
Nak variasi kuih raya, mungkin korang boleh try buat Honey Nestum Almond Cookies. Bahan-bahan pun tak adalah susah sangat. Boleh cuba buat sambil-sambil berkumpul dengan ahli keluarga yang lain.
HONEY NESTUM ALMOND COOKIES CRUNCH
Bahan A
• 250 gram mentega/marjerin
• 1/2 cawan gula perang halus
• 1 penutup esen vanila
• 2 sudu besar madu
Bahan B
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu besar tepung beras
• 1 sudu besar tepung jagung
Bahan C
• 1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
• 2 sudu besar susu tepung
Bahan E
• 1/2 cawan nestum
• 1/2 cawan coklat chips
• 1/2 cawan almond nips/strip
Cara Membuat
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata.
2. Masukkan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukkan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
3. Kalau adunan agak berderai tambah mentega atau marjerin sikit demi sikit hingga adunan elok tak berderai. Simpan dalam peti ais selama 30 minit.
4. Ambik adunan sejemput demi sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven 10 minit suhu 160°C. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing.
Ekstra: Ketika panas biskut ini agak lembut. Apabila sudah sejuk, baru keras elok. Kalau gigit terasa rangup.
Resipi oleh Hazlita Ishak dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hasilkan 3 Jenis Biskut Hanya Guna 1 Adunan Sama. Jimat Dan Mudah!

Resipi biskut paling senang nak bajet dan jimat masa! Cek yam kongsikan basic adunan untuk 3 jenis rasa rasa biskut yang berbeza. Biskut koko hitam, red velvet dan coklat cip yang sering mendapat permintaan tinggi dari pelanggan.. Selamat mencuba!
RESIPI 3 JENIS BISKUT 1 ADUNAN SAMA
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega (227g)
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan brown sugar
- 2 biji telur
- Minyak masak 1/2 cawan
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh perisa red velvet/3 sudu makan coklat/3 sudu makan koko hitam
- 3 sudu bsr susu trpung
- 3 cawan tepung cookies/trpung gandum biasa pn blh
- 1 1/4 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 2 cawan semi sweet chocolate chips
- 1 cawan badam cincang, bakar seketika
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan masukkan minyak masak kacau bagi sebati.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan perisa velvet.
- Masukkan tepung, susu tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), di ikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
- Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
- Panas oven 170c bakar 25 minit
Kongsi resipi: Siti Mariam
Resipi Kek Karamel Pelangi Versi Kukus

Teringin pula nak menikmati kek, bila beli kepuasan tak dirasai. Ada yang terlebih manis, sangat berlemak dan sebagainya. Bila ada kepandaian buat sendiri lebih puas. Boleh imbang rasa manis , lemak dan segalanya. Kalau dah mahir, bolehlah tambah pendapatan dengan bisnes kek.
Kek karamel pelangi versi kukus …
Bahan-bahan:
2sb gula kasar( taburkan dlm loyang bg rata n bakar dlm oven lbh kurang 4 mnt atau sehingga gula cair n perang..jgn bg hangus ye.Ketepikan.)
Bahan-bahan untuk karamel:
1 tin susu cair
1/3 cawan susu pkt….kalau suka manis bleh tambah lg
2 sudu besar tpg kastard
3 biji telur
2 biji kuning telur shj
Sedikit esen vanila
1.Kisar semua ni bg sebati n berbuih2.
2.Masukkan dlm loyang yg berisi gula hangus td…kukus selama 20 atau 25 mnt….jgn lama sgt tauu….
Bahan-bahan untuk kek:
5 biji telur gred A
2 sudu besar gula kastor
1 cawan myk masak (apa2 myk masak jer..myk jagung lg elok)
2 cwn atau 250 gram tpg naik sendiri (guna jenama mfm)
1 sudu besar ovalette….
esen vanila sikit…
Pewarna ikut ler nk warna apa…
Caranya:
1.Campurkan semua sekali n mixer ler sampai putih n gebu.
2.Selepas itu boleh ler bahagi-bahagikan apa jer warna yg korang nk.
3.Cucukkan dulu permukaan karamel yang dah suam-suam kuku tadi.Jangan letak kek masa karamel panas-panas tau.Nanti terbantutt kek korang.
4.Letak ler elok-elok.selang seli warna tu sampai habis. Then kukus ler selama 1 jam kalau korang guna loyang 8 in atau 9 in….
kalau loyang 5 in boleh bahagi 6 atau 5…loyang 6 in dpt 4..kukus slm setengah jam..
(ni satu pesanan terpenting……api kukus tu jgn kuat ye….n steamer trio x sesuai…… Nnti kek korang terbantuttt tumbesarannya……jgn slhkn mm ckp mm bg resepi tak betul pulokk…ni ler resepi yg mm guna slm ni..
Selamat mencuba.
credit : Teratai Putih
#mahn
Jom Ubah Selera Dengan ‘Dessert” 3 Negara. Perancis, Jepun dan Afrika Selatan…

Cuti sekolah yang panjang ni pasti mak-mak nak kena fikir lebih sikit nak masak apa.. Kalau hari persekolahan tak payah fikir snek atau dessert waktu petang, ni tengah cuti kenalah masak ekstra menu.. Masuk dalam bekas kedap udara atau simpan dalam peti sejuk, jadi anak-anak waktu petang tak lah ‘kelaparan’.

