Ada banyak versi kek batik. Tapi kalau dah jumpa yang menjadi favourite, mesti dah tak nak buat yang lain. Contohnya kek batik coklat cheese ini.
Seperti yang dialami wanita ini, Mas Dalina, tidak berpaling dengan resipi kek batik lain selepas dah jumpa yang kena dengan selera.
Lagi-lagi bila kek batik yang dibuatnya, menjadi favourite anak-anak juga.
KEK BATIK COKLAT CHEESE
LAPISAN BAWAH:
Ads
2/3 cawan air 1 sudu kecil serbuk agar-agar – beli online di sini 250g mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini 250g susu pekat (lebih kurang ½ tin, ikut kemanisan masing-masing) – beli online di sini 125g milo – beli online di sini 3 sudu besar serbuk koko (saya guna callebaut) ½ sudu kecil serbuk nescafe (saya tak letak) Biskut marie (lebih kurang 2 peket sekali dengan lapisan atas nanti) – beli online di sini
1. Alas loyang (saya guna 8″x2″) dengan plastik atau aluminium foil. Saya suka guna aluminium foil sebab lebih stabil. Guna tupperware pun boleh.
2. Masak air dan agar-agar. Kacau hingga larut dan mendidih. 3. Masukkan mentega, gunakan api paling kecil. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit, gaul sehingga sebati.
4. Masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Padam api. 5. Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat. Ulangi langkah sehingga adunan habis lapisan biskut yang terakhir. Boleh simpan dalam peti.
1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. Masukkan susu segar (10ml) sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. 2. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan. Panaskan 200ml susu segar, padamkan api. 3. Keluarkan loyang berisi kek batik tadi. Percikkan sedikit susu suam-suam panas tadi ke atas biskut lapisan atas.
4. Sapukan adunan cheese menutupi lapisan biskut. 5. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu (suam-suampanas), terus susun dalam bekas (celup 1 saat je) 6. Sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Boleh kisar lebihan biskut dan taburkan atas lapisan cheese. Saya ayakkan serbuk milo saja. 7. Simpan semula di dalam peti. 1-2 jam dah boleh potong dah. Tak perlu semalaman.
Walaupun pada hari ini macam-macam kek moden dihasilkan, tapi kek orang dulu-dulu tetap jadi perhatian.
KEK PANDAN
.
BAHAN KISAR
• 4 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1/2 cawan susu pekat
• 1 sudu kecil ovalette
• Secubit garam
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2-3 titik esen pandan
• 1 sudu kecil pewarna hijau
BAHAN LAIN
• 2 cawan tepung naik sendiri
• 1/2 cawan serbuk santan
• 1/2 cawan minyak jagung
CARA MEMBUAT
1. Kisarkan Bahan Kisar sehingga kembang dan tuang dalam bekas.
2. Masukkan tepung naik sendiri dan santan serbuk. Kacau sebati.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung. Kacau sekejap.
4. Bakar pada suhu 160°C api atas bawah lebih kurang 50 minit, bergantung pada oven masing-masing.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
BAHAN DIKISAR
• 4 biji telur.
• 1 cawan gula
• 4 sudu besar susu pekat manis
• 4 sudu besar serbuk koko
• 4 sudu besar sunquick
• 1 sudu besar ovelet
• 1 sudu kecil baking powder
• 1 sudu kecil coklat emulco
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua BAHAN DIKISAR. Kemudian putar guna mixer sampai gebu. Masukkan air suam dan minyak masak. Putar lagi sampai sebati.
2. Masukkan tepung gandum. Putar sebati. Kemudian tuang parutan coklat masakan tadi di dalam bancuhan tepung. Hanya perlu kaup-kaup sahaja dengan sudip.
3. Tuang dalam acuan. Acuan perlu sapu minyak masak.
4. Tabur coklat chips.
5. Kek ini boleh dibakar atau dikukus.
6. Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit. Tepulang pada oven masing-masing.
Rendang bagaikan kemestian sebagai menu utama hidangan Aidilfitri atau di Aidiladha. Bukan sahaja enak dimakan bersama lemang, nasi impit dan ketupat, rendang juga menarik untuk di makan bersama pelbagai jenis nasi. Ini disajikan 10 jenis rendang yang boleh dijadikan pilihan untuk anda cuba sebagai menu wajib di hari raya.
