Biasanya jika kek yang bersalut coklat akan disukai oleh anak-anak. Hidang jer pasti licin. Jadi untuk bahagiakan hati mereka kita buat lagi untuk hidangan minum petang ini.
Kek Tornado
Bahan-bahan:
2 biji telur
½ cawan gula kastor
½ cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan serbuk koko
½ cawan minyak jagung
Esen vanila
Ads
Blend semua bahan di atas
Tuang dalam bekas.
Masuk bahan ayak
3/4 cawan tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
Gaul sebati.
Sapu loyang dengan sedikit minyak,lapik baking paper
Tuang adunan.
Kukus 45 minit
Dah masak, sejukkan dulu.
Untuk lapisan cheese:
125g cream cheese-mix sekejap
Tuang
½ cawan whipping cream
Mix lagi
Masuk 3 sudu makan susu pekat
Mix hingga sebati
Double boiler
Ads
3-4 cawan coklat beryls.bersama
½ cawan whipping cream
Kacau hingga coklat cair
Tutup api.
Potong bahagian atas kek
Lapis adunan cheese dahulu, hentakkan supaya semua adunan cheese menutupi kek.
Simpan baki adunan cheese.Masuk dalam piping beg,ketepikan dulu.
Kemudian curah pula coklat cair. Guna senduk pun boleh,tuang perlahan-lahan.
Ads
Hentakkan sikit supaya coklat cair menutupi lapisan cheese.Bila dah siap,Pipekan adunan cheese. Dan lakarkan.Masuk chiller sekejap.Bila dah sejuk baru boleh potong.Sedia untuk makan.
Buat biskut ni sudah tidak mengira musim. Jika beli musim perayaan harga biskut pun melambung tinggi. Jomlah kita buat sendiri Biskut Bangkit Cheese. Biskut ni sedap sangat, rapuh ,cair dimulut rasa cheese yang puas sangat. Sekali makan gerenti ketagih.
Biskut bangkit cheese Bahan-bahan: 3 cawan tepung ubi (sangai sehingga tpg jd ringan) 3 cawan tepung jagung 1 ketul butter cup 250g cream cheese tatura 1 cawan gula halus (ikut kemanisan disukai) 2 biji kuning telur 1 sudu kecil baking powder 1sudu kecil esen vanilla 1 ketul cheddar
1. Tepung jagung,tepung ubi,baking powder ayak terlebih dahulu. 2.Putar butter,gula sehingga kembang,masukkan cream cheese,esen vanilla dan kuning telur putar lagi hingga kembang sebati. 3.Kemudian masukkan tepung sikit demi sedikit putar seketika.
4.Kemudian uli sehingga doh tak melekat pada tangan,parutkan cheddar gaul sebati,jika doh kekurangan tepung, tambah tepung ubi.
5.Biarkan doh dalam beberapa minit kemudian tekap acuan.
6.Panaskan oven atau air fryer, bakar pada suhu 170-30 minit ikut oven masing-masing.Kalau tak cukup masak ditambah masa.Biar kekuningan seperti di bawah, anda akan rasa cair dimulut dan rangup-rangup cheese tu. Kredit: SuiSan Aliezsha
Kek marble susu memang sedap. Ada rasa lemak manisnya. Sesuai dimakan bila-bila masa saja. Buat sebagai pemanis mulut selepas berbuka puasa juga sesuai.
Selain itu, sudah tentunya boleh dijadikan salah satu juadah di hari raya. Ikuti resipi yang dikongsikan oleh puan Nuryusra Ibrahim Kutty ini. Sedap dan taklah susah nak memasaknya. Wangi semerbak baunya ketika dibakar.
Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
4 biji telur size A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovellete
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.