
Jejari ubi keledek versi cucur udang sangat sedap jika dihidangkan ketika minum petang. Rangup bila dimakan buatkan kamu susah nak berhenti mengunyah. Jangan simpan lama-lama resipi segera cuba ya!
RESIPI JEJARI UBI KELEDEK GORENG UDANG
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji ubi keledek di sagat rendam dalam air garam.
- 3 cawan tepung gandum*
- 2 cawan tepung jagung*
- 1 biji telur*
- Garam, serbuk black paper serbuk* kunyit kalau nak pedas letak cili flake*
- Air kiub.
- Udang tuk letak diatas
CARA MEMASAK:
- Gaul sebati semua yang bertanda *. masukan ais kiub kalau yang kiub kecil masukan dalam 2 gelas kacau sebati ais hancur adunan ni kena cair ya.
- Last masukkan keledek sagat tadi gaul hingga sekata.
- Minyak menggoreng biar tenggelam adunan tersebut, minyak biar betul2 panas.
- Masukan adunan gunakan sudu atau senduk dan celup udang dalam adunan & letak di atas adunan keledek goreng dan balik2kan nampak garing angkat toskan.
- Dah selesai boleh dimakan dengan cili sos. Kruk krak… Sedap sangat. Selamat mencuba
Kongsi resipi: Xiyans Muhamad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Roti Sosej Bersos Ala Oriental. Macam Ni Baru Syok Makan!

Sedapnya Roti Sosej Sos ala Oriental perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Biasanya kalau menikmati sosej, kita hanya letak sos cili, mayones dan salad je kan? Resipi kali ini lain tau. Memang nampak sangat menyelerakan. Bak kata empunya resipi, alang-alang rasa nak makan sosej tu, biarlah makan dengan roti dan sos istimewa buatan sendiri. Sedapnya! Jom cuba.
CARA MENYEDIAKAN ROTI SOSEJ BERSOS ALA ORIENTAL
BAHAN-BAHAN:
- Roti secukupnya
- Sosej secukupnya
BAHAN SOS:
- 1 biji lobak merah dipotong dadu – jika nak lagi sedap, boleh tambah cendawan butang
- 1 biji bawang kuning – dipotong dadu (beli online disini)
- 3 ulas bawang putih – dicincang (beli online disini)
- 1 sudu kecil biji lada hitam – ditumbuk hancur (beli online disini)
- 1 batang daun bawang – dihiris halus
- 2 sudu makan marjerin (beli online disini)
- 1 sudu makan tepung gandum (beli online disini)
- Air secukupnya
- 1/2 kiub pati ayam (beli online disini)
- 2 sudu makan sos tiram (beli online disini)
- 1 sudu makan kicap pekat (beli online disini)
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Sediakan sosej dengan masak di dalam kuali sehingga sedikit garing bagi mendapatkan rasa asap. Boleh juga dipanggang. Ketepikan.
2. Untuk membuat Sos Ala Oriental, panaskan marjerin sehingga cair. Guna api kecil untuk elak jadi hangus.
3. Masukkan bawang putih dan bawang kuning. Tumis hingga harum. Kemudian masukkan lobak merah. Masak sebati.
4. Taburkan tepung gandum dan gaul lagi hingga sebati.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi kuah.
6. Masukkan kicap, sos tiram, kiub pati ayam dan akhir sekali taburkan lada hitam. Jangan lupa perasakan dengan garam, sekiranya perlu.
7. Padam api dapur dan taburkan hirisan daun bawang. Gaul rata.
8. Sos siap disediakan.
9. Untuk roti, hiris dari tepi kemudian boleh letakkan sosej.
10. Kukus untuk dapatkan tekstur roti yang lembut. Namun jika anda menggunakan periuk kukus biasa, pastikan roti di alas kain bagi mengelakkan peluh wap jatuh ke atas roti.
11. Letakkan Sos Ala Oriental ke atas sosej dengan secukupnya.
13. Roti Sosej Bersos Ala Oriental sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Lauk Kenduri Selera Kampung Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
Koleksi Resipi Snek Homemade Sedap & Mudah Boleh Buat Untuk Anak
Resipi Kuih Lompang Labu Tak Guna Banyak Bahan. Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Spageti Carbonara Tanpa Sos Segera, Menu Rebutan Anak-Anak

