Mudah dan murah, inilah yang menyebabkan mi segera digemari ramai orang, sementelah lagi jika ada yang tak suka makan nasi. Di kalangan orang bujang, mi segera adalah menu paling digemari, terutamanya di hujung bulan. Tapi betul ke, sebungkus mi segera lebih rendah kalori berbandung hidangan nasi putih.  Betul atau tidak, ini fakta yang boleh menjawab persoalan ini:-

Ini Fakta Mi Segera VS Nasi, Mana Lebih Rendah Kalorinya.

Nasi lebih mengenyangkan berbanding mi segera?

Ramai orang beranggapan mi segera sebagai makanan ringan, kerana ia memberikan rasa kenyang  bersifat sementara berbanding nasi. Maka mereka beranggapan  kalori nasi lebih tinggi dari mi. Tapi fakta sebenar, satu hidangan mi segera700gm mengandungi370 kalori, Sedangkan, nasi putih dengan berat yang sama hanya mengandungi 91 kalori. Kenyataannya mi segera mempunyai empat kali lebih tinggi dari nasi.

Ini Fakta Mi Segera VS Nasi, Mana Lebih Rendah Kalorinya.

Bagaimana kadar protein dan seratnya?

IKLAN

Kandungan protein dan serat dalam mi segera juga rendah, sedangkan kedua jenis zat ini sangat penting untuk diet. Dibandingkan dengan karbohidrat dan lemak, protein lebih diperlukan dalam pembentukan darah, kulit, otot dan tulang. Selain itu, protein juga membantu memberikan rasa kenyang sama halnya dengan fungsi serat dan melancarkan proses pencernaan.

Ini Fakta Mi Segera VS Nasi, Mana Lebih Rendah Kalorinya.

Berisiko  gangguan metabolisme jika makan secara rutin.

IKLAN

Agak mengejutkan, satu kajian tahun 2014, menunjukkan risiko wanita yang mengamalkan diet dengan mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan mi segera sebulan, mereka berisiko  mengalami peningkatan gangguan metabolism kerana lemak dan simpanan tenaga dalam tubuh tidak terurai dengan betul. Timbunan lemak ini bukan hanya menganggu penurunan berat badan tetapi juga berisiko mendapat gangguan aliran darah, jantung, diabetes dan stroke.

Kandungan sodium yang tinggi  boleh sebabkan obesiti.

Secara tidak langsung, kandungan sodium dalam mi segera boleh menyebabkan seseorang mudah ‘gemuk’. Malah, jika diambil terlalu banyak, ia boleh juga sebabkan seseorang itu cepat rasa haus. Oleh itu, minumlah air masak putih ikut keperluan yang disarankan.

IKLAN

 Ini Fakta Mi Segera VS Nasi, Mana Lebih Rendah Kalorinya.

Ketagih ? Ini cara atasinya.

Jika korang termasuk dalam kumpulan penggemar mi segera,  cubalah seimbangkan pengambilannya dengan menambah bahan tambahan sebagai pelengkap hidangan, supaya keperluan prortein dan serat diperlukan oleh tubuh mencukupi. Misalnya tambahkan telur, sayuran hijau atau ayam, mahupun daging.

Ingat, jangan makan mi segera lebih dari satu kali seminggu. Salah satu cara mengelakkannya adalah sediakan kudapan sihat seperti oat atau jus buah,  ia tetap masih boleh memberikan anda rasa kenyang.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI