
Kanak-kanak mana yang tidak menyukali coklat yang sedap tapi mahal tu.. Pantang kalau bawak ke pasaraya ibu-ibu pasti akan melangkah laju. Jika ingin berjimat, ibu-ibu boleh ikut cara buat coklat ala ferrero ni, lebih sedap dan boleh buat stok tak perlu beli dah! Selamat mencuba.
RESIPI COKLAT ALA FERRERO ROCHER
BAHAN-BAHAN:
- 250gm butter
- 80gm gula icing
- 20gm qroquant/cornfleks hancur
- 360gm tpg gandum
- 100gm almond powder
- 40gm tpg jagung
- 1/2 sdt esen vanilla
- almond nibs secukupnya (utk menyalut biskut)
- 3 biji putih telur (utk melekatkan almond nibs dgn biskut)
- coklat masakan secukupnya.(utk menyalut biskut)
CARA MEMASAK:
- putar butter & gula sebati.masukkan qroquant.
- masukkan esen vanilla.
- masukkan tpg gandum,almond powder & tpg jagung. uli sebati.
- panaskan oven suhu 150c.
- bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki.letakkan dlm dulang pembakar yg sudah dilengser dgn marjerin.
- bakar suhu 150c selama 20-25 minit.
- golekkan biskut yg telah dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan di atas almond nibs.
- bakar balik biskut lebih kurang 5 minit.
- cairkan coklat masakan & golekkan biskut dlm coklat & masukkan ke dlm paper cup.biarkan sejuk & siap utk dihidang..
Kongsi resipi: FafaeMimie
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Manisan’Candy Buffet’, Ilham Hebat Dari Hotel The Pearl KL

Manisan,pana cotta, muffin dan bikut memang sedap makan setelah puas menikmati hidangan berempah majlis perkahwinan. Sekiranya anda masih mencari menu sesuai untuk Candy Buffet majlis perkahwinan anak atau rakan, jom semak lima resipi hebat daripada hotel The Pearl Kuala Lumpur ni.
Resipi yang diberi ni adalah ilham oleh barisan Chef The Pearl Kuala Lumpur Hotel yang diketuai Chef Pastri Wan Kaisa Ibrahim. Selamat mencuba.
1. PECAN BUTTERSCOTCH MUFFIN

BAHAN-BAHAN :
Bahan muffin :
- 300gm tepung naik sendiri
- 100gm gula halus
- 6gm baking powder
- 2gm garam
- 100ml susu
- 2 biji telur
- 6gm esen vanilla
- 100gm minyak jagung
- 30gm kacang pecan | ditumbuk
- 30gm coklat putih | dicairkan
- 100gm karamel
Bahan karamel :
- 100gm gula
- 20ml air
*Masak gula dengan air sehingga warna keperangan menjadi karamel
Bahan butterscotch:
- 150gm gula
- 50gm krim
- 25gm mentega
- 3gm garam
CARA MEMASAK :
Cara masak butterscotch :
1. Masak gula dan tambahkan air, masakkan dua bahan ini sehingga warna keperangan.
2. Masukkan krim dan kacau hingga likat sedikit, dan masukkan garam.
Cara masak muffin :
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Ayak bahan kering (tepung, baking powder dan garam), masukkan ke dalam adunan telur dan gula tadi.
3. Pukul hingga sebati , masukkan esen vanilla, coklat putih, diikuti dengan minyak jagung.
4. Kacau kesemua adunan hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam cawan kertas muffin bersaiz sederhana
6. Paipkan butterscotch dan hiaskan kacang pecan di atasnya
7. Panaskan oven dengan suhu 175 C- 180 C, dan bakar selama 20-25 minit atau hingga keperangan.
Saiz hidangan : 20 biji, cawan kertas sederhana
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Muffin
Keistimewaan : Rangup dengan kacang pecan dan manis butterscotch & karamel
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Usah tuang adunan melebih sukatan cawan kertas yang digunakan jika mahukan muffin terbentuk cantik.
2. PANNA COTTA WITH FRESH BERRIES

BAHAN-BAHAN :
- 250ml krim masakan
- 50ml susu segar
- 3ml esen vanila
- 10gm gelatin
- 40ml air
Buah-buahan secukupnya | dipotong kecil :
- Strawberi
- Anggur
- Kiwi
- Oren
CARA MEMASAK :
1. Campurkan krim masakan, susu segar, gula dan esen vanila ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
2. Sementara tunggu mendidih, campurkan gelatin dan air kacau hingga tidak berketul dan biarkan selama 5 minit (blooming )
3. Setelah campuran pertama tadi mendidih dalam periuk, perlahankan api dapur dan cairkan campuran kedua (gelatin) ke dalam ketuhar gelombang mikro
4. Tuangkan campuran kedua ke dalam periuk tadi dan kacau hingga sebati dan terus tuangkan ke dalam bekas yang mahu digunakan.
5. Letakkan bekas tadi ke dalam chiller selama satu malam.
6. Setelah panna cotta sudah siap, hiaskan hidangan anda menggunakan buah-buahan yang siap dipotong
Saiz hidangan : 20 cawan bekas plastik, 20ml setiap satu
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Kaya dengan rasa susu dan krim dan masam manis buah-buahan
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Adunan yang siap dimasak harus dituang segera dalam bekas, jika tidak ia akan mengental sebelum sempat dituang.
3. LEMON MERINGUE STICK

BAHAN-BAHAN :
- 240gm putih telur
- 450gm gula halus
- 45gm tepung jagung
- 150gm gula aising
- 15ml jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang.
2. Keluarkan dari dalam mixer dan gaulkan dengan bahan lain menggunakan spatula.
3. Masukkan tepung jagung, gula aising dan jus lemon ke dalam bahan yang telah kembang tadi masukkan kesemua bahan itu satu persatu.
4. Gaulkan secara ‘fold in’ dan kacau perlahan-lahan.
5. Paipkan adunan yang telah siap di atas pembakar yang dilapik atas kertas minyak mengikut bentuk dan kreativiti anda.
6. Bakar di dalam oven bersuhu rendah 45-50 darjah Celcius selama 3hingga 3 jam setengah.
Saiz hidangan : 4-5 orang makan
Waktu memasak : 3 jam setengah
Cara memasak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Meringue berperasa limau yang penuh zest
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bekas yang anda gunakan untuk membuat meringue adalah kering dan bersih kerana meringue sensitif dengan air
4. CINNAMON SUGAR SHORTBREAD COOKIES

BAHAN-BAHAN :
- 108gm mentega
- 60gm gula
- 163gm tepung gandum
- 30gm serbuk kayu manis
- 30gm gula
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega dan gula ke dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung yang telah diayak perlahan-lahan ke dalam adunan
3. Gaul sehingga ia menjadi doh semula kemudian simpan doh tersebut ke dalam chiller selama 15 minit.
4. Keluarkan doh dan canaikan sehingga 3 sm tebal.
5. Terap doh dalam bentuk bulan dan susun atas dulang pembakar yang dilapik kertas minyak.
6. Campurkan serbuk kayu manis dengan gula dan gaul sebati, taburkan atas permukaan doh.
7. Masukkan ke dalam oven dengan suhu 170-180 darjah Celcius selama 25-30 minit.
Saiz hidangan : 30 keping
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Biskut rangup beraroma dan rasa kulit kayu manis berempah
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Jangan lupa menyimpan doh di dalam chiller untuk biskut yang lebih rangup.
5. PANDAN MACAROON WITH KAYA FILLING

BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 150gm gula aising
- 150gm serbuk badam
- 55gm putih telur
- 10gm perasa pandan
Bahan B :
- 55gm putih telur
- 43gm air
- 150gm gula
Bahan inti kaya :
- 100gm kaya
- 50gm topping cream
*Pukul topping cream hingga kembang, masukkan kaya dan kacau hingga sebati.
CARA MEMASAK :
Langkah untuk bahan A :
1. Ayak gula aising dan serbuk badam ke dalam satu mangkuk.
2. Campurkan putih telur ke dalam tepung tadi dengan cara kaup balik dan kacau dengan perlahan, jangan kacau terlalu lama kerana ia akan menjadi cair
3. Kacau hingga sebati dan kemudian letakkan perisa pandan ke dalamnya dan kacau hingga sebati.
Langkah untuk bahan B :
1. Masukkan putih telur ke dalam dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Gula dan air perlu dimasak hingga suhu 121 darjah Celcius
3. Masukkan air gula yang dimasak tadi ke dalam mixer sambil guna kelajuan paling tinggi. Tuangkan air gula perlahan-lahan ke dalam mixer.
4. Pukul hingga kembang dan stabil (jika terbalikkan mangkuk mixer, meringue di dalamnya tidak akan jatuh).
Langkah final :
1. Campurkan adunan A dan B dengan cara kaup balik , gaul hingga sebati.
2. Setelah siap anda boleh paipkan macaroon di atas dulang berlapik kertas minyak
3. Gunakan pewarna makanan yang anda mahu gunakan dan paipkan mengikut bentuk yang disukai.
4. Biarkan dalam suhu bilik dalam 10 hingga 15 minit.
5. Bakar dalam oven dalam suhu 180-185 darjah Celcius selama 20-25 minit
6. Biarkan macaroon yang siap dibakar dalam suhu bilik sehingga ianya sejuk
7. Paipkan inti di tengah-tengah sebelum cantumkan kedua belah macaroon
Saiz hidangann: 30 keping, satu set dua belah
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manisan berperisa pandan yang lembut dan cair di mulut
Anggaran kos : RM 21
INFO CHEF : Penyediaan maroon perlu dibuat dengan cepat untuk mengelakkan adunan daripada mencair.
FOTO : AZFARINA SULAIMAN
RESIPI : KETUA PASTRI CHEF WAN KAISA IBRAHIM, MUHAMMAD SYAMSUL FITRI ABD JALIL, NUR FARHANA MOHD SAID & MOHDHAZRIL ROAIZAD
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KUALA LUMPUR, Batu 5, Jalan Klang Lama, KL. www.pearl.com.my
Resipi Tauhu Homemade Mudah. Sekali Buat Dapat Banyak Keping