Ni ada resipi hebat dari team chef dan pengajar dari Pusat Pengajian Makanan dan Seni Kulinari, Taylor’s University iaitu Chef Massyittah Omar, Chef Nur Syirin Mohd Said, Chef Zaishahrizal Zamani, Chef Azuralisa Mohd Ghazali, Chef Mohd Zamri Idri dan Chef Norrizan Ramudin.
Nah ini dia resipinya…
MATCHA KASUTERA (JEPUN)
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu
*sedikit mentega untuk menggris dasar loyang pembakar
CARA MEMASAK :
- Sediakan loyang segi empat tepat.
- Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
- Panaskan susu dan madu.
- Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
- Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
- Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
- Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
- Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
- Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
- Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
- Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
CHERRY PUDDING CLAFOUTIS ( PERANCIS)
BAHAN-BAHAN :
- 300gm ceri hitam segar | dibelah dua dua dan buang biji
- 50gm badam hiris
- 3 biji telur
- 150gm gula
- 60gm tepung kek
- 150ml susu
- 150ml krim
- 1sudu teh esen vanila
- Garam secukup rasa
- 20gm mentega untuk sapuan
- 50gm krim putar
- 10gm gula aising
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 175°C.
2 .Sapukan mentega pada acuan seramik berukuran 12 inci dan ayak sedikit tepung. Tabur badam hiris dan buah ceri di bahagian tengah acuan.
Membuat adunan telur:
Pukul telur dan tepung hingga sebati. Lebih mudah jika menggunakan pengisar.
3. Satukan susu, krim, gula, vanila dan garam dalam periuk. Panaskan campuran dengan api kecil sehingga gula cair.
4. Gabungkan campuran susu panas sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan tersebut.
5. Tuang adunan ke dalam acuan seramik, letakkan ceri dan badam.
6.Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 40 minit atau sehingga bahagian atasnya kental apabila disentuh dan berwarna perang.
7. Keluarkan dari ketuhar untuk dan biarkan sejuk selama 15 minit.
8. Puding Clafoutis akan mengecut sedikit apabila sejuk.
9. Setelah itu, keluarkan dari acuan dan potong mengikutkesukaan anda.
10. Susun di atas pinggan, taburkan gula aising dan hiaskan dengan krim putar diatasnya.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Lebih sedap dimakan bila dihidangkan suam atau pada suhu bilik
INFO CHEF : Ceri segar boleh digantikan dengan ceri tin. Buah ceri perlu tapis jusnya dan dikeringkan di atas tuala kertas sekurang-kurangnya 5 minit. Puding ini akan tahan selama 3 hari jika disimpan dalam bekas yang ditutup rapat dan diletakan dalam peti sejuk.
MELKTERT (AFRIKA SELATAN)
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit pastri :
- 100gm mentega
- 20gm gula halus
- Garam secukup rasa
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 biji telur
- 200gm tepung gandum | campur dan ayak
- 1gm serbuk penaik
Bahan untuk inti :
- 250gm susu segar
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji kuning telor
- 65gm gula
- 35gm tepung jagung
- 80gm krim putar
CARA MEMASAK :
Cara masak kulit pastri :
1. Pukul mentega dengan gula halus hingga ringan.
2. Masukkan garam dan essen vanilla.Kacau rata.
3. Masukkan telor.Kacau hingga sebati .Akhir sekali masukkan tepung gandum
4. Uli hingga menjadi doh.
5. Simpan dalam peti ais lebihkurang 5 minit.
6. Akhir sekali tekankan doh dan ratakan di dalam dan keliling acuan tat dan bakar hingga masak 180°C selama 15-20 minit.
Cara masak inti :
- Didihkan susu dengan kayu manis.
- Di dalam satumangkok ,campurkkan kuning telor ,gula dan tepungjagung .Pukul hingga sebati.
- Satukan susu dengan campuran kuning telor tadi.Kacau rata.Keluarkan kayu manis .
- Kacau di atas api perlahan sehingga pekat.
- Akhir sekali masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
- Isi inti didalam acuan tat yang telah di masak tadi.Sejukkan
- Hidangkan dengan hiasan serbuk kulit kayu manis, gula aising dan krim putar.
Saiz hidangan : 25 biji tat
Masa memasak : 1 jam15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Tart
Keistimewaan : Sajian pencuci mulut moden yang disukai masyarakat setempat
INFO CHEF : Melktart adalah nama Afrika Selatan untuk milk tart atau tat susu. Kulit pastri manis dengan intinya lemak berkrim yang dibuat dari susu, tepung, gula dan teluk.
Terima kasih : TAYLOR’S UNIVERSITY,1, Jalan Taylors, Subang Jaya, Selangor. https://university.taylors.edu.my/