Periuk nasi elektrik atau rice cooker memang memudahkan kerja-kerja memasak. Tak perlu menunggu api bagi mengelakkan nasi hangit. Hanya letak di dalam bekas elektrik, tekan suis dan tunggu sahaja nasi masak. Mudah dan nasi pasti masak sempurna.

Namun, jangan tak tahu, periuk nasi elektrik ni bukan itu sahaja fungsinya. Jika keadaan darurat, macam-macam boleh masak menggunakan periuk ni. Biasanya bagi pelajar-pelajar universiti, memang biasa sangatlah masak menggunakan periuk nasi ni. Kadang-kadang pelbagai menu yang kita fikir agak susah nak masak, boleh dihasilkan. Ada sahaja idea kreatif yang terhasil. Maklumlah, nak jimat duit belanja.

Bagi geng mak-mak, idea masak menggunakan rice cooker ni pun anda boleh cuba. Mana tahu, tiba-tiba gas memasak habis, nak keluar beli pun susah. Nak beli lauk pauk yang dah siap pun tidak sedap. Jadi, periuk nasi elektrik ni adalah penyelamat anda. Masa memasak mungkin agak lambat berbanding penggunaan dapur biasa namun ia adalah cara yang boleh dicuba bagi anda yang tidak mempunyai dapur induksi yang boleh digunakan dikala kecemasan sebegini. Antara menu-menu mudah yang boleh anda cuba ialah:

 

1. BIHUN SUP ALA PAMA

BAHAN UTAMA:

  • 2 ulas bawang putih – ditumbuk
  • 2 ketul kiub pati ayam
  • 1 sudu teh lada sulah (lada putih)
  • Sedikit daun sup dan daun bawang
  • Bihun secukupnya
  • 1 liter air

BAHAN LAIN:

  • Secubit garam – jika perlu
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang putih hingga kekuningan.

2. Masukkan air, kiub pati ayam, lada sulah, daun sup dan daun bawang. Kacau hingga kiub pati ayam larut.

3. Bila kuah dah mendidih, masukkan bihun. Renehkan hingga bihun masak sempurna.

4. Rasa kuah dan jika kurang masin, tambah sedikit garam.

5. Siap dan sedia untuk dinikmati.

 

INFO:

  1. Serbuk lada sulah / lada putih amat penting dalam resipi ini kerana bahan ini yang membuatkan sup jadi lebih sedap dan wangi.
  2. Jika suka pedas, boleh tambah serbuk cili.
  3. Untuk lebih sedap, boleh juga tambah isi ayam atau lobak merah yang dipotong dadu.

Kredit resipi & foto: Cik Pooja

 

2. ODEN HOMEMADE 

BAHAN-BAHAN:

  • 2 paket kecil perencah pes asam pedas
  • 4 sudu makan perencah Tomyam
  • Sedikit serbuk perasa
  • Air secukupnya
  • Bahan-bahan Oden (fish tofu, seafood tofu, dan sebagainya.)

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan perencah pes asam pedas dalam periuk dan kemudian masukkan air.
  2. Seterusnya masukkan pes tomyam. Jumlah boleh diubah suai ikut citarasa masing-masing.
  3. Tambah sedikit perasa jika perlu.
  4. Cucuk bahan-bahan oden menggunakan lidi sate dan masukkan ke dalam periuk berisi kuah tadi. Tutup periuk.
  5. Biarkan kuah mendidih dan bahan-bahan oden tadi masak.
  6. Sedia untuk dinikmati.

 

INFO:

  • Jika nak kuah oden yang cair dan tak terlalu pedas, guna 1 paket sahaja perencah asam pedas.
  • Elakkan letak garam kerana perencah sudah memberikan rasa.
  • Sebelum letak perasa, rasa dulu kuah dan tambah jika perlu sahaja.

Kredit resipi & foto: IG @cookby_ain / FB Ain Aziz 

 

3. UDANG GORENG BERSAMA TELUR DAN DAUN BAWANG

Bahan Perapan Udang:

  • 300gm udang saiz sederhana ] buang kulit dan cuci bersih
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 1/2 sudu teh serbuk lada sulah

Hirisan:

  • 4 ulas bawang putih ] cincang
  • 1 biji bawang besar ] cincang
  • 3cm halia muda ] hiris halus memanjang

Lain-Lain:

  • 4 biji telur
  • 1/2 sudu teh serbuk lada putih
  • 50gm daun bawang ] potong 3cm
  • 1 sudu makan susu segar
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:

  1. Bersihkan udang dan toskan, kemudian gaulkannya dengan garam, minyak bijan dan serbuk lada sulah. Perapkan 5-10 minit dan ketepikan.
  2. Pecahkan telur dalam mangkuk dan campurkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan sedikit garam. Kacau rata sehingga sebati.
  3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Biarkan panas dan tumiskan bahan hirisan hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan udang, kacau rata hingga  udang kemerahan (lebih kurang 5-8 minit). Angkat dan ketepikan.
  5. Seterusnya panaskan sedikit lagi minyak dalam periuk, masukkan telur dan kacau rata, lebih kurang  dua minit.
  6. Masukkan daun bawang dan udang yang telah digoreng tadi.
  7. Kacau rata dan tutup periuk. Biar udang masak bersama daun bawang tadi. Kacau sekali sekala.
  8. Setelah udang kelihatan masak dan daun bawang layu, angkat dan dihidangkan panas-panas.

 

4. TELUR DADAR KENTANG 

BAHAN-BAHAN:

  • 8 biji telur
  • 2 ketul ubi kentang
  • 2 biji bawang merah
  • 50gm tepung gandum
  • ½ sudu teh lada hitam
  • 1 sudu teh cincangan daun ketumbar
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu makan susu segar
  • 2 sudu makan mentega
  • Minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan periuk nasi, masukkan sedikit minyak.
  2. Masukkan kentang yang telah dipotong kecil. Masak hingga lembut.  Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk, pukul telur dan masukkan garam, susu, lada hitam,tepung gandum dan daun ketumbar, pukul hingga rata bahan-bahan tadi. Setelah itu masukkan kentang yang telah disejukkan. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
  4. Panaskan kembali periuk, letak mentega dan minyak sedikit.
  5. Masukkan telur tadi, kacau dengan perlahan-lahan. Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.

 

5. SAMBAL TELUR HANCUR

BAHAN-BAHAN:

  • 4 biji telur
  • 5 biji bawang merah   | kisar tanpa air
  • 2 ulas bawang putih    |kisar tanpa air
  • 5 sudu makan cili kisar
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit asam jawa

CARA MEMASAK:

  1.  Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing.
  2.  Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau perlahan.
  3.  Setelah kuah mendidih dan sedikit kering airnya, masukkan telur satu persatu.
  4.  Jangan kacau dahulu, biarkan telur sedikit keras barulah digaulkan keseluruhan.
  5.  Angkat dan sedia dihidangkan.

Info chef: Bawang perlu dikisar tanpa air bagi mempercepatkan ia garing.

 

6. KEK KEJU MUDAH

BAHAN A:

  • 100gm gula kastor
  • 4 biji kuning telur
  • 200gm yogurt
  • 40gm mentega
  • 400gm krim keju

BAHAN B:

  • 100gm tepung gandum
  • 4 biji putih telur
  • 120gm gula halus

CARA MEMASAK:

  1.  Satukan bahan A. Kacau hingga semau bahan larut.
  2.  Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak. Gaul rata. Ketepikan.
  3.  Dalam mangkuk berasingan, satukan putih telur dan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang dan ringan.
  4.  Masukkan putih telur ke dalam mangkuk berisi bancuhan tepung. Kaup balikkan hingga rata.
  5.  Oles periuk dan tuang adunan kek. Masak dalam periuk nasi selama 50-60 minit.
  6.  Angkat dan hidangkan.

Tonton cara-cara penyediaannya disini:

 

 

7. MAKARONI GORENG KEJU

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm makaroni
  • 2 tin sos Cheese & Herbs prego
  • 2-3 ulas bawang putih | diketuk/dihiris
  • 1 biji lada benggala ( merah & hijau)
  • 1 tin cendawan butang | hiris
  • 1 paket sosej ayam | hiris
  • 2 kiub pati ayam
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak masak

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan kiub pati ayam. Kacau hingga hancur.
  2. Masukkan sosej dan cendawan butang. Goreng seketika.
  3. Tambah sedikit minyak jika berkurangan.
  4. Masukkan sos cheese & herbs. Kacau sebati.
  5. Masukkan makaroni yang telah direbus.
  6. Jika kering sangat, masukkan 1/4 cawan air masak. Kacau sebati. Tabur sedikit garam jika perlu.
  7. Seterusnya masukkan lada benggala.
  8. Untuk lebih rasa berkeju, boleh tambahkan sekeping keju cheddar. Kalau tak masukkan pun tidak mengapa. Tutup periuk seketika supaya keju cair.
  9. Sedia untuk dinikmati.

Nota: Jika nak buat separuh paket makaroni, boleh kurangkan separuh untuk semua bahan kecuali cendawan butang. Untuk rasa lebih sedap, boleh tambah isi ayam yang dipotong kecil.

Kredit gambar & resipi: Ziera Johari II

 

8. KERABU SOTONG 

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm sotong | potong kecil
  • 1 biji tomato | cincang nipis
  • 2 biji cili merah |mayang halus
  • 4 biji cili padi | mayang halus
  • 1 labu bawang besar | mayang halus
  • 1 batang serai | mayang halus
  • 1 sudu makan cincangan daun ketumbar
  • 1 sudu makan air perahan limau nipis
  • Garam dan gula secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Dididhkan air di dalam periuk nasi kemudian celur sotong hingga masak. Toskan airnya.
  2. Satukan semua bahan di dalam mangkuk.
  3.  Gaul sebati kesemuanya.
  4.  Sesuaikan rasa dengan menambah garam dan gula secukup rasa.

 

9. SINGGANG AYAM

BAHAN-BAHAN:

  • 1/4 ekor ayam (potong kecil, dibersihkan dengan jus limau, bilas dan ditoskan)
  • 5 ulas bawang putih – diketuk
  • 2 batang serai – dititik
  • 1/4 bawang besar- dihiris
  • 1/4 batang lobak merah- dipotong kecil
  • 4 helai daun limau purut ( tak letak pun takpe)
  • 2 inci halia – diketuk
  • 2 keping asam keping
  • 1/2 biji tomato- dipotong
  • 5 biji cili api – diketuk @ dipotong.
  • Air secukupnya
  • Garam

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan air, bawang putih, halia, ayam, daun limau purut, serai dan asam keping ke dalam periuk. Tutup periuk dan biarkan hingga mendidih dan ayam empuk.
  2. Masukkan tomato, cili api, lobak merah dan garam. Biarkan didih seketika.
  3. Siap dihidangkan dengan nasi panas, sambal belacan, sayur @ ulam dan telur dadar.

Kredit resipi & foto: Puan Rabiatun Adawyah Mohamed Din

 

10. SAMBAL UDANG GORENG KACANG BOTOL

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm udang
  • 5 batang kacang botol |hiris tebal
  • 1/2 biji perahan jus limau nipis
  • Minyak masak secukupnya
  • Gula dan garam secukupnya

BAHAN KISAR:

  • 5 tangkai cili kering
  • 4 biji bawang merah
  • ½ sudu teh belacan
  • 1 sudu makan udang kering |rendam dan tos dahulu

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak  dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan udang dan masak ia seketika dan masukkan kacang botol. Gaul rata. Tutup periuk seketika.
  3. Perasakan dengan jus limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
  4. Sedia dinikmati.

