Ramai orang tahu  minyak zaitun kaya khasiatnya untuk kesihatan. Ia mengandungi lemak baik dan  antioksidan, yang dikatakan dapat membantu mencegah penyakit jantung stroke dan diabetes. Disebabkan banyak manfaat kesihatan itu, jom kita biasakan mengambil minyak zaitun dengan pelbagai cara.  Salah satu cara paling mudah ialah dengan mencampurkannya dalam masakan dan makanan. Berikut tiga cara mudah boleh anda memanfatkan minyak Zaitun dalam masakan dan makanan:-

Ini 3 Cara Masukkan Minyak Zaitun Dalam Masakan, Khasiat Dapat Rasa Pun Sedap.

Minyak Penumis Sayur

Mulai hari ini anda tumis sayur dengan minyak zaitun kerana kandungan lemak baiknya akan meningkatkan kadar kolestrol baik juga, selain itu, aromanya,  minyak zaitun juga lebih sedap  dan kandungan gizinya memenuhi keperluan kesihatan tubuh.  Tetapi ingat, minyak zaitun tidak boleh digunakan untuk menggoreng kerana proses menggoreng mengambil masa lebih lama dan ia akan merosakan kandungan nutrisi. Sedangkana menumis sayur mengambil masa tidak lebih dari 10 minit.

IKLAN

Ini 3 Cara Masukkan Minyak Zaitun Dalam Masakan, Khasiat Dapat Rasa Pun Sedap.

Gunakan Sebagai Dressing Salad

Sebelum ini anda menggunakan mayones atau Thousand Island sebagai dressing salad sayuran atau buah-buahan.  Mulai sekarang hentikan kerana  dua sos ini  mengandungi lemak yang sukar dibakar dan lebih mudah menyumbang kenaikan berat badan.  Cara paling senang tukar dressing kepada minyak zaitun.Mudah je caranya, anda  hanya perlu tambah sedikit garam, gula, jus lemon, serbuk lada hitam dan bawang putih yang dicincang halus. Campurkan semua bahan ini dalam botol, goncang dan tuang dalam mangkuk salad.  Gaul rata dan hidangkan terus salad secara segar. Ia lebih mudah dan sihat.

IKLAN

 Ini 3 Cara Masukkan Minyak Zaitun Dalam Masakan, Khasiat Dapat Rasa Pun Sedap.

Oleskan Pada Roti

IKLAN

Kalau selama ini anda oleskan mentega pada roti untuk sarapan pagi, Apa kata, anda tukar mentega dengan minyak zaitun kerana ia lebih kaya dengan nutrisi, lebih sedap. Tambahan pula  antioksidan minyak zaitun baik untuk jantung berbanding mentega jika dijadikan amalan, ia boleh mengundang peningkatan kolestrol dan sakit jantung.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI