Kalau ada banyak kacang pistachio, bolehlah cuba buat kek yang sedap ni. Walaupun step nak membuatnya agak banyak, tapi percayalah rasanya cukup sedap dan berbaloi untuk dicuba. RASA berikan resipi kek ini untuk korang semua boleh cuba buat.
IKLAN
KEK MOZAIK PISTACHIO
IKLAN
BAHAN-BAHAN
500 gram biskut beitre petit
225 gram mentega
80 gram coklat gelap
1 cawan gula
½ cawan serbuk koko
1 sudu kecil ekstrak vanila
4 biji telur ayam
Kacang pistachio secukupnya | buang kulit
Sekeping roti panjang
Beg plastik bersih | dipotong terbuka untuk membuat segi empat tepat
CARA MEMBUAT
1. Pecahkan biskut petit beurre. Masukkan dalam bekas kecil. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan coklat dalam satu bekas. Cairkan kedua-duanya dalam oven atau cara double boil.
3. Masukkan gula, serbuk koko dan ekstrak vanila dalam bekas mentega dan coklat gelap tadi. Pukul semuanya.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu. Pukul sebati.
5. Masukkan kacang pistachio. Gaul rata.
5. Sediakan mangkuk besar. Masukkan biskut yang sudah dipecahkan tadi. Kemudian tuangkan adunan coklat yang baru dibuat tadi.
6. Gaul lembut sehingga semua biskut disaluti coklat.
7. Dalam loyang, alaskan plastik. Isikan adunan kek di atasnya. Tekan sedikit menggunakan belakang sudu supaya padat.
8. Selesai isi semua adunan, tutup bahagian atas dengan plastik.
9. Simpan dalam peti sejuk beberapa jam sehingga kek agak keras.
10. Setelah keras, boleh hiaskan bahagian atas kek ikut cita rasa anda.
IKLAN
Selamat mencuba.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Tanpa menggunakan tepung gandum, biskut yang dihasilkan tetap sedap. Digantikan dengan tepung badam, biskut ini mempunyai cita rasa lebih premium.
OvenBella berkongsi resipi Cranberry Cheese Gluten Free Cookies yang diberi nama Badang khas untuk anda cuba buat sendiri biskut yang enak ini di rumah.
Jom kita lihat resipinya.
BADANG
(Cranberry Cheese Gluten Free Cookies)
BAHAN A
500 gram unsalted butter
280 gram gula organik
1 sudu kecil ekstrak vanila
3/4 sudu kecil garam pink
BAHAN B
776 gram GF mix
160 gram tepung badam
250 keju cheddar (diparut)
150 gram dried cranberry
1/2 sudu kecil serbuk penaik
BAHAN TOPPING
Keju cheddar (parut) secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Dalam mixing bowl, masukkan semua BAHAN A. Pukul sebati sehingga unsalted butter sedikit kembang dan putih.
2. Masukkan semua BAHAN B ke dalam adunan BAHAN A.
3. Pukul adunan BAHAN A dan BAHAN B secara perlahan sehingga semua bahan sebati.
4. Setelah adunan sebati, ambil sedikit adunan menggunakan sudu. Susun atas loyang.
5. Taburkan topping keju cheddar ke atas doh yang telah disudukan tadi.
6. Bakar dalam oven pada suhu 150 darjah selsius selama 35 minit.
Antara kuih paling lama bertahan, resipi turun temurun, bahannya mudah dan senang nak buat. Aromanya bakal merebak di seluruh rumah, wangi dan berlemak. Resipi biskut cornflakes crunchy ni bakal di kerumun oleh anak-anak kecil masa raya nanti!
RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
1/4 cwn tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes ramas kasar
200g butter (suhu bilik)
3/4 cwn gula kastor
1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:
Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder
gaul sebati
Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
Di laman-laman sosial, terlalu banayk resipi yang di kongsikan. Ada diantaranya yang mudah, ada resipi yang sukar namun dipermudahkan penyediaannyamalah ada juga resipi yang diolah menggunakan bahan-bahan yang lebih mudah. Maka terhasillah aneka resipi vira. Khas buat anda, RASA kongsikan resipi kek viral yang boleh anda cuba. Memang sedap dijamin menjadi!
1. KEK KAROT KUKUS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A: (Dikisar hingga kembang)
2 bji telur
1/2 cawan gula
3/4 minyak jagung
Campur 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN B: (diayak)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN LAIN:
1 cawan karot | diparut
CARA MEMASAK:
Campur bahan B campuran tepungke dalam bahan adunan A yang dikisar tadi dan gaul
Masukkan karot. Gaul rata.
Kukus dalam setengah jam ke 45 minit.
Panaskan kukus terlebih dahulu dan tutup permukaan loyang untuk elakkan air menitis atas kek.
Kredit resipi & foto: Zuraini Manap
2. KEK LAVA COKLAT
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 cawan koko
1 sudu teh esen vanilla
1 1/4 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
Setengah sudu teh baking soda
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan dalam 5 minit kecuali baking powder dan baking soda.
Setelah dikisar rata,masukkan tepung baking soda dan baking powder dan kisar semula hingga sebati.
Bahagi kek kepada 2 loyang saiz 6”atau 7”
Bakar kek 170c selama 30minit atau hingga masak
Kemudian sejukkan untuk letak topping
BAHAN-BAHAN: TOPPING CHEESE
250gm cream cheese.
1 cawan non dairy whipping cream.
1 cawan susu cair/susu full cream.
1 cawan susu pekat manis.
1 sudu kecil esen vanilla.
CARA MEMASAK:
Kisarsemua bahan hingga sebati.
Tuang atas kek dan ratakan.
Ayak koko atas kek.
Kemudian piping cheese di atas koko.Atau boleh buat deko mengikut kesukaan masing-masing.
Kredit resipi & foto: Shahila Hanim
3. KEK PANDAN CHEESE
BAHAN A:
5 biji telur gred A
1 camca besar ovellate
3/4 cawan gula kastor
1 camca besar pes pandan
1 camca kecil pewarna hijau ( kalau nak hijau yang cantik, beli jenis dark green)
semua bahan di atas putar dengan kelajuan tinggi selama 20 minit/warna jadi pudar)
BAHAN B:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat
(semua bahan dia atas ayak)
1/2 camca kecil cream of tartar
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan minyak
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan ayak sedikit sedikit ke dalam Bahan A
Putar lebih kurang 5 minit.
Masukkan minyak dan susu dan kaup balikkan (sebatikan)
Sapukan loyang dengan minyak dan letak kertas kek
Masukkan adunan – Kukus guna api sederhana selama 40 – 45 minit atau sehingga kek masak
BAHAN TOPPING KEK:
250 gram cheese
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan whipping cream
Putar hingga sebati (kalo ikut resepi asal simpan dalam peti sejuk 10 minit)
Curah atas kek
Tambah 1/4 susu cair – untuk lapisan cheese jika mahu cheese yang meleleh
Curah atas kek
Parut cheedar tabur atas curahan krim tadi sbg hiasan
Kredit resipi & foto: cikgu azlina ina
4. KEK RED VELVET GEBU
*Acuan 7 inci.
Untuk kek 9 atau 10 inci dan 3 lapis, gandakan menjadi 2 adunan
BAHAN A
170g mentega
150g gula castor – saya pakai 120g utk kurang manis
3 biji telur
BAHAN B (kering) – ayak sekali
250g tepung naik sendiri
½ sudu kecil baking soda
2 sudu besar serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
BAHAN C – campur dan sebatikan
1 cawan buttermilk – kalau tak ada gantikan dengan ¾ cawan susu + ¼ cawan heavy cream + 1 sudu besar cuka. Kacau sebati dan biarkan selama 10 minit.
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu kecil esen vanilla
CARA MEMASAK :
Pukul mentega sehingga sebati, masukkan gula dan pukul sehingga kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul
Masukkan bahan B (kering) diselang seli dengan Bahan C (cecair). Masukan sedikit demi sedikit dengan membahagi kepada 3 bahagian, mulanya bahan kering dan diakhiri dengan bahan kering
Panaskan oven pada suhu 160 C ( ikut kepananasan oven masing-masing
Masukkan aduna ke dalam acuan dan bakar selama 40-45 minit sehingga masak
FROSTING CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
350g cream cheese
70g mentega
200g gula aising
1 sk ekstrak vanilla
CARA MEMASAK:
1. Pukul cream cheese menggunakan speed sederhana bersama mentega hingga kembang dan sebati. Masukkan vanila.
2. Masukkan gula aising sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan sehingga sebati dan kembang tetapi jangan terlalu lama takut krim menjadi cair
Kredit resipi & foto: enyabdullah
5. KEK 2 BAHAN BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
Biskut marie (satu bungkus)
Susu cair (satu tin)
CARA MEMASAK:
Kisar kedua-dua bahan sehingga halus.
Kemudian terus tuang ke bekas acuan. Dan kukus sehingga masak.