Sedapnya Kuih Asam Gumpal. Bagi penggemar kuih muih tradisional, harus cuba resipi mudah dan enak ini. Bahan-bahannya tidak sukar malah senang didapati di kedai runcit berdekatan.
Jadi nak cuba hasilkan sendiri sajian ini untuk keluarga? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH ASAM GUMPAL INTI KACANG HIJAU SEDAP & MUDAH
CARA MEMASAK: 1. Untuk inti, rebus kacang hijau hingga kembang. 2. Masukkan gula dan masak hingga kering. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dibulat-bulatkan. Ketepikan. 3. Basuh sagu dan toskan sekurang-kurangnya satu jam. 4. Masukkan air panas. Sebatikan hingga boleh dikepal. 5. Masukkan inti yang telah dibulatkan tadi dan kemaskan. Bentukkan seperti bebola.
6. Kukus selama 10 minit sehingga sagu jadi jernih. (lapik kukusan dengan plastik ketika mengukus asam gumpal.) 7. Seterusnya satukan semua bahan kuah dan masak hingga mendidih guna api perlahan. 8. Masukkan asam gumpal kemudian tutup api. Sejukkan.
Bagi yang menggemari hidangan berasaskan kelapa parut, kuih beko kelapa pandan ini antara yang boleh dicuba. Kuih tradisi dari Kelantan ini bukan saja enak, cara membuatnya juga mudah. Boleh guna acuan kuih cara saja.
Cara buat kuih beko kelapa pandan
Bahan-bahan
4 cawan kelapa pandan parut
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula
1 sdt garam
2 biji telur
1/4 cawan air
Sedikit pewarna hijau dan kuning
Perisa pandan kelapa
Cara membuat
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk. Gaulkan hingga sebati.
2. Panaskan acuan atas api dapur. Guna api kecil, sapukan minyak pada acuan.
3. Sendukkan adunan dan letak pada acuan.
4. Tutup acuba guna penutup periuk dan biarkan 7-8 minit. Balikkan kuih ke bawah supaya bahagian atas kuih masak rata.
INFO: Adunan ini boleh menghasilkan 36-40 biji kuih beko pandan.
Bila dihidangkan dengan donut bergula ni, siapa pun tidak menolaknya. Tambah pula dapat yang lembut dan gebu. Memang confirm tak cukup satu. Nak buat doh yang gebu begini kenalah tahu tekniknya. Mengikut tip yang dikongsi oleh Yatiekitchen, bila nak buat doh donut dan pau sambal , masukkan yis serbuk ( brand mauripan ) 1/2 paket dalam cawan kaca,1 sudu kecil gula merah pasir , kacau dengan air suam dan biarkan sampai naik berbuih dalam 15 minit. baru campurkan dalam tepung. Kalau tak berbuih, maknanya tak jadi. Perlu diingat beli yis yang ada tarikh luput. Kalau kosong jangan beli.Moga ia memberi manfaat buat anda yang pertama kali nak cuba membuat donut.
Donut Bahan-bahan:
½ paket serbuk mauripan- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan air suam*
1 sudu kecil gula perang (untuk masuk dalam yis)
400gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar gula perang (untuk masuk dalam adunan)
½ sudu kecil garam
1 sudu besar planta
2 sudu besar susu tepung
½ cawan air suam **
Gula kastor – untuk donut-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
1. Masukkan serbuk mauripan ke dalam 1 cawan air suam*.Campurkan gula dan kacau sebati. Letak tepi dan biarkan yis (serbuk mauripan) hingga berbuih (1/2 jam).
2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas adunan, buat bulatan pada tengah-tengah tepung gandum. Tuangkan bancuhan mauripan tadi di tengah-tengah bekas adunan tepung tadi. Masukkan gula perang,garam,planta dan susu tepung. Gaul dengan air suam**,tuangkan sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
3.Biarkan, tutup dengan kain dan tunggu hingga doh naik (lebih kurang 45 minit). Apabila doh sudah naik,cucuk doh untuk keluarkan angin pada doh tadi. Ambil sedikit doh di dalam anggaran 1.6 oz per doh. Bulat-bulatkan.
4. Rehatkan doh yang telah dibulatkan selama 45-60 minit. Apabila semua doh mulai kembang, panaskan api dan goreng doh.Setelah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Tunggu hingga sejuk.
5.Cara buat doh: gunakan doh yang telah dibulat-bulatkan tadi, kemudian buat lubang di bahagian tengah. Goreng dengan api kecil. Setelah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Biarkan seketika dan golekkan dengan gula kastor. Siap untuk dihidang.
Kata orang jika mahu mengikat kasih sayang dalam keluarga ialah dari masakan yang dihidangkan. Kehebatan masakan isteri dan seorang ibu membuatkan suami dan anak-anak terkenang-kenang sampai bila-bila.
Buat Maria Ahmad, menjadi suri rumah tangga memberinya banyak ruang untuk memikirkan dan menyediakan apakah juadah yang terbaik untuk seisi keluarga. Minat memasak mendorong dirinya untuk mengolah resipi yang diminati keluarga.
Kreativitinya dalam menghasilkan masakan turut dikongsi di dalam instagram milik peribadi iaitu maria2810_kitchen. Dengan follower melebihi 52k, ternyata Maria mempunyai peminat yang sentiasa menanti-nanti apakah menu yang dimasak pada setiap hari.
Maria turut berkongsi resipi caranya yang menjadi kegemaran sekeluarga untuk pembaca RASA.
TauhuBegedil
Bahan-bahan:
1 bungkus tauhu kering
5 biji ubi kentang
1 cawan isi ayam/daging
3 biji bawang merah digoreng
Daun sup & daun bawang
Serbuk lada putih & hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan celup:
3 biji telur
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1.Rebus kentang hingga masak. Kemudian lenyekkan
2.Isi ayam/daging dimasak sebentar hingga air kering
3.Campurkan isi ayam/daging ke dalam bahan-bahan yang lain
4.Gaul sebati
5.Gunting di bahagian atas tauhu kering
6.Keluarkan isinya dan digaul bersama bahan inti tadi
7.Sumbat semula inti ke dalam tauhu
8.Pukul telur bersama garam
9.Celupkan tauhu yang telah disumbat inti ke dalam telur
10.Goreng sehingga garing
Bahan Sos:
2-3 ulas bawang putih
1 cawan cili kisar
1 cawan sos cili
½ cawan sos tomato
½ cawan gula Melaka
1 cawan air asam jawa
½ cawan air
Cara memasak:
1.Tumbuk bawang putih hingga lumat
2.Tumis hingga kekuningan
3.Masukkan cili kisar dan masak hingga garing
4.Masukkan cili & tomato sos
5.Kacau hingga rata & masukkan air asam/air & gula merah
6.Masukkan garam secukup rasa
7.Masukkan sesudu tepung jagung yg telah dilarutkan bersama air(jika ingin pekat)- jika perlu sahaja
8.Taburkan sedikit bijan
LepatPisang
Bahan-bahan:
12 biji pisang berangan
½ cawan tepung gandum
½ cawan kelapa parut
2 sudu gula merah
sedikit garam
Cara memasak:
1.Pisang dilenyek hingga hancur
2.masukkan gula merah, garam dan kacau rata
3.masukkan tepung dan kelapa. Gaul sebati
4.layurkan daun pisang atas dapur gas supaya senang dilipat
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.