Tengok rupa biskut ni alahai nampak comel aje. Macam pisang emas kuning dengan tompokan coklat.
Ni lah biskut pisang atau Banana Cookies ada rupa pisang emas kan, tapi sebenarnya disadur coklat berwarna kuning dan coklat. Tu yang sedap sangat tu. Ada inti kacang pulak tu. Ni resepi yang dikongsikan oleh Zaimah Zakaria. Jom semak resipi biskut sedap ni.
BANANA🍌 COOKIES🍪
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
170gm mentega
60gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
* Kacau dengan senduk sahaja semua bahan-bahan di atas
Bahan B :
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm susu tepung
IKLAN
Bahan inti :
Kacang tanah secukupnya | disangai dan ditumbuk
Gula secukup rasa
* Campurkan dan gaulkan sekali
CARA MEMASAK : 1. Ayak semua bahan., masukkan ke dalam bahan A.
IKLAN
2. Uli sampai jadi doh, kalau nak sama besar timbang doh 15gm tiap satu
3. Masukkan inti kacang tanah yang dicampur dgn gula
4. Bentukkan doh jadi bentuk pisang
5. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 30 minit
IKLAN
Bahan Coklat
Coklat putih dicampur beberapa titik pewarna lemon kuning
Dark coklat
* Masak coklat guna kaedah ‘double boil’,celup biskut satu-satu dalam coklat kuning, coklat dah keras baru sapu dark coklat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Idea bernas dan berinovasi bila jamu tetamu puding roti guna bekas cup cake. Tidak perlu takut jika bekas jadi sememeh kalau buat dalam loyang atau bekas dan menyukarkan tetamu untuk ambil. Sangat mudah bila membakarnya di dalam bekas cup cake. Cuma curahkan sos kustard di dalam cup tu dah boleh makan. Selamat mencuba untuk open house!
RESIPI PUDING ROTI CUP CAKE
BAHAN-BAHAN:
13 keping roti (satu bungkus roti)
1 kotak kecil kismis
*3 cawan fresh milk
*4 sudu besar gula
*2 sudu besar mentega
*2 biji telur
*1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Satukan bahan-bahan yang bertanda * kedalam besen atau mangkuk besar.
Kacau bahan tu guna whisk.
Koyakkan roti dan masukkan semua dalam mangkuk tadi.
Rendam sekejap roti tadi dan biar ia meresap seketika.
Sediakan bekas cup cake, dan masukkan bahan tadi ke dalam bekas.
Taburkan kismis di atasnya..terpulang nak taburkan coklat chip dan sebagainya pun boleh.
Panaskan dulu oven 200C dalam setengah jam.
Bakar puding roti dengan sushu 200C selama 50 minit sampai masak. Api atas bawah.
Sementara menunggu masak boleh buat sos kustard!
SOS KASTARD
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
3/4 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
CARA MEMASAK:
Semua bahan tu masuk dalam periuk dan sentiasa kacau. Pastikan api kecil sahaja dan kacau sampai pekat. Siap!
Sedapnya Ayam Goreng ala KFC ni. Kalau makan di restoran makanan segera, pasti mahal harganya. Kini anda boleh hasilkan menu yang seakan sama namun secara homemade. Lebih jimat dan puas makan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Syakila Nasir ni. Pasti puas hati.
RESIPI AYAM GORENG ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
10 ketul kepak ayam | dipotong dua
BAHAN PERAPAN:
1 1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh ajinomoto | optional
3 sudu makan tepung beras
4 sudu makan tepung bestari
2 biji telur | letak lebih sikit supaya adunan perapan cair
BAHAN TEPUNG SADUR:
Tepung bestari secukupnya
Tepung beras secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan perapan dan perap ayam seketika. 2. Ambil ayam dan golekkan dalam bahan tepung sadur.
3. Goreng ayam dalam minyak yang banyak menggunakan api sederhana.
4. Setelah garing, angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
.
INFO: Jika ada lebihan perapan ayam tadi, boleh disalut dengan tepung dan goreng. Hasilnya seakan ayam popcorn.
Korang suka makan bihun goreng Singapore? Mudah sangat nak membuatnya kalau korang yang pertama kali membuatnya pun pasti menjadi. Buat untuk buka nanti gerenti lah ramai suka. Rahsia nak bagi sedap, adalah udang kering. Sila cuba okey.Sebab senang sangattt! Makan dengan sambal kicap tau. Adoi menambah-nambah jadinya.
BIHUN GORENG SINGAPORE Bahan-bahan: 3-4 biji bawang merah 5-6 biji bawang putih 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu makan udang kering 2 inci halia
bahan-bahan.
Cara memasak:
1.Blender lumat bahan yang tadi. 2.Kopek kulit udang. 3.Rendam bihun hingga lembut(400gm) 4.Kucai dipotong dalam 4cm (rm1) 5.Kalau dah siap kisar. 6.Tumis dengan minyak sehingga jadi keemasan/brown 7.Perasakan. Gula,garam dan serbuk perasa. 8.Masukkan udang 9.masukkan bihun yang dah ditoskan. 10.Masukkan kucai dan serikan dengan cili merah.