Nasi ayam semestinya menjadi kegemaran ramai. Keenakan hidangan ini terletak pada nasinya yang berperisa. Salah satu rahsia kalau nak hasilkan nasi ayam yang sedap adalah pes yang digunakan. Biasanya ada yang hanya menggunakan air rebusan ayam, kiub pati ayam dan sebagainya namun kali ini, admin kongsikan resipi pes nasi ayam yang dijamin sedap. Rugi kalau tak cuba.
BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah
Halia ( anggaran panjang sejengkal)
15 ulas bawang putih
7 batang serai
5 sudu makan garam
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar bahan-bahan diatas ( kecuali minyak) hingga halus.
2. Kemudian panaskan minyak masak. Masak bahan kisar tadi dan pastikan minyak masak menenggelamkan bahan-bahan tersebut.
Ads
3. Setelah terbit minyak, masukkan garam. Pes ini perlu masin kerana bila dicampur ke dalam nasi, anda sudah tidak perlu menambah garam.
4. Teruskan memasak pes tadi sehingga menggelegak dan airnya telah kering. Cara mengenal pes telah kering air ialah ia sudah tidak merecik dan minyak keluar dengan banyak.
5. Padamkan api dan sejukkan pes. Setelah sejuk, barulah dimasukkan ke dalam balang atau bekas yang bersih.
6. Simpan didalam peti sejuk dan boleh diguna pada bila-bila masa.
Untuk memasak nasi ayam menggunakan pes ini. Berikut adalah cara-caranya:
Langkah 1:
Basuh bersih 3 pot beras dan masukkan dua sudu makan pes nasi ayam segera ini. Jika pes anda kurang berminyak, masukkan satu sudu makan marjerin.
Ads
Langkah 2:
Kemudian masukkan air mengikut kesesuaian beras yang akan ditanak. Gaulkan pes itu supaya sebati dengan beras. Masukkan juga potongan daun pandan yang dikerat dua inchi.
Langkah 3:
Semasa air nasi hampir kering, anda kena kacau lagi sekali nasi itu agar kurang berketul dan rasa pes akan lebih sekata.
Ads
Langkah 4:
Apabila nasi yang ditanak telah masak, boleh padamkan suis periuk. Kita anda nak makan sedikit lewat, elakkan periuk berada dalam keadaan ‘keep warm’ kerana ia akan membuatkan bahagian bawah nasi menjadi sedikit hangus dan berwarna coklat. Kurang menarik nanti.
Nota: Minyak lebihan memasak pes tadi jangan dibuang. Ia boleh menjadikan masakan lebih enak dan berperisa jika digunakan untuk memasak masakan lain.
Bila tengok resipinya Nasi AyamHoney Lemon ni, terasa kesedapannya. Persis sajian yang kita tempah di restoran. Bagi anda yang nak cuba masak menu istimewa ni buat keluarga, Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MASAK NASI AYAM HONEY LEMON
BAHAN SUP AYAM RINGKAS:
2-3 ketul ayam bahagian bertulang, kaki & leher (jika suka)
2 hiris halia
1 sup bunjut
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK SUP:
1. Penuhkan air dalam satu periuk kecil.
2. Masukkan halia, sup bunjut dan ayam.
3. Tambahkan kiub pati ayam. Masak hingga sup mendidih.
4. Perasakan denga garam secukup rasa. Siap dan ketepikan sup.
BAHAN NASI AYAM:
2-3 cawan beras – basuh & toskan
3 sudu makan marjerin
Sedikit lemak ayam
1 batang serai – dicarik
2 hiris halia
Sedikit kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 helai daun pandan – simpul
Sedikit pewarna kuning
Secubit garam
Sedikit kuah sup
Air secukupnya
CARA MEMASAK NASI AYAM:
1. Masukkan marjerin, lemak ayam, serai, halia, bunga lawang, kulit kayu manis dan daun pandan ke dalam kuali.
2. Bila marjerin dan lemak ayam mula cair serta bahan tumis jadi wangi, masukkan beras yang telah ditos. Kacau hingga beras sekata.
