Kek New York Cheese ala Secret recipe, buat sendiri memang jauh menjimatkan daripada beli di kedai.
Antara kek yang digemari ramai ialah kek New York Cheese Cake Secret Recipe. Peh! Rasanya memang sedap lebih-lebih lagi penggemar cheese, boleh tak tidur malam dibuatnya!
Tapi, biasanya, kalau beli di kedai bakeri berjenama itu, harganya agak mahal. Sebaliknya, kalau buat sendiri, lagi menjimatkan. Bolehlah makan puas-puas bersama keluarga.
Resipi untuk Kek New York Cheese ala secret resipi ini dikongsikan oleh puan Azura
Hancurkan biskut digestive sampai lumat kemudian ratakan di dalam loyang bersama butter yang dah cair siap. Masukkan di dalam peti ais supaya ia keras. Ketepikan.
Gunakan Mix hand untuk semua bahan yang bertanda (*) sampai kembang cantik.
Kemudian masukkan bahan yang dah sebati ke dalam loyang. Dalam masa yang sama, panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 160 darjah celsius.
Masukkan Loyang ke dalam oven dan sedia untuk bakar kek sehingga 1 jam 20 minit. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.
Ads
Akhir sekali, barulah letak blueberi sebagai topping di bahagian atasnya. Siap!! Jangan tak cuba tau!
Tekak terasa pula nak makan kek. Kalau beli ada saja yang tidak kena rasanya. Boleh saja cuba resipi kek marjerin hanya gunakan lima bahan mudah ini. Dijamin terasa puas tatkala menikmatinya panas-panas. Lihat resipi yang dikongsi oleh Siti Sobri.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin pelangi
1 cawan gula halus
2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu makan susu pekat manis
3 biji telur
*tambahan coklat cip
CARA MEMASAK:
1. Pukul marjerin bersama gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu pukul hingga kembang.
2. Masukkan susu pekat. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul lagi.
4. Bakar oven 170 selama 40 minit.
5. Keluarkan dari acuan, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Ramai pula di kala PKP ini buat kek pisang. Dah jadi menu viral sebelum ni kek pisang pandang pun tidak. Untuk jadi tidak bosan dengan rasa yang sama boleh olahnya dengan meletakkan cheese di atasnya. Kek menjadi lebih perisa dan buat tak henti makan.
Banana cheese cake
Untuk kek Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
Bahan B
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
Cara memasak:
1.Ayak bahan A dan gaulkan dengan garam.
2.Masukkan bahan B dan kacau rata.
3.Masukkan ke dalam acuan
4.Kukuskan selama 25 minit
Untuk cream cheese
1.Kisar cream cheese, sedikit susu full cream & sedikit susu pekat.
Comelnya Kek GulungMini Pelangi ni. Sesuai sangat dihasilkan untuk hidangan tetamu atau sebagai juadah minum petang. Istimewanya, resipi ini tidak memerlukan ketuhar. Hanya perlu kukus sahaja. Sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni. Pasti puas hati.
RESIPI KEK GULUNG MINI PELANGI
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur
200gm gula pasir
1 sudu teh SP ( cake emulsifier/penstabil kek)
1 sudu teh esen vanilla @ serbuk vanilla
200gm tepung gandum rendah protein
5 sudu makan susu penuh krim
150ml minyak jagung
Pewarna makanan pilihan
Buttercream / jem secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur, gula pasir dan SP menggunakan kelajuan rendah sehingga berbuih. Kemudian pukul guna kelajuan tinggi hingga kembang. 2. Masukkan tepung gandum dan serbuk vanilla yang telah diayak. Adun hingga rata. 3. Seterusnya masukkan susu dan minyak. Kaup balikkan lagi adunan hingga sebati dan tiada mendapan. 4. Bahagikan adunan kepada 6-7 bahagian. Warnakan ikut warna pilihan. Pada masa yang sama, panaskan periuk kukusan menggunakan api sederhana hingga berwap. 5. Ambil loyang bersaiz 20x20x5 dan oleskan dengan marjerin. Kemudian alas bahagian dasar loyang menggunakan baking paper. 6. Tuang satu adunan. Ratakan dan kukus selama 10 minit. Keluarkan loyang. 7. Tuang adunan berikutnya. Ratakan dan kukus lagi selama 10 minit. Ulang langkah hingga adunan habis. Untuk adunan terakhir, kukus selama 20 minit sehingga semua lapisan masak sekata. 8. Keluarkan kek dari loyang. Hiris setebal 0.5cm sahaja. Jangan lebih kerana kek kemungkinan akan patah ketika digulung. 9. Sapukan buttercream atau jem dengan secukupnya. Gulung kemas. 10. Sedia untuk dinikmati. 1 adunan resipi ini boleh dapat 40 gulung kek mini.
Cara buat kuih kalakatar atau bingka kelapa. Merupakan hidangan tradisi masyarakat Banjar, kuih ini terkenal dengan rasa lemak manis, tekstur lembut dan aroma wangi...