Apabila terasa bosan dengan kuetiau goreng, apa kita cuba buat kuetiau ladna. Hidangan ini sedikit berkuah dan cukup lengkap dengan protein dan juga sayur-sayuran.
Jom kita lihat langkah demi langkah untuk membuat kuetiau ladna ini.
KUETIAU LADNA
LANGKAH DEMI LANGKAH CARA MEMBUAT
1. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan sebungkus kuetiau yang jenis halus.
2. Letak kicap anggaran 5 sudu besar. Gaulkan sebati. Angkat dan ketepikan.
Ads
3. Panaskan minyak masak. Tumis 4 ulas bawang putih yang dicencang halus sampai naik bau.
4. Masukkan isi ayam.
5. Letak sedikit lada sulah. Ini untuk hilangkan bau hanyir ayam.
6. Masuk udang. Boleh juga guna sotong.
7. Masukkan cili padi. Jumlah cili padi bergantung kepada tahap pedas yang anda suka.
8. Masuk lobak merah dan batang pak choy. Kacau lagi.
9. Letak 2 atau 3 sudu besar sos tiram.
10. Masukkan 4 cawan air.
11. Masukkan kiub ayam.
12. Masukkan cili merah dan cili benggala hijau.
13. Perasakan dengan garam ikut cita rasa.
Ads
14. Bancuh 1 sudu besar tepung jagung dengan sedikit air.
15. Pecah 2 biji telur ayam. Masuk dalam kuali. Kacau sikit-sikit je.
16. Masukkan sayur.
17. Siap.
Ads
18. Cara penyediaan, tuang kuah atas kuetiau yang telah disiapkan tadi.
Jemu asyik makan nasi je? Apa kata masak hidangan yang lebih ringan untuk sajian makan malam keluarga hari ni. Salah satu menu yang ringkas tapi sedap ialah Bihun Goreng Taucuni. Memang best. Sekali cuba, pasti tak menyesal. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BIHUN GORENG TAUCU
BAHAN-BAHAN:
100gm bihun
100gm tauge – buang ekor
100gm daun bawang – hiris pendek
1 keping kek ikan – hiris
150gm udang – buang kulit
3 sudu makan pes cili kering
2 sudu makan pes taucu
1 sudu makan sos tiram
1 sudu malam sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR HALUS:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu makan udang kering – rendam & tos
2 sudu makan ikan bilis – rendam & tos
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumsi bahan kisar hingga wangi. 2. Masukkan pes cili kering. Kacau lagi dan masukkan taucu. Kacau rata. 3. Seterusnya masukkan udang. Apabila sudah bertukar warna, tambahkan sos tiram dan sos tomato. Gaul. 4. Masukkan bihun yang telah direndam tadi. Masukkan juga sedikit air dan masak hingga bihun lembut. 5. Tambahkan tauge dan daun bawang serta perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. 6. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Salad ni sangat sinonim dengan orang diet. Jadi kalau ada yang sedang berdiet, mungkin korang akan suka dengan resipi Salad Pasta ni. Sedap dan menyihatkan. Nak cuba? Nah, RASA berikan resipinya.
SALAD PASTA
BAHAN-BAHAN
150 gram pasta spiral
100 gram jejari ketam
100 gram udang
Batang seleri
Kacang pis hijau
Lobak merah
Jagung
Lada benggala
Tomato ceri
1/2 biji lemon (perah jus)
1 cawan mayones
Garam secukupnya
Lada hitam secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Masak pasta sehingga lembut dan toskan. Ketepikan.
2. Rebus jejari ketam dan udang. Ketepikan.
3. Campurkan semua sayur dan makanan laut.
4. Masukkan perahan lemon dan mayones.
5. Gaul sebati dan tabur sedikit garam dan lada hitam sebagai penambah rasa.
6. Sedia untuk dinikmati.
Tiga menu mudah untuk bekal sekolah anak ini, cepat dan mudah dimasak. Kalau nak jadi bekal ke pejabat pun apa salahnya, buangkan hiasan ala bento tu aje. Boleh masak resipi yang sama.
Cepat dimasak, enak dimakan sajian pasta, kentang dan cekodok atau pop corn brokoli ni memang sedap dinikmati. Jom semak resipi dari Young Chefs Academy ni.
1. BENTO PASTA ‘WAGON WHEEL’& SOS TOMATO BERKRIM
BAHAN-BAHAN :
240gm pasta bentuk wagon wheel | direbus dan tos
2 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
1/2 biji bawang besar | dicincang
100gm isi ayam | dipotong dadu
1 cawan puri tomato
185ml krim
125ml susu segar
30gm keju parmesan
1 sudu teh basil
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di atas kuali atas api yang sederhana. Masukkan bawang putih dan bawang besar dan tumiskan hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan masakkan ayam hingga empuk.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan, kacau hingga keju menjadi cair. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan pasta dan gaul selama 2 minit atau sehingga soso tomato jadi pekat.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Pasta
Keistimewaan : Pasta lazat dengan rasa tomato dan keju berkhasiat
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Jika suka anda boleh variasikan menu dengan memasukkan cendawan butang.
2. POP CORN BROKOLI BAHAN-BAHAN :
1/2 brokoli | direbus dan dicincang halus.
1 biji telur
Secubit garam
Secubit lada hitam
1/2 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh oregano
1/2 sudu teh paprika
1/2 cawan keju cedar
1/2 cawan serbuk roti
2 sudu makan minyak sayur
Bahan sos yogurt :
2/3 cawan yogurt
1/2 sud makan jus limau nipis
1 biji bawang putih | dicincang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C.
2. Di dalam mangkuk pukul telur, garam, serbuk bawang putih, oregano, lada hitam dan paprika. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan keju cedar, serbuk roti dan brokoli yang telah dicincang. Gaul hingga sebati.
4. Ambil sudu besar kaut dan bentukkan 16 biji bebola.
5. Bakar pop corn di dalam ketuhar selama 15-20 minit.
6. Untuk sos: Masukkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek ala cucur
Keistimewaan : Cara terbaik agar kanak-kanak menggemari makan sayur
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Brokoli mengandungi kadar kalsium dan vitamin K yang tinggi untuk kesihatan tulang dan cegah osteoporosis.
3. KASEROL HASHBROWN BAHAN-BAHAN :
1 cawan kentang, dikupas dan disagat
1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
1/3 cawan mentega
1/3 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan stok ayam
1/2 cawan keju mozarella
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumis bawang hingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata. Masukkan stok ayam, garam, dan lada hitam. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
4. Masukkan kentang yang disagat di dalam bekas aluminium. Tuang kuah stok ayam sehingga menutupi kentang dan taburkan keju mozarella.
5.Bakar hashbrown di dalam ketuhar selama 20-25 minit.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 45 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Rasa kentang yang kaya dengan keju enak
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Bekal makanan yang kaya dengan serat. Pilihlah kentang russet untuk rasa terbaik
Resipi : YOUNG CHEFS ACADEMY, IPC Shopping Centre, L2.18, 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Selangor & No.5-3 Jalan 26/70A, Desa Sri Hartamas, Kuala Lumpur.https://youngchefsacademy.com
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.