3. Pindahkan beras ke dalam periuk nasi. Tambah setitis dua pewarna kuning dan secubit garam.
3. Masukkan sedikit kuah sup dan air ke dalam periuk. Jumlahnya biar sesuai dengan beras yang diguna. Kacau dan masak nasi seperti biasa.
BAHAN SOS LEMON MADU:
2 senduk kuah sup
1 senduk sunquick
2 sudu makan madu
2 hiris lemon
Sedikit bancuhan tepung jagung
CARA MEMASAK SOS LEMON MADU:
1. Masukkan sup, sunquick, madu dan hirisan lemon ke dalam periuk. Kacau rata.
2. Tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung. Seimbangkan rasa dan padam api.
BAHAN AYAM CRISPY:
3 keping dada ayam – dibelah
Tepung ayam goreng bestari perisa asli
Sedikit air
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK AYAM CRISPY:
1. Bersihkan ayam dan perap bersama 2 sudu makan tepung bestari bersama sedikit air. Biarkan selama 1 jam.
2. Ambil mangkuk dan masukkan 1 senduk kecil tepung bestari, 1 sudu makan tepung gandum dan 1 sudu makan tepung beras. Gaul.
Sedapnya Nasi Goreng Seafood Sotong perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Maklumlah, ramai yang suka makan Nasi Goreng sebagai hidangan makan malam. Guna perencah segera je tapi rasa macam beli sajian dari restoran. Nah…inilah masanya nak masak menu hebat tapi mudah untuk keluarga. Jom cuba!
CARA MASAK NASI GORENG SEAFOOD SOTONG
BAHAN-BAHAN:
Nasi putih – ikut sukatan pada perencah nasi goreng
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga masak. Angkat dan ketepikan. 2. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng telur. Angkat dan ketepikan. 3. Kemudian masak udang dan sotong hingga masak. Kemudian ketepikan. Jika nak masak waktu tumis bawang pun boleh. 4. Jika minyak berkurang, tambahkan sedikit minyak dalam kuali. 5. Tumis bawang putih hingga kekuningan. 6. Masukkan bawang merah. Tumis lagi hingga kekuningan. 7. Seterusnya masukkan cili hijau, cili merah dan cili kisar (jika suka pedas). Masak hingga pecah minyak. 8. Masukkan perencah nasi goreng diikuti dengan udang, sotong, cendawan dan sayur-sayuran. 9. Tambahkan nasi putih, ikan bilis yang telah digoreng dan telur yang telah digoreng pecah tadi. Gaul sebati. 10. Jika nasi kering, masukkan sos ikan anggarn 2 sudu makan. Gaul sebati dan rasa. 11. Bila nasi sudah berasap dan rasa sempurna, padamkan api dan sedia untuk dinikmati.
TIP: Jika mahu rasa nasi yan betul-betul sedap, masak ikut sukatan nasi di belakang pek perencah.
Min gerenti korang mesti gemar makan sajian Cina. Setuju kan kalau Min kata sajian cina mendapat tempat di hati rakyat negara ini tanpa mengenal kaum. Menu masakan laut, tofu dan sajian kukus berasaskan resipi autentik cina telah menjadi sebahagian dari rutin pemakanan warga Malaysia.
Kalau masih fikir nak buat apa untuk menu berbuka ni, jom kita cuba reseipi dari Chef Imran Audi Mohd Yap dan Firman Fauzi dari restoran Chicken Rice Guys (CRG), di seksyen 7 Shah Alam, Selangor. Ini bukan resipi biasa ya,tapi diwarisi dari nenek moyang mereka yang berketurunan Cina.
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’ 3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali. 4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar. 5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa 6. Apabila daging empuk, padamkan api.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 15 minit Keistimewaan : Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat
INFO CHEF: Untuk melembutkan daging , perapkan dengan gula, garam dan minyak masak dan biarkan untuk 2- 3 jam.
STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
INFO CHEF: Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
BRAISED GINGER CHICKEN WITH MUSHROOM
BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam | dipotong lapan bahagian
3 biji cendawan shitake | dihiris nipis
1 biji bawang besar | dicincang
500ml air masak
5ulas bawang putih | dicincang
3 sm halia | dihiris nipis
8 sudu makan kicap pekat
4 sudu makan kicap masin
4 sudu makan kicap manis
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 biji bawang besar | dibelah 4
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia, biarkan hingga bau wangi. 3. Masukkan ayam ke dalam kuali 4. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap masin dan kicap masin. 5. Masukkan air masak. 6. Masukkan cendawan shitake yang telah dihiris. 7. Tutup kuali dengan penutup dan biar didih sehingga ayam masak 8. Perisakan dengan gula dan garam 9. Taburkan daun bawang dan bawang besar yang telah dipotong, kacau sebentar. Padamkan api. 10. Hidangkan bersama nasi putih yang panas.
Saiz hidangan : 5 orang Waktu memasak : 25 minit Keistimewaan :Sajian asli cina yang menyatukan 4 jenis kicap
INFO CHEF :Biarkan mereneh dalam keadaan kuali bertutup supaya cepat masuk dan lebih sebati rasanya
HOKKEIN PRAWN MEE
BAHAN-BAHAN :
500gm mi kuning | dicelur dalam air panas
10gm taugeh
10gm sayur kangkung
2 biji telur rebus | dibelah dua
10 gm dada ayam | direbus
12 ekor udang saiz sederhana | direbus
5gm bawang goreng
Bahan kuah udang:
1kg kulit udang
1liter air
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
Bahan sambal:
50gm bawang putih | dikisar halus
150gm bawang besar | dikisar halus
4 sm halia | dikisar halus
50gm cili padi merah | dikisar halus
100gm cili kering | direbus dan dikisar halus
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: Cara memasak sambal: 1. Panaskan minyak dalam kuali. 2. Tumis kan bawang putih, bawang besar, halia sehingga naik bau 3. Masukkan cili padi merah dan cili kering, tumis hingga pecah minyak dan garing. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara memasak kuah udang: 1. Panaskan minyak dalam periuk 2. Tuangkan kulit udang kedalam periuk 3. Tumiskan sehingga kulit udang tukar berwana merah 4. Tuangkan air kedalam periuk 5. Biarkan mendidih selama 2 jam, tudungkan 6. Letak garam dan gula secukup rasa. Padamkan api. Cara hidangkan mi udang : 1. Celurkan mee kuning, tauge, kangkung\ 2. Susun ke dalam mangkuk sekalikan dengan isi ayam, udang dan telur rebus 3. Letakkan sambal di atas mi tersebut 4. Tuangkan kuah udang yang panas
Saiz hidangan :4 orang Waktu memasak : 2 jam Keistimewaan :Mi udang dengan sup yang pedas dan manis
INFO CHEF : Anda boleh juga menambah pelbagai makanan laut lain seperti ketam, lala atau kepah untuk mendapatkan lebih rasa kemanisan makanan laut dalam kuah tersebut.
AYAM STIM HAINAN
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam | berat 2 ke 2.2 kg
5 sm halia ketuk
3 liter air | atau paras ayam boleh tenggelam
5 batang daun bawang | dipotong panjang
CARA MEMASAK : 1. Basuhkan ayam dengan bersih 2. Masukkan air hingga ayam boleh tenggelam 3. Masukkan halia, taburkan daun bawang 4. Masak hingga mendidih 5. Masukkan ayam dan kecilkan api dan biarkan ia mereneh selama 30minit 6. Selepas ayam masak, angkat ayam dan rendam di dalam bekas yang berisi air dan ais selama 20 minit 7. Toskan. Sewaktu menghidang, tuang sedikit air rebusan ayam yang masih panas dan dimasak tadi.
Saiz hidangan : 10 orangng Waktu memasak : 1 1/2 jam Cara memasak : Rebus dan reneh Keistimewaan : Sedap dimakan bersama nasi ayam
INFO CHEF : Terdapat pelbagai versi ayam stim hainan selain merebus dan reneh anda boleh juga mengukus dengan memerap dahulu ayam dengan kicap cair, minyak bijan dan lada hitam.
RESEPI : CHEF IMRAN AUDI MOHD YAP TERIMA KASIH ; FIRMAN PAIZI@FAUZI, CHEF DANIEL SOON, CRG CHICKEN RICE GUYS, 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...