Apa menu yang membuka selera? Bila ada peluang balik kampung sempena mengundi bolehlah buat menu rare sikit. Kerabu bunga kantan ikan bilis ni makan dengan nasi panas-panas memang tak cukup sepinggan nasi. Bahan-bahan pun tidak renyah untuk membuatnya.
KERABU BUNGA KANTAN IKAN BILIS
Bahan-bahan: Ikan bilis Bunga kantan Serai Tomato Bawang besar Cili Lemon ( boleh gantikan dengan limau nipis ) Sos ikan Garam
Cara membuat: 1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sampai garing. 2. Masukkan bunga kantan, serai, tomato, bawang besar, cili, sos ikan, perahan lemon dan garam dalam mangkuk dan gaul rata. 3. Masukkan ikan bilis dalam mangkuk tadi dan gaul rata. Tip: garam jangan letak banyak sebab ikan bilis dan sos ikan dah masin.
Guna Air Fryer sahaja dah boleh buat pelbagai jenis kek yang mudah dan sedap! Harini saya nak kongsikan 5 resipi kek yang gerenti menjadi guna Air Fryer sahaja. Dari berhabuk gitu je air fryer di rumah tu apa kata cuba resipi ni untuk menu minum petang? Jom kita cuba!
Kalau takde Air Fryer di rumah bolehlah beli DISINI dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5
Gaulkan tepung yang diayak dengan bahan blend. Sapu butter bekas baking. Tabur pisang hiris dan coklat chip bagi menambah selera. Masak suhu 160°c 35minit (AF Russell Taylors 4.8L)
KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN:
110 gram tepung gandum 180 gram gula 60 gram serbuk koko 1 biji telur 1/2 cawan susu 1/2 cawan air suam 1/4 cawan minyak masak 1sudu teh esen vanila 1/2 sudu teh garam 3/4 sudu teh baking powder 3/4 sudu teh baking soda
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan terlebih dahulu air fryer selama 5 minit pada suhu 180°C. 2. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mangkuk dan gaul rata. (Tepung gandum, serbuk koko, garam, baking powder, baking soda) 3. Masukkan gula dan gaul rata. 4. Masukkan susu,telur, minyak masak, esen vanila dan gaul sebati . 5. Masukkan air suam. Akan nampak cair tapi jangan risau. Teruskan gaul sampai sebati. 6. Tuang ke dalam loyang 6 inchi yang sudah dilapik kertas minyak. Tutupkan loyang dengan aluminium foil yang telah disapu mentega/minyak masak. Pastikan bahagian kilat di dalam. Tebuk lubang pada permukaan supaya membolehkan kek bernafas dan mengeluarkan wap dan mengekalkan kelembapannya. 7. Bakar 1: 160°C 35 minit. Selepas bakar 1, keluarkan loyang dari bakul air fryer untuk membuka aluminium foil. Masukkan loyang balik kedalam air fryer. Sambung bakar 2: 160°c 10 minit 8. Selepas bakar 2, rehatkan kek di dalam air fryer sebelum keluarkan untuk menstabilkan suhu kek. 9. Keluarkan kek dari air fryer dan rehatkan kek sampai sejuk sebelum potong dan dihidangkan.
CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese tatura: 2 biji telor 3 sudu gula (kalau nak manis lebihkan) Tepung gandum 3 sudu besar penuh 1 kotak kecil Full Cream Milk Dutch Lady Essen vanilla sedikit
CARA PENYEDIAAN:
Blend semua hingga sebati dan halus. Saya bakar dalam loyang 7 inci. Suhu 180°c 25 minit.
KEK BUTTER TRADISIONAL
BAHAN-BAHAN:
1/2 cup castor sugar (boleh tambah jika nak manis) 1/2 bar butter anchor brand 1 1/2 cup tepung kek self raising floor (brand blue key) 1/2 cup susu segar (guna anchor dairy milk) 1 sudu kecil baking powder 3 biji telur gred A 1 sudu kecil esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
Pukul gula dgn butter Anchor tu sampai sebati.
Masukkan telur sebijik demi sebijik pukul bagi sebati lepas tu masukkan tepung sikit demi sikit susu, esen vanila dan baking powder.
Pukul sampai sebati. Kelajuan sederhana. (Untuk buat marble choc tu, ambik sesenduk campur coklat serbuk.
Kacau sebati dan layerkan dengan adunan asas tadi, kalau tidak. Takpa bakar terus je.)
Bakar 160°c 40 minit.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Lidah terasa nak jamah kerabu. Menu kerabu ni memang boleh kecur liur dibuatnya. Tak lalu makan pun jadi bertambah bila dihidang kerabu , ikan goreng dan nasi panas. Hari ni kita buat kerabu ulam raja. Gerenti korang makan banyak nanti.
Kerabu Ulam Raja Bahan-bahan: 1 ikat daun ulam raja ( dihiris halus) ½ biji kelapa ( santan) 1 inci halia-ditumbuk 3-4 batang serai-ditumbuk 10 biji cili Melaka-ditumbuk Udang direbus-ditumbuk sedikit 2-3 sudu air asam jawa 1 peket kerisik ½ inci belacan Bawang besar- dihiris nipis Bunga kantan -dihiris Garam, gula dan sedikit serbuk perasa
Cara membuat: 1. Masukkan bahan yang ditumbuk, kerisik dan belacan digaul bersama santan. 2.Masukkan air asam jawa,garam, gula dan serbuk perasa. Rasa mengikut citarasa masing-masing. 3. Masukkan daun ulam raja,bunga kantan dan bawang besar. Gaul sebati.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...