1. RENDANG TOK
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang | dipotong dadu
1 ½ liter santan
4 sudu masak kerisik
2 helai daun kunyit | di carik-carik
2 helai daun salam
3 batang serai | dititik
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
1 keping gula Melaka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN SANGAI:
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
4 batang serai
3cm halia
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Perapkan daging dengan sedikit bahan kisar lebih kurang dua jam. Panaskan minyak, tumiskan serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging yang telah diperap dan kacau hingga air daging kering.
Masukkan santan, garam, gula Melaka, separuh dari kerisik, daun kunyit dan daun salam. Kacau sekali sekala.
Bila kuah pekat dan daging empuk, masukkan bahan sangai dan sebahagian lagi kerisik tadi. Kacau hingga rending betul-betul kering.
Info chef: Rendang tok yang betul-betul kering boleh tahan hingga seminggu tanpa dipanaskan.
2. RENDANG KERANG
BAHAN-BAHAN:
3 kg kerang | dibersihkan dan tos
1 liter santan pekat
2 helai daun kunyit | dicarik-carik
5 batang serai | dititik
1 keping asam gelugur
3 sudu makan kerisik
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkus
3cm kunyit
CARA MEMASAK:
Rebus kerang seketika. Kemudian keluarkan isi dan ketepikan.
Masukkan santan ke dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Seterusnya, masukkan kerang, daun kunyit, serai titik, asam gelugur, kerisik, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Kerang di masukkan akhir bertujuan untuk mengekalkan rasa manis kering.
3. ITIK RENDANG LENGKUAS
BAHAN-BAHAN:
1 kg itik | potong kecil
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit
3 sudu makan kerisik
3 batang serai | dititik
3 sudu makan lengkuas kisar | tapis dan buang airnya
Garam dan gula secukupnya
1 keping asam keping
Minyak masak secukupnya.
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3cm halia
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Bersihkan itik dengan perahan limau nipis atau kasturi. Biarkan seketika, kemudian bilas dengan air bersih. Tos dan ketepikan.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan lengkuas yang telah ditapis airnya, kacau dan biarkan sehingga pecah minyak.
Masukkan itik, kacau rata hingga sebati dengan bahan tumis. Biarkan hingga daging itik kecut dan airnya kering.
Masukkan santan pekat, serai titik, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Apabila kuah pekat, masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
Kecilkan api dan terus kacau lebih kurang lima minit lagi.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Untuk pastikan daging itik tidak liat, masak dengan api perlahan.
4. RENDANG PARU
BAHAN-BAHAN:
1 kg paru | rebus dan dihiris nipis
1 liter santan
3 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit | dihiris halus
3 batang serai | dititik
1 keping asam keping
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
2 batang serai
3cm halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak
Masukkan paru yang telah direbus dan dihiris.
Kemudian kacau hingga rata.
Masukkan santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali sekala.
Bila kuah pekat dan paru empuk, masukkan pula kerisik dan hirisan daun kunyit.
Kacau hingga rencang betul-betul kering.
Info chef: Rendang paru juga sesuai dimakan bersama pulut kuning.
5. RENDANG HATI
BAHAN-BAHAN:
1 kg hati | direbus dan dihiris nipis
1 liter santan
2 sudu makan kerisik
3 batang serai | dititik
1 keping asam jawa
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
2 batang serai
3cm halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumis serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan hati yang telah dihiris dan kacau lagi.
Masukkan santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sekali sekala atas api sederhana.
Bila kuah pekat, masukkan pula kerisik.
Kacau sehingga rendang betul-betul kering dan timbul minyak. Angkat dan hidangkan.
Info chef: Rempah kari dimasukkan dalam rendang untuk memberikan rasa rempah dan menghilangkan rasa hanyir hati.
6. RENDANG DAGING KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang | direbus dan dihiris nipis
1 liter santan
3 sudu makan kerisik
4 helai daun salam
3 batang serai | dititik
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis
BAHAN SANGAI:
3 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
3 batang serai
3cm halia
CARA MEMASAK:
Titik hirisan daging hingga lembut. Ketepikan.