 

11. CUCUR SAYUR BERKEJU

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 200gm keju Mozarella
  • 1 biji telur
  • Sedikit hirisan daun bawang
  • Sedikit cili benggala | dipotong dadu
  • Sedikit bawang Holland | potong dadu
  • Sedikit garam
  • Sedikit perasa ayam
  • 1 cawan air panas
  • Minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan tepung dengan  daun bawang, cili benggala, bawang, serbuk perasa ayam dan garam di dalam mangkuk.
  2. Masukkan pula telur, kacau rata, kemudian masukkan air panas.
  3. Kacau adunan hingga sebati.
  4. Bulat-bulatkan keju seperti guli.
  5. Ambil keju, kemudian masukkan dalam adunan tepung.  Dan bulatkan adunan tepung dengan tangan.
  6.  Panaskan minyak di dalam periuk. Kemudian goreng cucur hingga garing.

 

12. PULUT LEMANG / KETUPAT LEMAK HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Beras pulut – anggaran 1 kg
  • Secubit garam
  • 1 keping asam gelugur
  • Daun pandan – disimpul
  • Plastik bersesuaian – yang tahan panas & sesuai untuk haba yang tinggi
  • 1 kotak santan
  • Air secukupnya
  • Sedikit gula – ikut citarasa. Nak abaikan pun tak apa.

CARA MEMASAK:

1. Rendam beras pulut bersama garam, asam keping dan daun pandan. Biarkan selama 5 jam. Jika guna beras pulut susu, rendam sekejap sahaja.

2. Isi beras pulut ke dalam plastik. Jangan letak penuh supaya bila dimasak, santan boleh meresap pada pulut.

3. Cucuk lubang pada plastik pulut tadi.

4. Masukkan ke dalam periuk nasi. Masukkan santan dan air sehingga pulut tenggelam. Tambah sedikit gula ikut citarasa masing-masing. Tutup periuk dan tunggu hingga masak.

5. Ketupat /lemang homemade ni dah masak bila air dah kering, santan putih-putih dah tak ada dan jadi berminyak.

6. Angkat, biarkan sejuk dan bolehlah dinikmati bersama rendang.

INFO: Bila pulut hampir masak, tolak beras pulut supaya padat di dalam plastik kemudian ikat balik. ( supaya teksturnya lemak, lembut dan gebu.) Plastik aiskrim boleh digantikan dengan plastik bersesuaian yang sesuai untuk suhu tinggi dan tahan panas.

Kredit resipi & foto: Khairani Binti Ismail

 

13. KEK GULA HANGUS @ SARANG SEMUT 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 125gm mentega
  • 4 biji telur ayam gred B
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1 sudu makan baking soda @ soda bikarbonat

CARA MEMASAK:

1. Panas gula guna api sederhana sehingga hangus ( bukan sampai hangit ya )

2. Bila gula nampak keperangan, tuangkan air panas sedikit demi sedikit hingga habis.

3. Perlahankan api dan kacau sampai gula hangus dan air sebati.

4. Kemudian masukkan mentega. Kacau dan biarkan seketika.

5. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kacau sebati dengan susu pekat.

6. Masukkan tepung gandum dan baking soda. Kacau sekali lagi sehingga sekata.

7. Kemudian tuangkan gula hangus ( ketika masih suam ) ke dalam adunan sambil dikacau.

8. Oles periuk nasi dengan mentega atau minyak. Kemudian tuang adunan ke dalamnya. Tutup periuk dan tekan butang memasak.

9. Kek akan masak sendirinya selepas butang masak dah tendang naik. Untuk pastikan kek sudah masak, ambil pisau dan cucuk kek. Jika perlu tambah masa, tekan kembali butang masak tadi.

10. Keluarkan kek dan biarkan seketika sebelum sedia untuk dihidangkan.

TIP: Empunya resipi tuang air gula hangus semasa masih suam kerana pada suhu ini baking soda akan cepat bertindak dan tak perlu nak biar atau peram adunan. Boleh terus masukkan ke dalam periuk nasi sahaja.

Kredit resipi & foto: Azizi Rais