Bagi pelajar lepasan sekolah 18 tahun dan juga mereka yang sudah melebih usia hingga 30 tahun masih belum terlambat kalau nak menyertai institusi pengajian yang popular di Masjid Tanah Melaka. Nama insitut ini ialah Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKBTN).

Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Alor Gajah, Melaka adalah salah satu daripada 22 buah Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan ( (ILKBS). Ia terbuka untuk menampung belia-belia lepasan sekolah yang berumur 18 hingga 30 tahun bagi melahirkan tenaga mahir dan separuh mahir.

IKTBN Alor Gajah mempunyai keluasan tanah 50 hektar terletak 34 km dari Bandaraya Melaka Bersejarah. Salah satu bidang utamanya ialah bidang Hospitaliti. IKTBN Alor Gajah merupakan Pusat Kecemerlangan (Excellent Center) bagi bidang hospitaliti berasaskan Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (SKPK) yang digubal oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) yang bersesuaian dengan kehendak industri.

IKLAN

Kursus-kursus yang ditawarkan dalam bidang Hospitaliti adalah Penyediaan Makanan, Penyediaan Pastri, Penyediaan Roti dan Penyajian. Tahap tertinggi pengajian adalah ditawarkan sehingga tahap 5 (Diploma Lanjutan) bagi kursus Penyediaan Makanan dan Penyajian dan tahap 4 (Diploma Teknologi) bagi Penyediaan Pastri dan Penyediaan Roti.

IKLAN

Di antara pencapaian yang pernah diraih adalah pingat perak bidang Restoran Servis di Pertandingan World Skill Malaysia Belia (WSMB), 2017 di UPM, Serdang. Mendapat pingat emas dan gangsa di National Innovation and Invention Competition Through Exhibition, 2017. Pada tahun lalu IKTBN mendapat pingat emas dan perak dalam kategori Display Wedding. Dan pingat perak juga diperolehi bagi kategori Table Setting Display, Fruit & Vegetable Carving Display ;Malay Heritage’.

Pingat emas juga berjaya dicapai dalam Pertandingan Battle of Skills : Fruits & Vegetable Carving anjuran Kementerian Belia dan Sukan pada tahun lalu. IKTBN sentiasa memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar dan juga tenaga pengajarnya untuk mengasah bakat dengan menyertai pelbagai pertandingan peringkat Negeri dan juga Kebangsaan.

IKLAN

Maklumat lanjut boleh dilayari di FB : www.facebook.com/ikbnag atau email pada iktbn_agajah@kbs.gov.my.

Hebat kan pencapaiannya, jadi jangan tunggu lagi ya.

LOKASI : KM 34, Ramuan China Besar, 78300 Masjid Tanah, Melaka