Biasanya jika kek yang bersalut coklat akan disukai oleh anak-anak. Hidang jer pasti licin. Jadi untuk bahagiakan hati mereka kita buat lagi untuk hidangan minum petang ini.
Kek Tornado
Bahan-bahan:
2 biji telur
½ cawan gula kastor
½ cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan serbuk koko
½ cawan minyak jagung
Esen vanila
Ads
Blend semua bahan di atas
Tuang dalam bekas.
Masuk bahan ayak
3/4 cawan tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
Gaul sebati.
Sapu loyang dengan sedikit minyak,lapik baking paper
Tuang adunan.
Kukus 45 minit
Dah masak, sejukkan dulu.
Untuk lapisan cheese:
125g cream cheese-mix sekejap
Tuang
½ cawan whipping cream
Mix lagi
Masuk 3 sudu makan susu pekat
Mix hingga sebati
Double boiler
Ads
3-4 cawan coklat beryls.bersama
½ cawan whipping cream
Kacau hingga coklat cair
Tutup api.
Potong bahagian atas kek
Lapis adunan cheese dahulu, hentakkan supaya semua adunan cheese menutupi kek.
Simpan baki adunan cheese.Masuk dalam piping beg,ketepikan dulu.
Kemudian curah pula coklat cair. Guna senduk pun boleh,tuang perlahan-lahan.
Ads
Hentakkan sikit supaya coklat cair menutupi lapisan cheese.Bila dah siap,Pipekan adunan cheese. Dan lakarkan.Masuk chiller sekejap.Bila dah sejuk baru boleh potong.Sedia untuk makan.
Walau pun ada pelbagai pilihan resipi kek terbaru yang tersedia untuk dicuba tapi kebiasaannya selera kita tetap pada kek yang ringkas. Antaranya seperti kek minyak pandan kukus ini. Kek yang mudah dibuat ini memang tak jemu dimakan sebab itu sesuai sangat dijadikan hidangan keluarga.
Resipi kek minyak pandan kukus
Bahan A
4 biji telur B
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1 sb ovalate
Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh sodabikarbonat
Bahan lain
1/2 cawan minyak masak
Esen vanilla
Pandan emulco
Cara membuat
1. Satukan bahan A dan putar hingga kembang.
2. Kemudian masukkan bahan B ke adunan tadi. Putar lagi hingga sebati.
3. Selepas itu masukkan minyak masak. Putar lagi hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
5. Satu bekas masukkan esn vanilla dan kacau sebati. Satu lagi bekas masukkan pandan emelco. Kacau sebati.
6. Sediakan Loyang (saiz 8), tuang adunan berselang seli antara adunan vanilla dan pandan.
Sambutan perayaan Tahun Baru Cina kali ini pastinya sedikit berbeza disebabkan virus Covid 19. Namun kemeriahannya pasti boleh dirasa dengan menyediakan pelbagai sajian yang boleh membangkitkan kemeriahan perayaan. Macam biskut yang unik ni. Biskut Limau Pokkan Mandarin; persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
30ml perahan limau pokkan atau orange paste. (boleh juga guna sirap sunquick)
Cengkih dibuang bunganya (secukupnya)
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati. 2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain ( kecuali bunga cengkih). Adun hingga sebati. 3. Cubit doh dan golekkan dalam penapis untuk mendapatkan corak seperti kulit limau.
4. Cucuk bunga cengkih bagi membentuk seakan tampuk limau.
5. Sapu glase atau eggwash. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga biskut masak. (suhu & masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.)
6. Selamat mencuba!
BAHAN EGGWASH
1 biji kuning telur
2 sudu makan susu segar
CARA MEMBUAT:
Satukan bahan-bahan diatas dan kacau rata. Sapu pada biskut.
Sempena Aidilfitri tahun ni, bolehlah cuba buat biskut yang unik ni. Biskut Limau Pokkan Mandarin; persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
BISKUT LIMAU POKKAN
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
90gm gula icing
200gm tepung gandum
1 biji kuning telur
50gm tepung kastard
50gm tepung jagung
30ml perahan limau pokkan atau orange paste. ( boleh juga guna sirap sunquick)
Cengkih dibuang bunganya ( secukupnya)
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati.
2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain ( kecuali bunga cengkih). Adun hingga sebati.
3. Cubit doh dan golekkan dalam penapis untuk mendapatkan corak seperti kulit limau.
4. Cucuk bunga cengkih bagi membentuk seakan tampuk limau.
5. Sapu glase atau eggwash. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga biskut masak. ( suhu & masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.)
6. Selamat mencuba!
BAHAN EGGWASH
1 biji kuning telur
2 sudu makan susu segar
CARA MEMBUAT:
Satukan bahan-bahan diatas dan kacau rata. Sapu pada biskut.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...