Ni min kongsikan dua pilihan kek dari ramuan tempatan. Kek berasaskan kelapa dan satu lagi daripada betik. Buah tempatan memang istimewa dan keduanya memang menjadikan kek lebih lazat dan membangkit selera.
.
Jom semak resipi dari IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara), Peretak, Selangor yang memang arif dan kreatif dalam mencipta resipi sajian.
COCONUT INDULGENCE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
Ads
113gm tepung gandum
125gm gula kastor
4 biji telur
13gm ovelet
27ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
1kg kelapa kering kering
2 biji isi kelapa (kaup dengan sudu dan keringkan)
Bahan filling :
250gm whipping cream
1 biji gula Melaka
Bahan salutan /coating :
250gm whipping cream atau kordial kelapa laut
250gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan kek: 1. Campurkan gula kastor,telur,ovelet dan esen vanila ke dalam mangkuk adunan. 2. Satu dan gaulkan menggunakan whisk selama 10 minit, kemudian masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mesin pengadun (mixer). Gaul perlahan menggunakan rubber spatula. 3. Masukkan pula minyak jagung dan gaul sebati. 4. Ambil isi kelapa yang telah dikeringkan dan campurkan dengan sedikit tepung. 5. Campurkan isi kelapa ke dalam adunan kek dan gaul sehingga sebati. 6. Pindahkan bancuhan kek ke dalam acuan kek dan bakar suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Cara penyediaan filling: 1. Putar whipping cream sehingga mengembang dan campurkan gula melaka yang telah dicairkan ke dalam krim. Putar hingga sebati.
Cara penyediaan coating/ salutan : 1. Panaskan whipping cream atau cordial kelapa laut sehingga agak panas. 2. Tuang ke dalam coklat putih dan kacau sehingga tiada sebarang ketulan.
Saiz hidangan : 8 potong kek Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek ini menggunakan isi kelapa muda yang harum dan sedap Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Whipping cream pada coating kek ini boleh digantikan dengan kordial kelapa laut untuk memberi lebih rasa kelapa.
KEK BETIK
.
BAHAN-BAHAN
Bahan kek :
250gm mentega
250gm gula kastor
250gm tepung kek | diayak
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh glyserin
1 sudu teh serbuk penaik| diayak bersama tepung kek
50gm betik | dikisar
6 biji telur
Bahan sapuan/salut (coating):
Ads
400gm cream well
200gm gula aising
100gm mentega
Bahan inti (filling):
50gm betik | dikisar
1 ketul gula merah @ gula Melaka
200gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Cara masak kek : 1. Masukkan mentega dan dan gula dalam mixer. Putar selama 10 minit. 2. Perlahankan mixer dan masukkan telur sebiji demi sebiji. 3. Masukkan pula esen vanilla, glyserin dan teruskan putar. 4. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking soda. 5. Akhir sekali masukkan betik yang telah dikisar dan putar hingga sebati. 6. Pindahkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 160 selama 30 minit.Bahagikan kepada tiga tin pembakar jika mahu membentuk tiga lapisan kek.Biarkan kek sejuk.
Cara sediakan ‘coating’: 1.Campurkan mentega ,cream well dan gula aising ke dalam mixer lalu putar sehingga kembang. Sapu rata -rata di atas dan keliling kek
Cara buat filling : 1. Kisar betik dan masak dalam kuali tanpa minyak. 2. Masukkan gula dan gula merah lalu masak hingga gula mencair. 3. Untuk disapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan : 8 potongan Masa memasak : 45 minit Jenis masakan : Kek Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek berkhasiat kerana buah betik mengandungi banyak vitamin. Anggaran kos : RM20
Ads
INFO CHEF :Coating sapuan menyaluti kek boleh digantikan juga dengan whipping cream
BAGI ANDA YANG SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR TERBARU, BOLEH MEMBERI SECARA ONLINE DENGAN MELAYARINYA DI SINI.
Kek yang sedap dengan aroma daun pandan yang segar dan rasa gula Melaka pada buttercream menambahkan kelazatan rasanya. Lembut manis memang sedap dijadikan pencuci mulut mahupun untuk dimakan masa moreh di bulan Ramadan nanti.
Paling lazat buttercream frosting di atasnya turut diberi rasa karamel pandan yang dititiskan sedikit di atasnya. Jom kita ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Huzzaeen Rosli ini.
KEK PANDAN GULA MELAKA
BAHAN KEK:
200gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
125gm unsalted butter
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
200gm gula castor
2 biji telur gred A
*75gm santan kotak
*25gm air
*2 sudu besar jus pandan
*pewarna hijau
(*campur sekali)
CARA MEMBUAT:
Panaskan oven.
Ayak tepung dan baking powder.
Pukul mentega, vanilla dan garam hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga gebu.
Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
Masukkan campuran santan, air, jus pandan dan perwarna.
Masukkan tepung dan gaul sebati.
Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dalam acuan dan bakar sehingga masak. Suhu 160c selama 25 minit.
GULA MELAKA SWISS MERINGUE BUTTERCREAM FROSTING
BAHAN KARAMEL:
50gm gula Melaka dihancurkan
2 helai daun pandan
1/8 cawan air
CARA MEMBUAT:
Untuk menyediakan karamel, campurkan gula melaka, daun pandan dan air dalam periuk.
Masakkan sehingga gula larut.
INFO: Sediakan awal dan biarkan sejuk.
BAHAN BUTTERCREAM:
3 biji putih telur
110gm gula castor
150gm unsalted butter
Secubit garam
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMBUAT:
Campurkan putih telur, gula dan garam dalam bekas kalis panas dan boiler. Pastikan gula larut..
Pukul adunan telur hingga kental.
Perlahankan mixer dan campur mentega sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
Campurkan karamel gula melaka dan pukul hingga sebati. Boleh tinggalkan baki sedikit jika suka.
Sedia dipaipkan ke atas kek.
*Baki gula karamel boleh dititiskan dititiskan atas permukaan kek (butter cream) untuk rasa lebih ummph.
Sedapnya nampak Mee Goreng Budak Sekolahni. Pasti ramai merasa pelik kenapa menu ini dipanggil dengan nama sedemikian. Menurut empunya resipi, saudari Umi Watie, ini kerana mi ini dimasak tanpa diletakkan sebarang sayur. Biasalah, anak-anak kurang gemar makan sayur. Sangat mudah dimasak dan sesuai dijadikan sarapan dan juga bekal anak ke sekolah. Malah boleh sahaja dinikmati pada bila-bila masa. Mengikut kesesuaian. Teksturnya yang basah-basah lembab, memang sangat sedap. Jom cuba. Anda dan keluarga pasti suka.
1.Mula-mula gorengkan telur hancur. Masak dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang sama, kisaran bawang merah, bawang putih, cili kering sampai garing. Kalau suka pedas boleh tambah lagi cili. Tapi anak-anak tidak makan pedas, jadi sesuaikan ikut selera.
3. Bila bahan kisar sudah garing, masukkan lauk yang ada (hirisan daging dan ayam). Kalau nak letak sotong atau udang pun boleh.
3. Bila ayam dan daging sudah masak, masukkan sos tiram, sos cili dan kicap manis. Kacau hingga mesra.
4. Masukkan air. Biarkan mereneh sekejap.
5. Seterusnya masukkan mi kuning. Empunya resipi guna mi jenama numee berat 450 gm. Sedang elok dengan bahan kisar tadi.
6. Bila mi sudah sebati dengan semua bahan, masukkan telur goreng hancur yang sudah dimasak awal tadi.
7. Gaul rata dan siap untuk dinikmati.
8. Mee goreng yang sedap kenalah berkilat dan basah-basah. Memang enak.
Hidangan ayam goreng pastinya menjadi kegemaran ramai. Lagi rangup, lagi sedap. Tapi jika kita ni ada anak-anak ramai, jenuh juga nak beli di restoran. Oleh itu, ibu-ibu boleh masak sendiri di rumah dengan hasil ayam yang lebih kurang sama seperti yang dijual. Jimat & pasti puas makan. Jom cuba!
AYAM GORENG RANGUP SPICY
BAHAN-BAHAN:
Ayam – potong saiz sederhana
Tepung goreng ayam serbaguna perisa pedas
Sedikit air
BAHAN SADUR:
Tepung goreng ayam serbaguna perisa pedas
Tepung beras
Tepung gandum
Serbuk cili secukupnya – ikut kepedasan yang dikehendaki
( Nota: Jumlah tepung bergantung pada jumlah ayam. Pastikan jumlah tepung goreng serbaguna lebih banyak dari tepung-tepung lain.)
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan toskan. Kemudian bancuh tepung goreng ayam serbaguna dengan air secukupnya. Pastikan kepekatan adunan sedang-sedang sahaja dan tidak terlalu cair.
2. Masukkan ayam ke dalam bekas berisi bancuhan tepung. Gaul rata dan perap selama 1/2 jam.
3. Satukan bahan-bahan sadur dan gaul rata.
4. Ambil ayam dan golekkan dalam campuran tepung hingga rata.
5. Goreng dalam minyak panas hingga garing dan menjadi warna keemasan. Angkat dan toskan minyak.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...