Panaskan minyak, tumiskan serai titik dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging, kacau rata dengan bahan tumisan.
Masukkan santan, garam, gula dan daun salam. Kacau sekali sekala.
Bila kuah sudah pekat, masukkan masakan separuh dari ketumbar, jintan manis, jintan putih dan kerisik.
Kacau hingga rending betul-betul kering.
Akhir sekali taburkan sebahagian lagi ketumbar tadi.
Kacau lebih kurang dua minat lagi.
Kemudian tutup api dan angkat.
Info chef: Ketumbar hendaklah dikisar kasar untuk memberikan rasa ketumbar pada rendang.
7. DAGING RENDANG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging | dihiris nipis
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit
2 sudu makan kerisik
5 batang serai | dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2.5 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Cuci daging kemudian ketepikan dan tos airnya.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging, kacau dan biarkan air daging kering.
Masukkan pula santan pekat, serai titik, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Apabila kuah pekat, masukkan kerisik, hirisan serai dan daun kunyit.
Kecilkan api dan terus kacau lebih kurang lima minit lagi dan timbul minyak.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Daging tetel juga sedap dimasak dengan resepi ini.
8. RENDANG UDANG MAK TOK
BAHAN-BAHAN:
1 kg udang saiz XL | dibersihkan dan tos
1 liter santan pekat
2 helai daun kunyit | dicarik-carik
3 batang serai | dititik
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili merah
8 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah hampir pekat.
Seterusnya, masukkan udang, daun kunyit, serai, asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Bagi memastikan rasa rendang yang enak, pastikan anda memilih udang yang baru dan segar sahaja.
9. AYAM RENDANG MINANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong sederhana
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit | dihiris
4 batang serai | dihiris halus
Garam dan gula secukupnya
2 keping asam gelugur
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2.5cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Cuci ayam dengan limau nipis, kemudian ketepikan dan tos airnya.
Masukkan santan pekat dalam periuk bersama bahan kisar, serai titik dan asam gelugur.
Bila kuah sudah pekat, masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa. Apabila daging empuk dan kuah agak kering, taburkan daun kunyit di atasnya.
Kecilkan api dan reneh rendang hingga timbul minyak.
Angkat dan hidangkan.
Info chef: Jika ayam sudah empuk tetapi kuah masih banyak, keluarkan ayam dan ketepikan. Terus reneh kuah bila sudah pekat masukkan semula ayam.
10. AYAM RENDANG PEDAS
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dibersihkan dan tos
1 liter santan pekat
2 helai daun kunyit | di carik-carik
3 batang serai | dititik
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah hamper pekat.
Seterusnya, masukkan ayam, daun kunyit, serai, asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Jika mahu rasa lebih pedas tambahkan cili padi dan kurangkan cili kering.
Kalau korang suka, apa kata raya tahun ni korang cuba buat sendiri dan cuba resipi yang RASA sharekan di sini. Kalau menjadi wah, boleh buat lebih dan jual. Tambah pendapatan di musim PKP ni.
REMPEYEK KACANG UDANG GERAGAU BAHAN-BAHAN:
200gm tepung beras
1 biji telur
50gm kacang tanah potong dua
30gm udang geragau
6 helai daun limau purut | mayang halus BAHAN KISAR HALUS:
2 biji buah keras
3 ulas bawang putih
1 hirisan kecur
3cm kunyit
1 sudu teh ketumbar
CARA MEMBUAT:
Campur semua bahan kecuali kaang tanah dan udang geragau.
Adun rata menggunakan wisk atau senduk biasa hingga sebati dan tak bergetel.
Rasa jika mana-mana bahan kurang rasa boleh tambah, ikut selera.
Hasil adunan adalah cair, tidak pekat.
Masukkan kacang tanah dan udang.
Panaskan minyak dalam kuali, minyak banyak ye.
Sama ada menggunakan senduk tuang bancuhan rempeyek dalam kuali atau acuan rempeyek, goreng rempeyek hingga kekungingan menggunakan api sederhana.
Angkat dan toskan, setelah rempeyek sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.