Nak buat cucur jagung rangup? Paling tak best kalau cucur jagung tu berminyak, keras atau terlalu lembik. Kan? RASA kongsikan tip mudah yang boleh korang cuba supaya hasil cucur jagung yang korang buat rangup, sedap dan tak ada masalah berminyak lagi.

Guna Jagung Manis

Gunakan jagung manis, kemudian hirisan isinya seperti hirisan membuat bubur, kemudian gunakan bahagian belakang pisau untuk keluarkan kanjinya yang masih berbaki pada tongkol jagung.


Tepung Beras

Ramai yang membuat cucur menggunakan tepung gandum, tetapi jika korang ingin mendapatkan tekstur cucur yang rangup ia perlu dicampurkan dengan sedikit tepung beras. Nisbahnya ialah 3:1 atau 2:1 (dua untuk tepung gandum : satu untuk tepung beras). Terpulang kepada cita rasa korang dan keluarga. Sebaiknya gunakan tepung gadum rendah protein dan tambah sedikit serbuk penaik dalam adunan cucur.

IKLAN

Tambah Bawang

Selain menambah garam sebagai perasa, korang boleh tambah bawang. Ada yang menggunakan hanya bawang putih, ada juga yang menggunakan gabungan bawang putih dan merah. Malah untuk lebih menarik boleh tambah hirisan daun bawang dan cili merah. Terpulang pada cita rasa korang.

IKLAN

Tambah Stok Serbuk

Rasa sedap pada cucur termasuk cucur jagung adalah dengan menambah sedikit perasa ayam, daging, ikan bilis atau cendawan. Ikut cita rasa korang. Kalau korang nak masukkan udang atau  ayam segar yanga dicincang juga tidak menjadi masalah.

IKLAN

Adunan Perlu Konsisten

Pastikan kekentalan adunan adalah konsisten setiap kali membuat cucur. Jika menggunakan telur, masukkannya di awal adunan campuran jagung dan tepung sebelum menambah air, dengan cara ini korang boleh mengagak kepekatan.   Biasanya kepekatan yang diperlukan seperti korang membuat lempeng. Jika ingin lebih nipis, adunan mestilah sedikit cair.

Pastikan Minyak Baru & Banyak

Gunakan minyak baru, ini penting supaya cucur jagung korang tidak dicemar oleh aroma masakan lain yang telah digoreng dengan minyak tersebut.