Nak cari menu yang mengenyangkan dan mudah siap waktu sarapan, cubalah kacang pool yang sangat popular di Johor. Bahan asasnyaa kacang, terutamanya kacang parang dan ‘baked beans’
Ada juga resepi menggunakan lebih dari sejenis kacang, dimasukkan juga kacang panggang dan kacang merah, memang lagi ‘terangkat’lah rasanya. Memang betul-betul berkhasiat.
KACANG POOL
BAHAN -BAHAN :
- 1/2 tin kacang parang (saiz 425 gm)
- 1/2 tin kacang panggang @baked beans (saiz 425 gm)
- 400 gm daging kisar
- 1 tin kecil tomato puri
- 3 ulas bawang putih |dikisar
- 5 biji bawang merah |dikisar
- Satu biji telur | digoreng
- 3 sudu minyak sapi
- Garam dan gula secukup rasa
Hiasan:
- 1 biji limau kasturi – potong dua
- 1 biji cili hijau – hiris
- 1 biji bawang merah – potong kecil
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2.Masukkan daging cincang, masak hingga kekuningan
3.Kemudian, masukkan tomato puri. Kacau seketika.
4.Selepas itu, masukkan kacang parang dan kacang panggang. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika mahu.
5.Kacau dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
6.Angkat dan masukkan ke dalam pinggan.
7.Di atas pinggan, letakkan telur mata, kemudian hiaskan dengan hirisan limau kasturi, cili hijau dan bawang merah.
8.Boleh dinikmati bersama roti putih.
Kalau berkunjung ke Johor terutamanya Johor Bahru jangan lupa menikmati sajiannya. Kalau min suka singgah di satu kedai makan di Larkin, JB kerana kacang poolnya memang padulah rasanya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Karipap Gergasi Istimewa, Inti Padat, Rangup, Sedap Dimakan Panas-Panas
Kali pertama terpandang karipap ini, saiznya menjadi perhatian. Memang besar. Malah lebih besar daripada tapak tangan orang dewasa. Sebab itulah nama diberikan sebagai Karipap Gergasi.
Gerai Mak Masak Cravers menampilkan karipap bersaiz besar. Karipap ini mempunyai tiga pilihan menu iaitu karipap gergasi inti ayam, karipap gergasi inti daging dan karipap gergasi inti telur. Semuanya dijual pada harga RM3 setiap satu.
Menurut empunya gerai, Siti Nur Hawa Binti Abu Samah, perniagaan karipap gergasi sudah bermula sejak Oktober 2018. Sambutan pelanggan juga semakin hari semakin menggalakkan.
“Karipap adalah kuih kegemaran dalam keluarga saya. Jadi memang kami kerap buat karipap untuk dimakan seisi keluarga. Kemudian cuba buat dan jual di gerai. Sambutan daripada orang ramai membuatkan saya makin serius dan buka gerai secara sepenuh masa. Selain karipap ada juga Portugese Egg Tart,” kata Hawa.
SEDAP DAN RANGUP
Doh karipap yang diadun dengan bahan-bahan sebati menjadikan Karipap Gergasi sedap dan rangup. Resipi yang digunakan untuk membuat karipap adalah resipi turun-temurun daripada ibunya, Puan Nor Anita binti Md Zain.
“Ibu saya memang pandai buat karipap dan selalu dapat pujian karipapnya sedap. Bahan inti ditumis lama dan mesra menjadikan rasa inti karipap itu sedap. Doh karipap pula apabila digoreng jadi rangup bila dimakan. Itulah sebabnya saya ikut resipi yang ibu saya berikan,” ujarnya lagi.
Hawa amat gembira kerana sambutan pelanggan sangat baik dan menggalakkan. Setiap hari akan dapat komen positif daripada pelanggan dan permintaan semakin tinggi dari sehari ke sehari.
FOKUS PADA BISNES
Sebelum fokus pada bisnes gerai Karipap Gergasi, Hawa adalah kakitangan perbankan dalam bidang jualan dan pemasaran. Namun minat kepada berniaga tidak pernah luput apatah lagi dia memang sudah mula berniaga kuih-muih bersama ibunya sejak kecil lagi.
Malah Hawa amat beryukur kerana mendapat sokongan daripada ibu, ayah, suami dan adik-adiknya.
“Saya memang suka berniaga dan dari kecil dah ikut ibu berniaga kuih. Saya berhenti kerja selepas saya rasakan cukup pengalaman dalam bidang jualan. Saya berhasrat mempraktikkan kemahiran membuat kuih yang saya belajar daripada ibu. Kemudian gabungan dengan kemahiran yang saya ada. Lagipun saya juga graduan UiTM dalam bidang Pentadbiran Perniagaan Antarabangsa. Ilmu yang saya ada dan minat berniaga, boleh saya fokus untuk naikkan Karipap Gergasi,” katanya lagi menutup bicara.
INFO GERAI
Nama gerai: Mak Masak Cravers
Pemilik: Siti Nur Hawa Binti Abu Samah & Muhammad Adib Izudin Bin Abu Samah
Lokasi: Bazar Makan Seksyen 19, Shah Alam
Waktu operasi: 12.00 tengah hari hingga 6.00 petang
Wajib cuba: Karipap Gergasi Daging
Berbuka Dengan Masakan Asli Negeri Sembilan Di Cili Kampung Hartamas
Cili Kampung telah menghidangkan masakan asli Melayu sejak 2017. Sebuah perniagaan keluarga yang menggunakan resipi keluarga tradisional turun temurun.
Cili Kampung terkenal dengan hidangan Negeri Sembilan yang lazat di Langkawi kini di Hartamas pula.
Sempena bulan Ramadan, Cili Kampung Hartamas mengadakan bufet hidangan kegemaran anda.Bersedia untuk berbuka puasa di restoran dengan dekorasi yang cantik.
Satu perkara yang anda mesti cuba di sini ialah hidangan klasik Negeri Sembilan mereka yang menjadi kegemaran ramai pengunjung Cili Kampung. Signature Masak Lomak wajib cuba di sini! Alas kelapa kuning dicampur dengan banyak herba dan rempah ratus.
Selain itu, cubalah Daging Masak Kicap mereka yang dimasak dengan banyak rempah dan sos kacang soya serta Daging Masak Minang. Pencinta makanan laut pasti menyukai Tenggiri Sambal Petai dan Sotong Cili Api – kedua-duanya dimasak menggunakan campuran cili dan pes cili buatan sendiri. Hidangan ini pastinya menyelerakan dari segi kepedasan dan rasa
Sudah tentu, bufet Ramadan yang sempurna tidak akan lengkap tanpa beberapa hidangan kegemaran anda. Pergi ke stesen Bakar dan kawasan bufet di luar untuk bahagian makan semuanya menyelerakan. Kambing Golek yang baru dipanggang, Satay Daging/Ayam, Rendang Ayam & Daging dan banyak lagi.
Selain daripada hidangan utama, tidak boleh ketinggalan menikmati pelbagai hidangan pembuka, pencuci mulut yang disediakan mereka. Isi perut anda dengan semua kuih muih kegemaran anda dan ais kacang yang boleh disesuaikan. Terdapat juga pelbagai pilihan minuman boleh isi semula yang boleh anda rasa.
Jom! Masa untuk berbuka puasa di Bufet Ramadan Cili Kampung.Ajak keluarga dan rakan-rakan anda untuk menikmati hidangan bufet Ramadan asli Negeri Sembilan.
Bufet Ramadan di Cili Kampung bermula dari 4 April hingga 2 Mei.Buat tempahan anda sekarang.
Cili Kampung Hartamas
Lokasi: Lot No V-02, Hartamas Walk, Hartamas Shopping Centre, Jalan Sri Hartamas 1, Taman Sri Hartamas, Kuala Lumpur
Waktu operasi sepanjang Ramadan:
Makan malam: 7 malam – 10 malam
Resipi Tepung Pelita Sedap, Lembut Bergedik. Bahan Sukat Guna Cawan
Masak Kuah Pecal Sedap Untuk Berbuka Puasa Guna Resipi Arwah Mak
Nah!!! 34 List Makanan Wajib Cuba Kalau Dah Sampai Terengganu.
Bagi sesiapa yang nak bercuti ke Terengganu, selain daripada meneroka pulau-pulau indah dan cantik, membeli-belah kain batik dan barangan cenderahati, makanana tradisional negeri ini jangan dilupakan. Segala kuih muih, lauk pauk mahupun makanan santai antara perkara wajib yang kamu patut cuba!
Berikut beberapa lokasi kedai makanan yang boleh kamu pergi mencari makanan-makanan tradisional yang sedap dan gerenti tak menyesal.
Nasi Dagang:
1. kak poh batu buruk,
2. nasik dagang kat kapung atas tol,
3. nasik dagang dalam pasor keda buluh,
4. nasi dagang kak joh bukit besar,
5. nasi dagang mok ngoh chendering,
6. nasik dagang warisan kat tepi shell batu buruk tepi kedai hok jual roti canai
Burger: Burger otai.. Burger Pok Awang depan HSNZ
Air asam boi kasturi:
1. Air asam boi kasturi power & piyooorrr mat paker rhu dua marang.
Nasik Minyok:
1. nasik minyok john blakang aeon kapung sri kolam,
2. nasik minyok zaki depang giant bukit besor,
3. nasik minyok jenab kat depan KEMAS kuala bekoh tepi dia ada stor geh,
4. nasi minyok kat tanjung depan Hock Kee Seng (Dulu Astaka),
5. Nasi minyak aziz kat hiliran depan perodua
Nasik Lemok:
1. nasik lemok bromoh pasir panjang,
2. nasik lemok atah court kg ladang (sebeloh seng heng),
3. nasi lemok kak dah kat gerai food court beteng tanjung blakang hock kee seng astaka
Rojok Keling:
1. restoren selamat jalan tok lam,
2. rojok sultan kat area sipang 3 skoloh tengku ampuan mariam menuju ke kapung ladang,
3. rojok sultan kat depan petronas chendering tepi car wash,
4. rojok keling di kedai awang A kat kapung Gong Pak Maseh
Rojok Kateh:
1. Kedai ben10 tepi stadium bola bando,
2. Kedai Air Nyior kat bulatang skoloh SKSS1
Nasik Ayang:
1. Nasik ayang nurul Iman kat depan skoloh arab batu buruk,
2. nasik ayang meto kat jalan nok gi muzium,
3. nasik ayang hainan kat bazar batu buruk
4. Nasi Ayang Pok Kedai Congok Gong Pak Maseh, Beli sebungkus buleh makang 2 org
Roti Payang:
1. nurul islamiah kat lekoh jalan Kamaruddin
2. Roti payang belakang McD Dungun.
Nasik Belacang:
1. kedai sri wani bromoh kat depang surau besor tanjung
Sup:
1. Sup Atas Pasor Payang (sebeloh nasik minyok rozak)
2. Sup Pok Wahab Padang Tengir, Manir (Kalu gi hari Khamis, puas nunggu lah)
Mee Talang:
1. Kedai goreng pisang kat tepi skoloh rendoh sri budiman,
2. se lagi pulau kambing…nyakot molep hok tu..
Ikang Celup Tepong:
1. Warung Pok Nong kat Kampung Telipot,
2. warung kat pata pandak depang hok tutup nge pagor utk pembinaang hotel
Mutabok:
1. Kedai buruk kaler kuning depang Hock Kee Seng (Astaka lama)
Nasik Kapit Gula Ikang Aya :
1. Kedai depang Shell Chabang 3,
2. Warung Norazila kat depang masjid terapung
Satey:
1. Satey Lina kat area Waterfront Pula Kambing,
2. satey pata timur kat batu buruk sebeloh batu buruk beach resort,
3. satey jam besor di seberang takir dekat kem askor
Ikang bakor:
1. Ikang bakor bukit tunggal (ada cawangan di pasir panjang),
2. ikang bakor di Cairo Tomyang kat tepi skoloh pusak chabang 3,
3. ikan bakor hamid keda bowoh jambatang koliba
Kuih Muih Tradisi:
1. Kedai kat trafik light nok gi ke panji alam dan gong kapas,
2. kedai kat trafik light simpang 3 sekoloh tengku ampuan
Mee Goreng Basoh:
1. Kedai mat nawi & mat sarip kat area spital haiwang pula kambing,
2. keda mek comel kat rumah org tp dia wat keda betul2 depan skoloh rendoh Tok Dir
Nasik Padang:
1. Restoren safinaz kat istana badariah dan masjid putih,
2. Rex nasik padang kat Showroom toyota bandar kuala tranung
3. Erwina nasi Padang jln Tok Lam
Nasik Campur:
1. Warung kedai binjai kat depan hotel sri malaysia kuala tranung,
2. restoren mat binjai kat depan wisma sri tenang
3. Gerai bowoh gertok Gaung Kuala Berang – Ikan baung masak tempoyok
Nasi ulang cicoh budu:
1. Warong lempeng kat kapung rusila depang masjid rusila
Makang Pagi Muroh Teh O 30 Seng:
1. Warung Che Nah jalan losong dekat Muzium
Pulut Lepe (pulut panggang) :
1. Pulut lepe bonda kat tepi sekoloh rendoh ladang,
2. pulut lepe kat tepi wisma persekutuan tepi steseng minyok caltek
Meggi Dapur Kayu:
1. kat kapung Padang Machang (lokasi payoh skit sbb dalang kapung.. kena tanya penduduk setempak)
Mee Udang Galoh:
1. Warung Pok Jak kat tepi masjid kampung tanjung sabtu manir
Nasi Khabu :
1. Nasik kerabu ala thai kat jalan pasir panjang,
2. nasi kerabu ayam/daging bakar norra rich kerabu gong datuk (dekat pintu blakang uniza)
Nasi ayang / daging bakar dan sup herba :
1. Kedai alhijrah Oasis kat jalan bukit bayas
Sup belut:
1. Kampung belukar jambu kat selekoh lepas 100 meter signboard kampung belukar jambu dari kapung laut
Nasik lemok kakung, nasik kuning:
1. Warung tepi hotel permai inn blakang warung mat jeng
Cikeng chop:
1. yee stall kat bazar batu buruk tepi nasik ayang hainan,
2. cikeng chop rege rm3.90 kat teluk ketapang
Mee jawa, soto:
1. Warung kat gong kapah sebeloh bangunan umno
Nasik goreng cina, watangho:
1. kat keda cina kapung depang masjid batu rakit kedai naik bukit skit
Nasi kukus:
1. baihaqi nasi kukus jalan tok lam bawah hotel indah,
2. yasmin nasi kukus jln kamaruddin
Sumber: Resipi Masakan Terkini