
Nak variasi kuih raya, mungkin korang boleh try buat Honey Nestum Almond Cookies. Bahan-bahan pun tak adalah susah sangat. Boleh cuba buat sambil-sambil berkumpul dengan ahli keluarga yang lain.
HONEY NESTUM ALMOND COOKIES CRUNCH
Bahan A
• 250 gram mentega/marjerin
• 1/2 cawan gula perang halus
• 1 penutup esen vanila
• 2 sudu besar madu
Bahan B
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu besar tepung beras
• 1 sudu besar tepung jagung
Bahan C
• 1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
• 2 sudu besar susu tepung
Bahan E
• 1/2 cawan nestum
• 1/2 cawan coklat chips
• 1/2 cawan almond nips/strip
Cara Membuat
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata.
2. Masukkan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukkan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
3. Kalau adunan agak berderai tambah mentega atau marjerin sikit demi sikit hingga adunan elok tak berderai. Simpan dalam peti ais selama 30 minit.
4. Ambik adunan sejemput demi sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven 10 minit suhu 160°C. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing.
Ekstra: Ketika panas biskut ini agak lembut. Apabila sudah sejuk, baru keras elok. Kalau gigit terasa rangup.
Resipi oleh Hazlita Ishak dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Black Walnut KitKat. Rupa Tak Menarik Tapi Rasanya Super Sedap

Isi Kandungan
ToggleBiskut Black Walnut KitKat ini, tengok rupanya taklah begitu menarik kan? Tapi, rasanya sangat sedap. Jadi, jangan pandang sebelah mata pada biskut ini ye.
Zaman sekarang, biskut sebegini bukan dihidangkan waktu musim perayaan saja tapi bila-bila masa bila teringin. Bahkan, boleh buat dan simpan stok untuk anak-anak makan kat rumah. Mesti anak-anak suka.
Bila bakar biskut ni, harum semerbak satu rumah baunya. Rasanya pula ranggup dan premium mewah dengan pelbagai rasa.
Sila cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye.
Biskut black walnut Kitkat
Bahan A :
3 ketul mentega (250gm tiap satu) – boleh beli online di sini
2-3 cawan gula perang lembut (atau ikut manis disukai) – boleh beli online di sini
3 sudu besar gula kastor – boleh beli online di sini
2 sudu kecil mentega vanilla
6 sudu besar minyak jagung – boleh beli online di sini
2 sudu besar coklat emulco
**Satukan semua bahan dan kacau rata sahaja jangan sampai kembang
Bahan B Kering:
4 cawan teh tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
2 cawan teh tepung jagung – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu kecil emplek
1/4 cawan teh serbuk dark coklat
1/2 cawan serbuk coklat cadbury (atau boleh guna serbuk koko biasa)
*Ayak semua bahan diatas dalam besen
Bahan C:
1 bungkus coklat kitkat @kitkatmalaysia (potong kecil)
1/2 cawan coklat chip – boleh beli online di sini
1 cawan kacang badam nibs
1/2 cawan mini cornflakes – boleh beli online di sini
1 cawan cornflakes kisar
Bahan D:
Kacang walnut (bakar atau sangai separuh masak) – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Kacau bahan A dengan senduk kayu sekadar rata dan masukkan bahan B yang telah diayak. Masukkan separuh-separuh dahulu, sambil kacau hingga adunan tidak terlalu keras atau lembik. Jika terlalu lembik tambah tepung gandum.
Masukkan semua bahan C dan kacau rata semuanya. Adunan mesti lembut tapi tidak lembik melekat di tangan. Simpan adunan 1jam atau lebih dalam peti.
Panaskan oven sebelum bakar. Sudukan adunan saiz kecil di atas loyang dan letak coklat kitkat yang dipotong atasnya bersama kacang walnut.
Bakar biskut pada suhu 165C selama 35 minit atau sehingga masak. Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Biskut Buah Kana Kembali Nostalgia Dulu-dulu.

Masa kanak-kanak dulu, min ingat lagi ibu tersayang rajin buat biskut buah kana buah ni masa Raya. Resipi orang dulu dulu ni bahan-bahannya ringkas aje. Doh biskut masuk acuan kayu, bila nak keluar hentak sikit
.
Jom semak resipi dari Amanda Rania Zafreen ni.
BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN :
- 150gm mentega
- 90gm gula aising
- 1biji kuning telur
- 180gm tepung gandum | diayak
- 100gm tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- * pewarna ( optional )
- *jem buah-buahn secukupnya.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega, gula dan kuning telur. Pukul sekadar untuk sebati , tak perlu kembang
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung & baking powder,gaul sebati.
- Uli tangan pun boleh. Kalau nak masikkan warna boleh ikut citarasa sendiri. Rehatkan sekejap ( 5-10minit)

Gunakan acuan buah kana & cetak sehingga habis. Bakar & sapukan jem semasa biskut masih suam-suam..cantumkan. Siap .
.
Kreatif sungguh pemilik resipi ni biskut buah kana dibuat ikut tema perayaan.. Kalau Hari Raya Aidilfitri, Amanda buat warna kuning + hijau. Kalau utk Xmas saya buat warna hijau + merah. Untuk Tahun Baru Cina dibuatnya merah + kuning.
Biskut 1Msia..semua bangsa boleh rasa
Kredit : Amanda Rania Zafreen
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
VIDEO NI PUN CUKUP MENARIK :
Adriana Cakes House Pelihara Keenakan Kek. Kongsi Resipi Kek Lobak Legend.

Pemilik bakeri Adriana Cakes House ini mempunyai bakat luar biasa. Dia belajar membuat kek, bakeri dan pastri dengan merujuk kepada buku dan mempelajarinya melalui online untuk menghasilkan kek yang cantik dan enak.
Norhayati Ahmad, 37 tahun, memang minat bidang yang memerlukan sentuhan seni. Inilah sebabnya mengapa dia memilih pembuatan bakeri dan pastri sebagai pilihan kerjayanya kini.

Diam tak diam Adriana Cake House sudah beroperasi selama empat tahun. Kedai bakeri ini terletak betul-betul di kediamannya di Meru, Klang, Selangor. Bagi Norhayati berniaga sendiri menyebabkan ia mempunyai lebih masa untuk bersama-sama anak-anak. Malah nama kedainya Adriana mengambil awalan nama ketiga-tiga putri kesayangannya.
Perniagaannya sebenarnya sudah bermula sejak 2017 dengan berniaga dari rumah sebelum membuka kedai bakeri pada 2017. Di samping dia turut kelas mengajar baking dan juga menyewakan tempat untuk kelas masakan kek dan biskut. Adriana Cakes House turut menjual di kedai dan menerima tempahan online di alamat FB: adriana cakes and cookies.
Di antara produk yang dihasilkan sendiri oleh Norhayati bersama dua pekerjanya adalah kek red velvet, kek span, kek choc moist, lapis jagung, brownies,tart dan kek keju dan juga biskut dan pastri. Manakalah produk top sales adalah cream puffnya yang gebu, lembut dan berkrim enak.Dalam sehari dia dapat menjual 20 kotak yang berharga RM10 sekotak dan RM16.50 untuk kotak yang besar.
Dia juga turut menerima tempahan kek ‘custom made’ mengikut citarasa yang dikehendaki pelanggan.Prinsipnya mudah dalam menyediakan sesuatu kek atau produk biskut dan pastri yang lain dia amat mementingkan keenakan rasa agar pelanggan berpuas hati dan seterusnya berulang membeli dan seterus menjadi pelanggan tetap.
Latar belakang akademik Norhayati dalam pengajian perniagaan dan pengurusan runcit banyak membantunya dalam selok belok memajukan lagi Adriana Cakes House. Impian Norhayati adalah mengembangkan ilmu perniagaan dengan membantu keluarga dan memberi latihan kepada saudara-mara agar mereka juga dapat membuka perniagaan sendiri apabila pulang ke kampung.
Norhayati sudi berkongsi resipi kek lobak merah dengan badam yang cukup “legend’.
KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A:
- 200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak
*Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
- 250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
- 100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
- 240 gm gula halus
- 180 gm minyak jagung
- 2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
- 150 gm krim keju
- 30 gm mentega tanpa garam
- 60 gm gula aising
- 10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Putar gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati.
5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit.
7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing..
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju :
1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 40 – 50 minit
Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
INFO KEDAI:
Nama kedai : Adriana Cakes House
Syarikat : ACS Multi Resources
Lokasi: Lot 2035, Bt 7 1/2, Jalan Jambu, Meru, Kapar, Selangor
Pemilik : Norhayati Ahmad
Waktu urusniaga : Isnin hingga Sabtu, 10 pagi – 6.30 petang
Keistimewaan :
1. Menerima tempahan kek di kedai dan juga secara online FB
2. Menawarkan aneka jenis kek dan produk bakeri dan pastri dengan harga berpatutuan.Juga membuat custom
made mengikut corak dan bentuk mengikut citarasa pelanggan.
3. Dekorasi kek yang berseni dan cantik.
4. Menawarkan kek red velvet, kek span, kek choc moist, lapis jagung, brownies,tart dan kek keju dan juga biskut dan pastri.
5. Produk cream puff adalah antara jualan terlaris
ANDA INGIN MENCARI MIXER UNTUK MENGADUN KEK LOBAK MERAK. JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN MEMINATI RESIPI INI :
Biscotti & Pastri Puff Menggoda Selera Dari Chef Mohd Shafeeq
Sedap & Mudah. Koleksi Resipi Pastri Buat Penggemar Manisan.
DAN JUGA VIDEO MASAKAN INI :