Kalau buat tauhu homemade ni memang seronok. Jika dibeli, sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping. Jika anda hasilkan sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, anda boleh hasilkan banyak tauhu. Boleh kongsi dengan jiran tetangga ataupun dijadikan sumber pendapatan sampingan. Berminat nak buat? Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Ummu Ashraf.
CARA-CARA MEMBUAT TAUHU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
500gm kacang soya (rendam semalaman) – beli online disini
2.5 liter air
Jus dari 3 biji lemon
Dapatkan CUOCO STAINLESS STEEL HONEYCOMB 38CM IH NON-STICK WOK dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan kacang soya kemudian rendam semalaman.
2. Kisar kacang soya sedikit demi sedikit bersama air. Kisar hingga jadi halus dan berkrim.
3. Tapis kisaran soya tadi untuk ambil susu soya sahaja. (Empunya resipi guna hampas soya untuk buat Kuih Vadai)
4. Perah kisaran soya menggunakan kain supaya dapat banyak susu soya.
5. Kacang kisar boleh diperah dua kali. (empunya resipi kisar kacang soya dua kali. Maknanya, kisar sekali, kemudian perah. Bila habis semua kacang dikisar, ambil hampas kisaran pertama tadi, tambah air dan kisar sekali lagi & perah)
6. Masak susu soya hingga berasap dan mula nak mendidih.
7. Potong 3 biji lemon dan ambil jusnya sahaja.
8. Sambil tu, buang buih-buih yang timbul dari susu soya yang direbus tadi.
9. Bila susu soya mula mendidih, kecilkan api dan tuang jus lemon tadi. Matikan api. Kacau.
10. Susu akan mengental. Tutup periuk dan biarkan antara 10-15 minit. (Kalau lepas masuk jus lemon, susu tak mengental, didihkan susu semula dan tambah sikit lagi jus lemon).
11. Selepas 10-15 minit, susu tadi terbahagi pada curds soya dan air jernih. Gunakan “slotted spoon” untuk asingkan curds ke dalam bekas yang telah dialas kain bersih.
12. Lipat kain disekeliling tauhu dengan ketat.
13. Masukkan dalam bekas yang sama saiz dengan tauhu tadi. Tindihkan dengan ibu lesung.
14. Biarkan dalam 20 minit atau lebih. Tauhu homemade siap disediakan.
15. Tauhu siap untuk dipotong dan dimasak.
16. Tauhu homemade yang telah digoreng.
Kredit resipi & foto: Ummu Ashraf
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Colek Cili Boh Power, Sedap Dan Wajib Buat Stok.

Colek cili memang sedap jika di nikmati bersama-sama menu bergoreng seperti keropok, kerang bakar, sotong goreng dan pelbagai lagi. Jika inginkan lebih penambah perisa, pastikan buat colek cili boh ni, gerenti sekejap sahaja licin. Hidang waktu berkumpul bersama keluarga memang sesuai.
RESIPI COLEK CILI BOH
BAHAN-BAHAN DAN CARA MEMASAK:







Sejukkan kuah colek sebelum dihidangkan.
Hidangkan bersama pilihan aneka bahan colek:
– paru goreng
(rebus paru bersama sedikit garam dan asam keping.Kemudian hiris nipis. Goreng sehingga paru rangup)
– Perut lembu
(rebus bersama sedikit garam. Kemudian hiris nipis)
– Keropok lekor
– Keropok keping
– Kerang
(rebus bersama sedikit garam, 2 ulas bawang putih & sebatang serai yang diketuk)
– Popia
– Salad, timun, taugeh celur

Betul-betul kaww!
Tabur colek bersama kacang tumbuk dan bijan yang telah disangai.
Penggunaan kacang membantu menaikkan lagi kesedapannya.
Kongsi resipi: Afy AL Habibi