Ikan yang bersalut dengan sambal sedap bila dibakar memang padu ler. Resipi perkongsian daripada Norhaziqah ni memang dibakar dalam oven aje.

Dalam 20 minit dah siap bakar, yang pastinya isi ikan tak kering. Berjus dan manis rasa ikan. Usah dibakar lama kalau tak kering isinya nanti.

SAMBAL IKAN BAKAR.


.

BAHAN-BAHAN :
• segenggam cili kering yg direndam
• 4 ulas bawang putih
• 1 biji bawang holland | saiz sederhana
• 2 inci (5sm) halia
• 2 inci (5sm) kunyit hidup
• 1 sudu kecil kunyit serbuk
• 2 batang serai
• 1/2 cawan susu cair ( kalau ada santan guna santan )
• 1/2 cawan air
• 1/4 cawan minyak masak
• gula dan garam secukupnya

CARA MEMASAK :

1. Kisar semua semua bahan di atas sehingga halus.
2. Lumur rata pada ikan.


.
3. Perap ikan selama 30 minit ( lagi lama lagi sedap )
4. Kemudian panaskan oven 200°c selama 10 minit
5. Bakar selama 15 minit api atas bawah
6. Kemudian tukar kepada api atas sahaja dan bakar lagi selama 5 minit
Dah siap jangan lupa padanan air asam.

Ada sambal belacan lagi terangkat. Selamat mencuba.

Kredit: nurhaziqah
FB : Koleksi Resepi Lauk Pauk Melayu Umie Saffiya