
Menu petang ni kita buat kuih Apam Telur Terengganu, ada yang panggil apam lambung. Pasti ada peminat kuih ni. Buatnya mudah saja yang penting kena ada yis dan kelapa parut untuk melengkapkan rasa apam ini.
Apam Telur
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil yis mauripan-BELI ONLINE DI SINI
Garam secukup rasa
½ cawan gula(kalau suka manis letak lebih)
Pewarna kuning
Perasa vanilla (hilangkan hanyir telur,tak letak pun tak apa)
2 cawan air
5 biji telur
Kelapa parut putih sahaja (kukus dan campur sedikit garam untuk tahan lama)
Cara membuat:
1.Campurkan tepung beras,yis,tepung ubi,garam dan gula.
2.Masukkan air sedikit demi sedikit.Kacau rata.Tutup,biarkan 1 ke 2 jam.
3.Lepas itu ambilkan adunan tadi,masukkan sedikit pewarna kuning dan perasa vanilla.
4.Kemudian masukkan dalam satu bekas,Masukkan telur,pukul hingga sebati.
5.Masukkan ke dalam bekas acuan (sapu minyak).
6.Bakar atas api perlahan, bila keperangan(boleh bakar bahagian bawahnya) dan masak boleh angkat dan dimakan dengan kelapa parut.
Kredit: Muliadi Ramli
Mesti Cuba Resipi Kuih Lompat Tikam! Simple Tapi Tetap Sedap
Cara Buat Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Yang Lebih Mudah & Sedap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tauhu Berlauk Berhantu. Sekali Makan, Memang Tak Berhenti

Biasa dok dengar kuih cara berlauk je kan. Haa, kali ini resipi tauhu berlauk pula. Bosan kan kalau asyik makan tauhu kosong macam tu saja.
Resipi tauhu berlauk daripada Asmidar Nor ni, memang sedap! Bila sekali makan, tak boleh nak berhenti. Tak tengok kiri kanan, memang licin dibuatnya.
Jom kita tengok macam mana cara nak membuatnya.
BAHAN-BAHAN:
4 tauhu telur*
3 tauhu petak*
3 biji telur*
Isi ayam*
1 bawang holand | dicincang halus – beli online di sini
Lobak merah | disagat halus – beli online di sini
Daun sup | diracik halus
1 kiub pati ayam – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Kisarkan bahan yang bertanda * sehingga sebati dan hancur.
2.Kemudian, masukkan lobak merah, bawang hollanda dan daun sup ke dalam adunan yang sudah dikisar tadi. Kacau rata.
3. Masukkan garam, serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam, kiub pati ayam. Kacau lagi sekali hingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil ataupun boleh gunakan acuan kuih lompang. Kemudian kukus selama 15 hingga 20 minit. Hidangkan bersama sambal kicap.
BAHAN-BAHAN SAMBAL KICAP:
5 biji cili api – beli online di sini
5 ulas bawang putih – beli online di sini
1 sudu besar gula – beli online di sini
Garam – beli online di sini
Sos ikan atau jus limau – beli online di sini
Kicap – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Goreng dahulu sekejap sampai kulit cili nampak garing.
2. Kemudian, tumbuk halus bawang dan cili sehingga halus. Masukkan gula, kicap, sos ikan atau jus limau. Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Asmidar Nor
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Orange Muffin Tak Muak Makan. Adunan Ini Boleh Dapat 14 Biji

Hari ini terlebih rajin, nak baking Orange Muffins. Muffin perisa oren ni gerenti makan tak kan muak. Agar nampak lebih meriah di atasnya taburkan buah-buahan kering untuk nampak lebih menarik.
Bahan-bahan:
1 biji telur (A)
1/2 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
200ml susu segar
1 sudu besar sunquick oren+sedikit pewarna oren
(kalau nak tukar perasa lain pun boleh)
90 ml minyak jagung @masak
2 cawan tepung kek-BELI ONLINE DI SINI
(kalau tepung biasa tambahlah baking powder) ayak
1/2 cawan buah-buah kering(cuci dengan air panas dulu dan tos)
Buah-buah kering ini separuh letak dalam adunan,separuh lagi untuk letak atas muffin
Cara membuat:
1.Pukul telur,gula,guna tangan saja.
2.Bila dah kembang letak susu pukul lagi.
3.Letak perasa oren,pukul lagi.
4.Kemudian letak minyak,pukul lagi.
5.Letak tepung sikit-sikit sambil kacau-kacau sebati.
6.Letak 3/4 adunan tu dalam cawan kertas.
7.Bakar suhu 170, 30/35minit. Api atas/bawah.
Kredit: Malnorashima Bt Ismail
Oat Coklat Snow Cookies Sedap Buat Kudapan, Tak Sedar Sebalang Boleh Habis
Koleksi Resipi Pastri Sedap & Mudah Boleh Cuba Buat Di Rumah

Selain pelbagai jenis manisan, hidangan berasaskan pastri selalunya menjadi pilihan untuk dihidangkan ketika hari raya. Paling digemari ramai tentunya pastri manis. Dihasilkan dengan pelbagai rupa dan rasa yang enak, hidangan ini tentunya memikat selera ramai untuk menikmatinya. Istimewa buat anda, RASA kongsikan aneka resipi pastri manis terbaik hasil air tangan Puan Rabiatun Adawyah Mohamed Din, pemilik Loyang Bread. Selamat mencuba!
1. ECLAIRS
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
- 125gm tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh gula
- 100gm mentega
- 3 biji telur
BAHAN INTI:
- 2 cawan susu penuh krim
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula
- 1/3 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanila
- 60gm mentega
BAHAN GANACHE:
- 2/3 cawan cip coklat
- 1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT:
- Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak.
- Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
- Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
- Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan.
- Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
2. JAPANESE CREAMPUFF
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
- 125gm tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh gula
- 100gm mentega
- 3 biji telur
BAHAN PUFF CRUST:
- 85gm tepung
- 50gm gula
- 65gm mentega
- 1/2 biji kuning telur
BAHAN INTI:
- 2 cawan susu penuh krim
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula
- 1/3 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanila
- 60gm mentega
CARA MEMASAK:
- Masak air bersama mentega sehingga menggelegak dan matikan api. Masukkan tepung dan kacau sebati.
- Kemudian hidupkan api dan masak tepung. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
- Biarkan adunan sebati dan masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
- Untuk membuat puff crustsebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh. Rol adunan dan potong segiempat. Letakkan ke atas adunan yang dipaip tadi dan bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
- Untuk membuat inti, Panaskan susu. Dalam bekas lain campurkan telur, gula dan tepung. Ambil 1/2 cawan susu yang dipanaskan tadi dan campurkan dalam adunan tepung. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam lebihan susu. Kacau atas api sehingga masak dan masukkan mentega. Kemudian disejukkan.
- Paipkan inti ke dalam pastri yang dibakar dan boleh dinikmati.
3. APPLE CRUMBLE TART
BAHAN KULIT PASTRI:
- 240gm tepung gandum
- 170gm mentega sejuk | dipotong kecil
- 2 sudu makan gula aising
- 4 sudu makan air ais
CARA MEMBUAT:
- Campurkan tepung dan mentega. Gaul sebati hingga jadi seakan serbuk roti.
- Masukkan gula aising dan gaul sebati. Masukkan air ais dan uli hingga jadi doh.
- Masukkan doh ke dalam plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit. Biarkan seketika dan buat inti dan topping.
BAHAN INTI EPAL:
- 5 biji epal hijau
- 2 sudu makan jus lemon
- Secubit garam
- 2 sudu makan mentega
- 100gm gula perang
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
- Kupas kulit dan potong buah epal menjadi dadu kecil.
- Panaskan gula dan mentega. Masukkan potongan epal dan gaul rata.
- Masukkan garam, serbuk kulit kayu manis dan juga tepung jagung. Kacau dan gaul sebati hingga epal menjadi lembut dan sos sedikit pekat.
- Tambahkan jus lemkn dan gaul sebati. Angkat dan sejukkan.
BAHAN CRUMBLE:
- 75gm tepung agndum
- 35gm mentega tanpa garam
- 35gm gula perang
CARA MEMBUAT:
- Campurkan tepung dan mentega. Jadikan sekaan serbuk roti.
- Masukkan gula perang dan gaul hingga sebati.