Sebut sahaja Spageti Carbonara, tentunya anak-anak paling suka. Rasanya yang tidak pedas memang memancing selera anak-anak. Cara penyediaannya juga mudah menggunakan sos sedia ada, namun buat sendiri lebih jimat dan mengikut cita rasa yang tersendiri.
Kita boleh buat sendiri Spageti Carbonara tanpa menggunakan sos segera dalam botol atau tin. Ikuti sahaja resipi perkongsian daripada Nurul Husna Mohamed Daud ini. Menurutnya, dia memperoleh resipi ini daripada kekandanya. Menu ini juga sering menjadi rebutan anak-anaknya. Jom kita buat.
SPAGETI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti – Boleh beli online di sini
2 ½ tin susu sejat atau susu kotak (Kalau nak guna 2 tin susu, ½ lagi air pun boleh. Lebih jimat)
Marjerin + minyak (untuk menumis)
Daging cincang
Bawang merah (didadu)
1 sudu besar tepung gandum
Cendawan dan sosej – Boleh beli online di sini
3 keping cheese slice
Lada hitam (dikisar atau tumbuk) – Boleh beli online di sini
Perasa Maggi Cukup Rasa
Garam dan gula
Parsley dan oregano (Kalau tiada, tak letak pun tak apa) – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Rebus spageti terlebih dahulu, sampai lembut dan letak minyak masak 2 sudu besar untuk elakkan spageti melekat ketika sejuk.
Panaskan majerin dan minyak. Ttumis bawang hingga masak dan naik bau. Biarkan sedikit garing.
Tumis bawang hingga masak dan naik bau. Biarkan sedikit garing.
Kemudian, masukkan tepung gandum.
Kacau lagi dan masukkan lada hitam serta daging.
Kacau lagi sampai naik minyak. Setelah itu, masukkan pula cendawan dan sosej. Kalau tak nak letak pun tak apa. Tapi memang sedap.
Sedia untuk masukkan susu.
Susu dah naik wap dan nak menggelegak, masukkan cheese dan perasakan dengan gula, garam serta perasa Cukup Rasa.
Akhir sekali, kalau ada herba kering boleh masukkan sekali. Lagi umph rasanya. Parsley atau oregano, atau nak letak kedua-duanya pun boleh. Sedap.
Apabila kuah sejuk, akan jadi lebih pekat sebab ada tepung gandum dan cheese. Jangan bimbang kalau dah masak nampak cair. Tunggu sejuk sedikit, santap lah bersama keluarga tersayang.
Selamat menjamu selera.
Kredit: Nurul Husna Mohamed Daud
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Macaroni Cheese Bakar, Sedap Sungguh Rasanya Macam Di Restoran
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Talam Pisang Lembut Bergedik. Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan Je

Siapa saja yang tidak suka pisang, boleh dimakan begitu sahaja. Selain itu pisang sedap diolah menjadi pelbagai jenis masakan yang enak. Jika ada stok pisang di rumah, jom kita buat kuih ini untuk hari ini. Sekali sekala tukar selera best juga. Rasanya sedap, lemak-lemak manis.
TALAM PISANG
BAHAN A
(Untuk lapisan bawah)
1 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
½ cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan pisang (lecek kasar)
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali pisang ke dalam bekas. Kacau sebatikan adunan sehingga tidak berketul baru masukkan pisang. Kacau lagi supaya adunan sekata.
2.Panaskan pengukus ~ sapu keliling loyang dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
BAHAN B
(Untuk lapisan atas)
1½ cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Sebatikan 3 bahan di atas,panaskan sekejap di atas api yang kecil.
2.Bila adunan A dah masak cucuk-cucuk dengan garpu permukaan atasnya dan tuanglah adunan B.
3.Kukus semula selama 15 minit.
4.Siap. Kalau nak permukaan cantik tutuplah tudung pengukus dengan kain **
** sejukkan dulu baru potong , nanti kuih tak cantik. **
Kredit:Syana Anuya Manmad
ADA YANG INGIN MEMBELI BLENDER, BOLEH LIHAT DI SINI
Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je