![Untitled design - 2020-05-21T120246.833](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/05/Untitled-design-2020-05-21T120246.833.jpg)
Antara kek yang mudah untuk dibuat adalah kek pisang. Tapi tak mudah juga nak dapatkan kek pisang yang sedap tau. Boleh try resipi ni untuk dapatkan kek pisang yang yummy.
KEK PISANG
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula kastor
4 biji telur ayam gred A
1 cawan minyak jagung
4 biji pisang emas (dilecek)
BAHAN AYAK
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
BAHAN LAIN
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 170 oC. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
2. Putar gula kastor, telur ayam dan minyak jagung dalam anggaran 3-5 minit atau sehingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
3. Masukkan pula Bahan Ayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
4. Masukkan esen vanila dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lelaki Ini Kongsi Tip Mudah Buat Brownies Kedut
![Lelaki Ini Kongsi Tip Mudah Buat Brownies Kedut](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/02/Untitled-design-2020-02-05T101255.924.jpg)
Kalau korang kurang gemar makan kek, boleh try makan brownies. Brownies adalah sejenis kek tapi teksturnya lebih keras sedikit. Brownies yang popular sekarang ini adalah brownies kedut kerana di bahagian atasnya nampak berkedut dan kering.
Lelaki yang menggunakan nama Pakcu Kek di facebook ini berkongsi cara betul dan mudah untuk buat brownies kedut. Ada yang buat brownies tapi tak nampak berkedut kan? RASA kongsikan resipi yang mudah untuk korang cuba buat sendiri di rumah.
BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN
300 gram coklat gelap
150 gram mentega tanpa garam
100 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 sudu besar air panas
¾ sudu kecil serbuk espresso atau nescafe
200 gram gula perang | kurangkan 150 g kalau nak kurang manis
4 biji telur ayam | gred B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Gris dulang bersaiz 9X9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
2. Cairkan coklat gelap bersama mentega tanpa garam menggunakan kaedah double boiler. (Sila rujuk tips).
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam halus.
4. Bancuh air panas bersama serbuk espresso atau nescafe. Ketepikan.
5. Pukul telur ayam bersama gula perang sehingga sebati. Jangan pukul lama sangat. Nanti tak jadi kedut.
6. Masukkan esen vanilla.
7. Masukkan cairan coklat gelap dan mentega tadi. Masukkan juga bancuhan kopi. Kacau sekejap.
8. Masukkan bahan ayak dan kaup balikkan menggunakan spatula agar semua bahan sekata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga lidi yang dicucuk ada sedikit basah berketul coklat bila ditarik keluar. 10. Tak perlu licin sangat nanti brownies akan overbaked.
TIP KAEDAH DOUBLE BOILER
Kaedah Double Boil ialah kaedah kita memasak sesuatu bahan dengan menggunakan steam di permukaan bawah, tanpa terkena direct heat dari api. Panaskan periuk kecil dan letak mangkuk di atasnya sebagai penutup supaya steam tak keluar.
TIP TEPUNG
Boleh juga gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri. Tapi tekstur brownies akan jadi lebih ringan dan macam kek sikit, kurang fudgy.
Kredit Facebook Pakcu Kek (link)
Victoria Sandwich Cake, Mewah Dengan Rasa Manis, Masam & Berlemak
![Victoria Sandwich Cake, Mewah Dengan Rasa Manis, Masam & Berlemak](https://cdn.rasa.my/2022/02/435458.jpeg)
Kek Victoria Sandwich ni mewah dengan rasa mentega yang istimewa. Lemak, manis dan masam yang serasi bersama.
Resipi yang dikongsi Umi Watie ini, sesuai untuk dihidangkan buat makan petang atau meraikan hari istimewa seseorang.
VICTORIA SANDWICH CAKE
BAHAN-BAHAN:
250g mentega
200g gula castor
4 biji telur saiz A
250g tepung naik sendiri
3 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen vanila
TONTON Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja | Dapur Rasa Live
TONTON Puas Gila Makan Cheese Kat Sini | Makan Di Mana
BAHAN STRAWBERRY FILLING:
250g strawberi
½ cawan gula – beli online di sini
1 sudu makan lemon
2 sudu makan tepung jagung – beli online di sini
1 cawan air
BAHAN AISING:
1 cawan whipping cream
2 sudu makan instant custard
CARA-CARA:
1. Pukul mentega dengan gula. Pukul mentega sampai pucat ye. Masukkan telur sebiji dengan sebiji. Masukkan esen vanila. Bagi wangi dan naik rasa lemak mentega tadi. Masukkan tepung sikit demi sedikit.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Masukkan susu cair tadi. Pukul lagi ya. Saya pakai hand mixer saja. Tak perlu beli mixer heavy duty pun. Pakai whisk pun boleh.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Dah sebati semua bahan, masukkan adunan dalam loyang saiz 8. Bakar 170C selama 45 minit. Ikut ketuhar masing-masing ya.
4. Masukkan strawberry dan jus lemon dalam pengisar. Basuh bersih sebelum guna. Masukkan gula dan tepung jagung. Masukkan air. Dah kisarlah sehingga hancur semuanya.
5. Masukkan dalam periuk atau kuali. Gunakan api yang kecil saja ya. Masak sampai mendidih dan memekat. Pukul whipping cream supaya dia memekat sikit.
6. Masukkan instant custard. Boleh beli di kedai bahan bakeri. Pukul sampai dia kental ya. Masukkan dalam plastik tiga segi. Saya pakai nozel bintang.
7. Bahagi kek kepada 2 bahagian. Picitlah ikut rasa hati. Janji cantik. Lapiskan dengan jem strawberry.
8. Buat benda yang sama pada bahagia atas kek. Akhir sekali, hiaskan dengan buah strawberry segar yang dipotong.
Kredit resipi: Umi Watie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin
Wanita Ini Kongsi Tip Rahsia Buat Bahulu Menjadi Cantik & Lembut
Resipi Pulut Mangga Dengan Rasa Lemak Manis, Mudah Je Nak Buat
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Step By Step Kek Lobak Merah. Kena Cuba!
![Resipi Step By Step Kek Lobak Merah. Kena Cuba!](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-7-5.png)
Suka makan Kek Lobak Merah? Jom cuba resipi perkongsian Cik Puan Swepple Ariana (cp: Khairul Hakimin Muhammad, Tukang Masak Kek Lobak Kegemaran Cinta). Memang mudah!
KEK LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan lobak merah – disagat
- 1 1/4 cawan gula perang halus
- 3/4 cawan minyak masak
- 1/2 cawan walnut – dicincang kasar
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 biji telur saiz A
- 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik – ayak bersama tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat – ayak bersama tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis – ayak bersama tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla.
BAHAN KRIM KEJU:
- 250gm krim keju
- 150gm gula aising
CARA MEMASAK:
1. Sagat lobak merah. Untuk 2 cawan, anggaran guna 3 batang lobak merah saiz sedang.
2. Pukul gula perang bersama minyak hingga berkrim dan sedikit pekat.
3. Kemudian masukkan telur.
4. Seterusnya masukkan campuran tepung yang diayak bersama kulit kayu manis, soda dan serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit. Kaup balikkan guna spatula.
5. Kemudian masukkan lobak merah dan walnut. Kacau sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8’x8’ yang telah dialas dengan baking paper. Bakar pada suhu 180C selama 35 minit. Kipas boleh pasang, tak nak pasang pun boleh. Guna api atas bawah.
7. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.
8. Untuk hiasan, pukul krim keju bersama gula aising hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam beg piping dan sejukkan keju seketika. Bila kek dah sejuk, baru paipkan krim keju ikut kreativiti.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Puan Swepple Ariana (cp: Khairul Hakimin Muhammad, Tukang Masak Kek Lobak Kegemaran Cinta)