Mungkin ini kali pertama anda membuat kek. Tapi jangan takut, ikut saja langkah demi langkah pasti menjadi kek yang dibuat nanti. Kek pandan ni memang tak jemu makan. Kek ni tak muak dan sangat sedap dimakan sebab tidak menggunakan butter atau marjerin..
Kek pandan bersantan gebu
Bahan-bahan
6 biji telur
2 cawan gula kastor (tak nak manis boleh kurangkan)
1 sudu makan ovalette
2 cawan tepung gandum (saya guna self raising brand blue key)
1 sudu makan serbuk penaik (diayak bersama tepung gandum)
1 kotak santan kara (200ml)
2 sudu makan susu pekat
Sedikit pewarna hijau
Sedikit emulco pandan (Optional)
Ads
Cara memasak:
1.Putar telur, sambil tu masukkan gula sedikit demi sedikit sambil putar..putar sampai kembang.
2.Kemudian, masukkan ovalette dan susu pekat..putar sehingga kembang dan adunan menjadi gebu..
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Masa ni kaup balikkan pun boleh,tapi saya mixer je semua.
4.Akhir sekali masukkan santan+perwarna dan emulco pandan. Sebatikan.
5.Bakar pada suhu 160 selama 40 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
Ads
*Kalau guna tepung naik sendiri.tak perlu letak serbuk penaik ya
Ads
*Tip nak kek gebu gebas..pastikan pukul sampai kembang dan gebu adunan untuk menghasilkan kek yang ala-ala sponge kek.
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi membuat kek pastri buah yang sangat sedap. Kek ini memang simple sahaja tapi rasanya sungguh premium. Boleh cuba buat hujung minggu nanti. Mesti seronok dimakan seisi keluarga.
PASTRY FRUIT CAKE
BAHAN-BAHAN
70 gram mentega (suhu bilik)
110 gram gula kastor
50 gram plain yogurt
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon
140 gram tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Buah (pihan pic, blueberi, strawberi, ceri, kiwi atau limau mandarin)
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dengan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga kembang sedikit.
3. Masukkan telur ayam satu demi satu dan esen vanila.
4. Masukkan parutan kulit lemon. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak. Kaup balik guna spatula.
6. Selepas siap, alaskan loyang saiz 7 inci dengan baking paper. Tuangkan adunan
7. Letakkan buah di atasnya. Jangan tekan. Letak sahaja.
8. Panaskan oven pada suhu 180 dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Ada yang mengidam biskut Makmur. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Azlina Ina Fans. Buat ikut step by step gerenti menjadi elok.Biskut Makmur ni memang menjadi kegemaran ramai.
Makmor legend
Bahan-bahan:
Kacang tanah-sangai atau bakar sampai rangup.Kalau korang nak tumbuk kacang boleh, kemudian tambah sikit gula halus gaulkan untuk jadi inti.
Bahan-bahan doh:
125g minyak sapi jenama macam gambar,rasanya superduper sedap.
2 sudu besar pure butter salted
2 sudu besar gula halus
1 sudu besar esen vanila
Satukan dan whisk atau pakai senduk sebatikan dalam mangkuk lain
Satukan
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
Gaul sebati
Masuk campuran tepung dalam adunan pertama tadi sikit-sikit.
Dah sebati dan jadi doh baru rehatkan sekejap 15 minit wrap elok-elok kalau korang nak buat flavour pandan. Asingkan doh dan tambah coconut pandan pasted dan warna hijau.
Bentukkan dan bakar pada suhu 170 dalam masa 20 minit.
Dah siap sediakan salutan
Satukan
1/4 cawan susu tepung
1/2 cawan gula ising -kalau tak nak manis kurangkan
Gaul sebati baru golekkan kuih makmor dalam bahan ni. Kalau nak letak dalam paper cup boleh, tak nak pun boleh saja.
Korang pernah makan Cendawan Inoki Goreng? Kalau belum lagi, wajib cuba sebab sedang sangat, kalau makan panas-panas memang rangup dan garing. Cecah pulak dengan sos cili atau sos mustard memang terbaik. Kalau makan kat kedai bebelas ringgit satu piring, apa kata korang goreng sendiri baru makan puas.
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan Cendawan Goreng:
1 paket cendawan enoki
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit perasa ayam
Bahan Sos:
2 sudu makan sos mustard
1 sudu makan mayones
1 sudu makan madu
1/2 sudu makan jus lemon
Sedikit hirisan cili padi
LANGKAH DEMI LANGKAH:
.
LANGKAH 1: Campurkan tepung gandum bersama tepung beras di dalam mangkuk.
.
LANGKAH 2: Masukkan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk perasa ayam. Gaul rata dan ketepikan.
.
LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk kemudian celupkan cendawan di dalamnya.
.
LANGKAH 4: Seterusnya, gaulkan di dalam campuran tepung tadi.
.
LANGKAH 5: Goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
.
LANGKAH 6: Campurkan semua bahan sos, kacau sebati dan hidangkan dengan cendawan goreng.
Banyak khasiat nanas ni! Buah tropika ini kaya bromelain dan vitamin C yang membantu rawat sakit sendi, tekanan darah tinggi, kecantikan kulit serta tenaga dalaman.