Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni. Resipi kek mudah tapi sangat sedap ini adalah perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim. Nampak macam kek mewah tapi boleh je hasilkan secara homemade. Cubalah. Pasti puas hati bila menikmati tekstur lembut dan mousse coklat yang sangat berkrim dalam Kek Coklat Kukus Layer Mousse ini.

Untuk pencinta pencuci mulut, kek ini memang menjadi pilihan kerana gabungan lapisan moist, mousse dan ganache memberikan rasa yang mewah. Walaupun nampak seperti kek premium, sebenarnya cara membuatnya sangat mudah. Hanya perlu sedikit kesabaran dalam proses melapis dan mengukus. Jom ikuti langkah lengkap di bawah ini.

Cara Buat Kek Coklat Kukus Layer Mousse

Kek Coklat Kukus Layer Mousse. Resipi Mudah, Sedap & Lembut Berkrim!

Bahan Kek Coklat Moist

  • 3 biji telur gred A
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula (saya blend gula pasir)
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanilla

Cara Memasak Kek Coklat Moist

  1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat supaya adunan lebih halus.
  2. Satukan telur, gula dan esen vanilla dalam bekas. Pukul hingga kembang untuk memastikan kek naik dengan baik.
  3. Masukkan minyak masak dan susu pekat. Pukul lagi hingga sebati.
  4. Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
  5. Akhir sekali, masukkan susu coklat. Kacau sebati guna senduk saja.
  6. Tuang adunan ke dalam bekas sehingga separuh. Empunya resipi menggunakan bekas saiz sq450 dan dapat 6 bekas.
  7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga air mendidih.
  8. Kukus kek hingga masak lebih kurang 25 minit. Cucuk lidi untuk memastikan ia masak sepenuhnya. Balut penutup pengukus dengan kain untuk elak wap air menitis.
  9. Sejukkan kek, kemudian keluarkan dari bekas dan potong kepada dua bahagian.Kek Coklat Kukus Layer Mousse. Resipi Mudah, Sedap & Lembut Berkrim!

Bahan Mousse Coklat

  • 1 cawan non dairy whipping cream
  • 250gm beryls dark chocolate compound
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu makan marjerin

Cara Memasak Mousse Coklat

  1. Pukul whipping cream hingga kental dan simpan dalam peti sejuk.
  2. Cairkan coklat secara double boiler. Masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati.
  3. Campurkan coklat cair ke dalam whipping cream dan kaup balikkan sehingga sebati.

Cara Melapis Kek

  1. Letakkan lapisan pertama kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua.
  2. Letakkan kepingan kek lagi dan paipkan mousse sekali lagi untuk membentuk Kek Coklat Kukus Layer Mousse yang lembut.
  3. Akhir sekali, tuang coklat ganache.

Bahan Coklat Ganache

  • 250gm beryls dark chocolate compound
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu makan butter atau marjerin

Cara Memasak Coklat Ganache

  1. Cairkan coklat secara double boiler.
  2. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
  3. Tuang ganache atas kek dan sejukkan dalam peti sebelum dimakan.

Kek Coklat Kukus Layer Mousse ini bukan sahaja lembut dan moist, malah rasanya sangat mewah. Tekstur mousse yang ringan dan ganache yang pekat membuatkan kek ini sesuai dijadikan pencuci mulut untuk apa sahaja majlis. Ia juga sangat sesuai disimpan dalam peti sejuk untuk dinikmati keesokan hari kerana rasanya semakin sedap bila mousse mengeras sedikit.

Ads

Kek Coklat Kukus Layer Mousse. Resipi Mudah, Sedap & Lembut Berkrim!

Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim 

Ads

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Kek Coklat Kukus. Topping Melimpah Ruah Memang Sedap!

Kek Coklat Cheese Kukus Mini. Paling Mudah Guna Acuan Lompang Begini

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads