Menu ni sangat mudah buat. Menggunakan sayuran seperti keledek, ubi kayu , terung dan pucuk ubi kayu. Bila dicampur dengan tempoyak, pergh memang kecur liur dibuatnya. Memang sesuai untuk menu berbuka puasa nanti.

Gulai Masam Jerantut

Bahan-bahan:
1 biji keledek oren saiz kecil
1 biji ubi kayu saiz kecil
sedikit pucuk ubi kayu (direbus dahulu)
3 biji terung hijau kecil
1 kuntum bunga kantan
1 tangkai daun kesum

Bahan kisar
3 ulas cili api (ikut kepedasan)
seinci kunyit hidup
2 sudu besar tempoyak
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

IKLAN

1.Masukan bahan kisar tadi ke dalam periuk sehingga mendidih

2.Kemudian masukkan semua bahan sayuran tadi sehingga betul-betu lmasak.

3. Isi bahan perasa

IKLAN

Siap untuk dihidang.

Kredit: Zaqyah saneey

Cucur Jagung Sedap & Rangup, Ini 6 Tip Yang Boleh Dicuba

IKLAN

Cara Masak Rendang Ikan Bilis Paling Sedap

Resipi Sambal Tomato Jawa Pedas Kebabom Untuk Makan Tengahari

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI