
Siapa suka asam Haw Flakes ini? Boleh cuba resipi kek kukus yang ada rasa masam manis sedap. Adunan kek gebu warna-warni yang dilapiskan asam yang menarik mata.


KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 Biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
- 2 cawan tepung kek
- 1 1/2 cawan gula halus
- 100ml minyak masak
- 150ml susu cair
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar ovellate
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna pilihan
- Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovellate dan serbuk penaik sampai kembang.
- Selepas itu masukkan vanilla dan pukul seketika.
- Masukkan minyak dan pukul sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
- Bahagikan kpd 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
- Panaskn kukusan & sapukan loyang dengan minyak
- Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
- Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
- Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.
Info: Pastikan kek betul-betul sejuk untuk dapat hasil yang cantik bila dipotong.


Kredit: Lieya Saad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Kek Sarang Semut Tak Perlu Perap & Bakar Guna Pemanggang Ajaib Je.

Kek Sarang Semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai masa hari raya. Dari orang dewasa hinggalah kanak-kanak. Semua sukakan rasanya. Nak buat pun tak susah. Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Ella Suhaila ini. Hanya masak guna pemanggang ajaib. Memang mudah! Hasilnya pun nampak sempurna. Jom cuba!
KEK SARANG SEMUT/GULA HANGUS

BAHAN GULA HANGUS:
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 sudu besar margerin atau mentega
CARA-CARA:
- Buat gula hangus. Bila gula dah cairatau perang,masukkan air panas (hati-hati nanti gula melompat @ merecik)
- Bila dah mendidih, masukkan margerin atau mentega. Sebatikan dan padam api.
BAHAN KEK:
- 4 biji telur
- 1/3 tin susu pekat
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar soda bikarbonat
- 1 cawan tepung naik sendiri
CARA MEMASAK:
- Kacau sebati telur,susu, esen vanilla & soda bikarbonat. (empunya resipi hanya kacau guna garfu je. Kacau-kacau manja, pusing 1 arah).
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau sampai tepung sebati.
- Masukkan gula hangus yang masih panas dalam adunantepung dan kacau lagi.
- Lapik dasar pemanggang ajaib dengan aluminium foil. Oles sedikit margerin padaaluminium foil.
- Tapis adunan ke dalam pemanggang. Bakar menggunakan api kecil selama 20-30 minit atau hingga kek masak.
- Sedia untuk dinikmati.

NOTA:
- Gandakan adunan supaya kek memenuhi pemanggang ajaib.
- Adunan tidak perlu diperap.
- Bakar hanya menggunakan pemanggang ajaib. Guna api kecil sahaja.
Kredit resipi & foto: Ella Suhaila
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Biskut Nestum Crunchy Anak-Anak Gerenti Suka

Biskut Nestum Crunchy ini anak-anak gerenti suka. Silap haribulan, sekali hadap je dah habis. Inikan anak-anak, orang dewasa pun suka. Mungkin boleh dijadikan salah satu biskut raya nanti. Simpan resipi ini siap-siap ye.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Faizah Arzmi ini ye. Taklah susah sangat dan bahan yang diperlukan juga taklah banyak sangat. Semoga Allah SWT kurniakan kesihatan yang baik untuknya.
Selamat mencuba.
Biskut Nestum Crunchy
500 gram Nestum nestle original
1 kg milk Beryls coin – boleh beli online di sini
2 sudu besar cocoabutter
1/3 cawan minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak Nestum Cruncy:

Cairkan secara double boiling coklat Beryls, cocoabutter dan minyak masak. Kacau sentiasa sehingga cair. Kemudian biarkan ia menyejuk sehingga 15 minit ke suhu bilik.

Masukkan nestum ke dalam bekas/besen, kemudian tuangkan coklat yang telah cair, gaul sehingga semua dah bersalut elok.

Gaul kena lama sikit biar sebati elok. Tapi kena pastikan ia jangan, adunan mesti basah sedikit ( lebih coklat).

Kemudian masukkan Nestum yang telah digaul coklat ke dalam coklat gold box..( rujuk gambar). Tekan-tekan ia biar mampat.
Masukkan ke dalam peti sejuk beku. Biarkan sehingga ia keras elok. Anggaran lebih kurang 20-30 minit. Apabila dah keras, tekan box biarkan biskut keluar elok. Siap untuk makan. Boleh simpan di dalam bekas bertutup kedap udara. Selamat mencuba!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Jom Buat! Resipi Mulberry Yogurt Butter Cake Yang Sangat Sedap
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 Resipi Kek Mudah Dan Sedap Guna Air Fryer Sahaja
Guna Air Fryer sahaja dah boleh buat pelbagai jenis kek yang mudah dan sedap! Harini saya nak kongsikan 5 resipi kek yang gerenti menjadi guna Air Fryer sahaja. Dari berhabuk gitu je air fryer di rumah tu apa kata cuba resipi ni untuk menu minum petang? Jom kita cuba!
Kalau takde Air Fryer di rumah bolehlah beli DISINI dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5
KEK BROWNIES MILO

BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk Milo
2 sudu susu pekat
2 biji telur
Kacang badam/cip coklat (hiasan)
CARA PENYEDIAAN:
Kacau manja-manja kesemua bahan tu, letak di dalam loyang yang disapu marjerin dan bakar dalam ‘air fryer’ suhu 180°c 15 minit.
KEK PISANG

BAHAN-BAHAN:
Ayak:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
Blend:
Pisang 6 biji (saiz kecik)
1/2 cawan minyak
1/2 cawan gula (kurangkn kalau pisang manis)
2 biji telur
CARA PENYEDIAAN:
Gaulkan tepung yang diayak dengan bahan blend.
Sapu butter bekas baking.
Tabur pisang hiris dan coklat chip bagi menambah selera.
Masak suhu 160°c 35minit (AF Russell Taylors 4.8L)
KEK COKLAT MOIST

BAHAN-BAHAN:
110 gram tepung gandum
180 gram gula
60 gram serbuk koko
1 biji telur
1/2 cawan susu
1/2 cawan air suam
1/4 cawan minyak masak
1sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
3/4 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan terlebih dahulu air fryer selama 5 minit pada suhu 180°C.
2. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mangkuk dan gaul rata. (Tepung gandum, serbuk koko, garam, baking powder, baking soda)
3. Masukkan gula dan gaul rata.
4. Masukkan susu,telur, minyak masak, esen vanila dan gaul sebati .
5. Masukkan air suam. Akan nampak cair tapi jangan risau. Teruskan gaul sampai sebati.
6. Tuang ke dalam loyang 6 inchi yang sudah dilapik kertas minyak. Tutupkan loyang dengan aluminium foil yang telah disapu mentega/minyak masak. Pastikan bahagian kilat di dalam. Tebuk lubang pada permukaan supaya membolehkan kek bernafas dan mengeluarkan wap dan mengekalkan kelembapannya.
7. Bakar 1: 160°C 35 minit.
Selepas bakar 1, keluarkan loyang dari bakul air fryer untuk membuka aluminium foil. Masukkan loyang balik kedalam air fryer.
Sambung bakar 2: 160°c 10 minit
8. Selepas bakar 2, rehatkan kek di dalam air fryer sebelum keluarkan untuk menstabilkan suhu kek.
9. Keluarkan kek dari air fryer dan rehatkan kek sampai sejuk sebelum potong dan dihidangkan.
CHEESECAKE

BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese tatura:
2 biji telor
3 sudu gula (kalau nak manis lebihkan)
Tepung gandum 3 sudu besar penuh
1 kotak kecil Full Cream Milk Dutch Lady
Essen vanilla sedikit
CARA PENYEDIAAN:
Blend semua hingga sebati dan halus. Saya bakar dalam loyang 7 inci. Suhu 180°c 25 minit.
KEK BUTTER TRADISIONAL

BAHAN-BAHAN:
1/2 cup castor sugar (boleh tambah jika nak manis)
1/2 bar butter anchor brand
1 1/2 cup tepung kek self raising floor (brand blue key)
1/2 cup susu segar (guna anchor dairy milk)
1 sudu kecil baking powder
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
Pukul gula dgn butter Anchor tu sampai sebati.
Masukkan telur sebijik demi sebijik pukul bagi sebati lepas tu masukkan tepung sikit demi sikit susu, esen vanila dan baking powder.
Pukul sampai sebati. Kelajuan sederhana. (Untuk buat marble choc tu, ambik sesenduk campur coklat serbuk.
Kacau sebati dan layerkan dengan adunan asas tadi, kalau tidak. Takpa bakar terus je.)
Bakar 160°c 40 minit.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

