Selaku penyanyi, pelakon dan pencara TV, pastinya Farahdhiya sangat sibuk dengan urusan kerjayanya. Namun jangan tak tahu, beliau ni handal masak. Lauk moden boleh, lauk kampung boleh, kuih muih pun tahu buat. Memang sempoi habis!
Di laman Instagram @farahdhiya_fd, selain berkongsi perjalanan aktiviti seni, Farahdhiya juga gemar ‘post’ aneka video dan gambar masakan yang dimasak setiap hari. Menurut selebriti jelita ini, beliau gemar berkongsi aneka video masakan supaya dapat memberi idea kepada yang buntu memikirkan menu dan juga menaikkan semangat kepada yang mungkin kurang rajin masak untuk mencubanya.
Kalau dilihat dari resipi-resipi yang dikongsi, semuanya sedap-sedap belaka dan kena dengan citarasa Melayu. Jadi jika anda buntu nak masak apa setiap hari, bolehlah ikuti IG selebriti ni. Pasti dapat idea untuk sajikan lauk pauk apa untuk keluarga tercinta.
Teringin makan samosa tetapi tak tau macam mana nak buat? Ini dibawakan secara DIY cara membuat samosa menggunakan kulit popia yang senang sesangat. Kalau ikut langkah demi langkah gerenti jadi punya.
Selain sedap dan ringkas resipinya, apa kata anda buat lebih kemudian frozenkan dan boleh jual di kalangan rakan-rakan. Mana tahu boleh dijadikan bisnes sampingan untuk pendapatan tambahan.SAMOSA SAYUR BERDAGING
BAHAN-BAHAN:
.LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.
LANGKAH 2: Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.
LANGKAH 3: Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan .Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi dan kemaskan lipatan dengan sapukan sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.
.
LANGKAH 5: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng Samosa hingga kuning keperangan.
Sajian Thai memang cukup popular di benua Asia dan seluruh dunia. Kalau asyik makan juadah yang sama pun ‘boring’ gak. Apakata kita berubah selera, berbuka dengan lauk Thai pula. Tak payah pergi jauh di Restoran Jemari macam-macam menu Thai ada.
Campuran rempah dan pelbagai herba seperti daun selasih, limau purut, serai dan kantan yang kaya aroma cukup menyelerakan.
Jom kita cuba rasa juadah dari reseipi sumbangan Tahirah Kamaruddin dan Mohd Shafik Suhaimi dari Restoran Jemari, Shah Alam. Korang ‘wajib’cuba, ya.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1.Pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih bersama isi ayam dan cili padi yang telah ditumbuk.
2. Masukkan kicap sotong, sos tiram dan perisakan dengan garam dan gula.
3. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kicap pekat
5 .Setelah hampir kering masukkan daun selasih dan sedia dihidang.
Saiz hidangan : 2 orang
Masa memasak : 10 minit
Jenis masakan : Lauk utama Thai
Cara memasak : Tumis
Keistimewaan : Cili thai dan daun selasih menghasilkan kombinasi yang pedas dan beraroma sedap
Anggaran kos : RM 9
INFO CHEF : Dalam masakan ini penting untuk mengawal api dan kerap kacau supaya ia tidak terlalu kering dan hangit.
BAHAN-BAHAN :
Bahan tumis (pes hijau) :
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam periuk. Setelah pijar masukkan semua bahan untuk menumis yang telah dikisar halus tadi biarkan ia garing dan pecah minyak.
2. Masukkan daging serta air rebusan ayam serta kacau rata dan biarkan mendidih.
3. Apabila daging mulai lembut masukkan sayur-sayuran, kicap sotong dan santan.
4. Biar mendidih dengan api sederhana dan kacau selalu.
5. Masukkan santan selepas beberapa minit mereneh. Masukkan daun selasih dan padamkan api.
6. Kari hijau sedia dihidang
Saiz hidangan : 2 orang
Masa memasak : 20 minit
Jenis masakan : Lauk utama
Cara memasak : Tumis dan reneh
Keistimewaan : Daun selasih memberi rasa istimewa pada lauk kari hijau Thai ini.
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Anda boleh buat pes hijau lebih untuk digunakan lagi. Supaya lebih tahan tumiskan dengan minyak sampai garing dalam 6- 7 minit, guna api kecil dan kacau selalu. Kemudian sejukkan dan
simpan dalam botol. Bila nak guna ambil dan tak perlu tumis.
