue tadi dan gaul menggunakan spatula hingga sebati.
7. Bakar dalam oven yg sudah di panaskan terlebih dahulu.
Bakar :
180°C : 15 minit
Minit yg ke 14, buka dan keluarkan kek dan hiris bahagian atas kek, ( rujuk gambar) ambik masa seminit sahaja untuk hiris, masukkan semula dan sambung bakar pada suhu
150°C : 35 minit atau hingga masak. ( bergantung oven masing2)
Bila dah masak, tunggu sejuk baru keluarkan dari loyang.
.
Selamat Mencuba!
Cara Buat Pekasam Cendawan Tiram Homemade Guna 3 Bahan Je
Pekasam Cendawan Tiram ni nampak sedap. Biasanya kita dengar Pekasam Ikan atau Pekasam Daging je. Tapi melalui perkongsian saudari Cik Siti, beliau kongsikan cara-cara membuat Pekasam Cendawan Tiram yang sangat mudah. Masak dan makan bersama nasi panas memang terbaik. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI PEKASAM CENDAWAN TIRAM
BAHAN-BAHAN:
- Cendawan tiram
- Beras
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan cendawan dan perap bersama garam secukupnya.
2. Sangai beras tanpa minyak sehingga berwarna perang dan berbau wangi.
3. Kemudian kisar beras yang disangai tadi hingga agak hancur.
4. Gaul serbuk beras bersama cendawan. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian dan biarkan selama 1-2 hari sebelum digoreng.
5. Untuk menikmatinya, goreng pekasam dan tambahkan hirisan cili untuk rasa lebih enak. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Siti
Suka maka BBQ tapi belum ada PEMANGGANG ELEKTRIK? Nah..Pilih je DISINI. RASA sediakan seleksi barangan terbaik yang boleh dimiliki pada harga mampu milik. Memang berbaloi.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:
7 Cara Buat Dendeng Daging Sedap & Empuk, Boleh Ikut Petua Ni.
Ni Dia 4 Jenis Gulai Lemak , Kesedapannya Melekat Di Ingatan
Variasi Sajian Korea Yang Sesuai Dengan Tekak Kita, Pedas & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kenali Pokok & Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade
Jom cuba buat cincau homemade. Selama ni, min ingatkan cincau ni dihasilkan dari agar-agar. Rupanya herba yang mampu menyejukkan badan ni dihasilkan dari pokok cincau. Pokok cincau ni pula, ada dua jenis iaitu pokok cincau hitam dan pokok cincau hijau. Bagi sesiapa yang nak tanam, bolehlah cari di nurseri-nurseri.
DAUN CINCAU HITAM
DAUN CINCAU HIJAU
CARA HASILKAN CINCAU HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 1 liter air mineral
- 9 helai daun cincau hijau – dibuang tulang tengah daun
CARA MEMASAK:
1. Satukan air dan daun cincau. Kisar hingga halus. Boleh juga diramas hingga hancur.
2. Tapis air kisaran daun cincau dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian untuk dibekukan.
3. Simpan dalam peti sejuk dan nikmati ikut citarasa anda.
Kredit resipi & foto: Lavendarungu Nanie
Jika tiada pokok cincau, herba ini boleh dibeli di kedai-kedai ubat cina. Hanya menggunakan tiga bahan asas, anda mampu hasilkan sendiri di rumah. Mudah je! Bagi yang ingin cuba buat cincau secara homemade, boleh cuba resipi di bawah ini. Selamat mencuba!
CARA-CARA BUAT CINCAU HITAM HOMEMADE ( GUNA DAUN CINCAU KERING)
BAHAN-BAHAN:
- Daun cincau kering ( boleh didapati di kedai-kedai ubat cina. Beli anggaran RM5)
- 1500ml air
- 4 sudu makan tepung ubi kayu ( bancuh dengan sedikit air)
CARA MEMASAK:
1. Rendam daun cincau dengan 1500 ml air dalam periuk selama 30 minit. Daun cincau boleh beli dari kedai ubat cina (rm5). Jika ada tanam pokok cincau, petik daunnya dan jemur sehingga kering selama 1 minggu sebelum digunakan.
2. Rebus daun cincau selama 40 minit lepas tu tapis untuk asingkan daun.
3. Bancuh 4 sudu besar tepung ubi kayu dengan sedikit air biasa dan masukkan dalam periuk. Kacau selama 15 minit. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tuang adunan ke dalam bekas. Bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Roszila Ahmad