CARA MEMASAK:
- Canai doh kulit tat sederhana nipis. Kemudian letakkan dalam acuan tat yang telah disapu dengan mentega.
- Tekan doh pada acuan dengan kemas supaya doh melekat dengan sempurna. Jika ada lebihan doh, potong bagi mengemaskannya.
- Masukkan inti epal yang telah disejukkan tadi dan tabur crumble sehingga menutupi inti.
- Panaskan ketuhar pada suhu 210C selama 10 minit. Kemudian masukkan tat tadi dan bakar pada suhu yang sama selama 15 minit.
- Kemudian turunkan suhu ke 190C dan bakar selama 45 minit hingga tat berwarna keperangan.
4. TAT BUAH
BAHAN KULIT TAT:
- 250gm mentega
- 120gm gula aising
- 2 biji telur gred B
- 480gm tepung gandum | jika lembik, tambah tepung sehingga dapat tekstur sempurna
CARA MEMASAK:
- Ayak gula aising ke dalam mangkuk besar. Masukkan mentega dan pukul menggunakan pemukul hingga sekata.
- Masukkan telur dan pukul lagi seketika.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga membentuk doh.
- Bulat-bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dasarnya dengan garpu.
- Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
BAHAN KASTAD:
- 1 cawan tepung kastad
- 2 cawan susu cair
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan secukupnya | cairkan guna kaedah double-boiler
- Buah kiwi | dipotong
- Buah anggur | dipotong
- Strawberi | dihiris
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk. Masak diatas api sederhana besar sehingga pekat.
- Masukkan marjerin. Matikan api dan teruskan mengacau sehingga cair sepenuhnya.
- Ambil kulit tat dan sapu nipis coklat masakan yang telah dicairkan. Ketepikan.
- Masukkan adunan kastad yang dimasak tadi ke dalam piping bag. Kemudian picit ke dalam kulit tat dengan secukupnya.
- Susun buah-buahan pilihan dengan secukupnya.
- Sedia untuk dinikmati.
5. TAT KEJU BLUEBERI
BAHAN KULIT TART:
- 250gm mentega
- 450gm tepung gandum
- 100gm gula kastor
BAHAN KRIM KEJU:
- 250gm krim keju
- 60gm gula kastor
- 50gm mentega
- 1 biji telur
- Jem blueberi secukupnya
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan kulit tat, campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati. Masukkan doh dalam acuan dan bentukkan.Bakar suhu 170C darjah selama 20 minit.
- Bagi menyediakan inti, masukkan krim keju, gula kastor dan mentega di dalam mangkuk adunan. Pukul hingga sebati.
- Kemudian masukkan telur dan putar lagi hingga semua bahan sekata.
- Masukkan krim keju ke dalam piping bag dan paipkan sedikit ke dalam kulit tat.
- Sudukan jem blueberi kemudian paipkan krim keju hingga penuh. Hias bahagian atas krim dengan sedikit jem blueberi.
- Bakar selama 10-15 minit api atas dan bawah suhu 170C.
- Angkat dan sedia dinikmati.
6. PAVLOVA
BAHAN-BAHAN:
- 200gm telur putih
- 300gm gula castor
- 1 1/2 sudu teh perasa vanila
- 1 1/2 sudu teh cuka
- 1 sudu makan tepung jagung
BAHAN KRIM VANILLA:
- 100gm custard segera
- 250gm susu segar
- 700gm krim putar
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan meringue, putar telur putih sehingga separuh kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.
- Masukkan vanila, tepung jagung dan cuka. Teruskan memutar sehingga adunan apabila dipegang tidak terasa gula atau adunan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
- Bentukkan adunan di atas kertas pembakar. Boleh juga masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
- Bakar pada suhu 130C selama 50 minit.
- Sementara meringue pavlova masak, boleh sediakan krim vanilla. Campurkan custard segera dengan susu. Gaul sehingga sebati.
- Setelah itu putar bersama krim putar di dalam mesin pemutar sehingga kembang.
- Masukkan krim dalam piping bag dan paipkan di atas meringue.
- Kemudian paipkan sedikit jem strawberi dan hiaskan dengan buah-buahan kesukaan anda seperti strawberi,anggur dan kiwi.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official