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk ditumis :
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan rempah dan bahan yang telah dikisar tadi. Tumis hingga garing dan pecah minyak
2. Masukkan daging dan air dan biarkan daging empuk.
3. Kecilkan api dan biarkan ia mereneh seketika dan masukkan santan segar
4. Kacau seketika dan padamkan api. Siap dimasak
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 10 minit
Jenis masakan : Lauk utama
Cara memasak : Tumis dan sedikit reneh
Keistimewaan : Enak kaya dengan rasa rempah dan lemak santan
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk ayam.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK :
1.Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
2. Panaskan pengukus dengan air.
3.Masukkan adunan ini ke dalam foil dan tutup sepenuhnya dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 10 minit.
4.Sebelum dihidang anda boleh meletakkan sedikit santan di atasnya dan hias dengan sedikit cili merah jika mahu lebih pedas.
5.Hor mok sedia dihidang
Saiz hidangan : 2 orang
Masa memasak : 15 minit
Jenis masakan : Lauk utama/kudapan
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Rasa pedas dan aroma daun selasih membuka selera
Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF: Hor Mok adalah otak-otak versi Thailand. Selain makanan laut boleh juga digantikan ayam atau isi ikan dory.
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Kisar halus semua bahan perapan, letakkan sedikit air.
3. Gaulkan bahan perapan bersama ayam.
4. Biarkan ayam diperap sekurang-kurangnya 3 jam
5. Lipat daun pandan bersaiz samosa, dan masukkan ayam yang telah diperap tadi.
6. Kukus selama 5-6 minit
7. Panaskan minyak dan goreng. Ayam siap dihidang.
Saiz hidangan : 2 orang
Masa memasak : 15 minit
Jenis masakan : Lauk utama
Cara memasak : Kukus dan goreng
Keistimewaan : Lazat dengan perapan daun pandan
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF :Usah dikukus ayam terlalu lama kerana ia akan mengurangkan rasa kemanisan isi ayam
TERIMA KASIH : RESTORAN JEMARI, No. 18A, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, Selangor, 40000 Shah Alam
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Lauk goreng memang mudah, cepat masak dan sedap. Sesuai sangat disediakan di bulan puasa ni oleh ibu-ibu yang gemarkan sajian yang ringkas tapi enak. Khas buat anda, RASA kongsikan koleksi resipi lauk pauk goreng yang mudah, sedap yang boleh dijadikan panduan. Malah campuran sayur-sayuran menjadikan hidangan ini lebih berkhasiat. Walau simple, tapi nampak menarik dan membuka selera. Jom cuba. Pasti anda dan keluarga gemarkannya.
KOLEKSI RESIPI LAUK GORENG UNTUK BERBUKA
1. FILET IKAN BERSAMA FAT CHOY
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Ikan:
Bahan Lain:
CARA MEMASAK:
2. DAGING GORENG KAILAN
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
Bahan Sos:
Bahan Tumis:
CARA MEMASAK:
Sekarang ni Lazada MY ada bagi Ramadhan Food Voucher discount, diskaun sehingga RM9 potongan. Jimatkan! Mana la tahu ada yang nak buat menu tambahan.
3. DAGING GORENG SOS TIRAM BERSAMA KACANG PIS
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
Bahan Sos:
Tumis:
Bahan-Bahan Lain:
CARA MEMASAK:
4. UDANG GORENG BERSAMA TELUR DAN DAUN BAWANG
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Udang:
Hirisan:
Lain-lain:
CARA MEMASAK:
5. KUNG PAO FILET IKAN BERSAMA CILI KERING DAN DAUN BAWANG
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan ikan:
Bahan Sos:
CARA MEMASAK:
6. DAGING TUMIS ULARTHU
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
Bahan Tumis:
Bahan-bahan lain:
CARA MEMASAK:
7. SOTONG MASALA
BAHAN-BAHAN:
Bahan perap sotong:
Bahan tumisan:
Bahan-bahan lain:
CARA MEMASAK:
8. AYAM GORENG BERSAMA CILI BENGGALA
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perap Ayam:
Bahan Hirisan:
Bahan Tumis:
Bahan-Bahan Lain:
CARA MEMASAK:
Sekarang ni Lazada MY ada bagi Ramadhan Food Voucher discount, diskaun sehingga RM9 potongan. Jimatkan! Mana la tahu ada yang nak buat menu tambahan.
9. AYAM LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
10. DAGING MONGOLIA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMBUAT:
Sekarang ni Lazada MY ada bagi Ramadhan Food Voucher discount, diskaun sehingga RM9 potongan. Jimatkan! Mana la tahu ada yang nak buat menu tambahan.