
Orang Malaysia kalau tak ada sambal dalam hidangan, macam kurang lengkap menunya. Sambal mentah atau sambal tumis sudah cukup memecahkan selera. Perut yang kenyang boleh lapar semula apa lagi kalau diregukan dengan ikan masin atau ikan goreng garing. Jom kita cuba buat sambal mempelam ni.
BAHAN-BAHAN:
- 2 ekor ikan rebus goreng
- 1-2 biji mempelam telur muda
- 7-8 biji cili padi ( ikut kepedasan masing-masing)
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1.Tumbuk cili padi bersama sedikit garam hingga lumat. Jika ikan rebus goreng sudah mempunyai rasa masin, abaikan penggunaan garam.
2.Masukkan isi ikan goreng. Tumbuk kasar.
3.Kemudian masukkan pula buah mempelam telur yang telah dicincang kasar. Tumbuk sedikit sahaja dan bukannya hingga lumat.
4.Gaul sebati dan boleh dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Miza Rawang Bakers via MAHN
Cara Masak Mi Kicap & Sup Wantan Paling Sedap.

Sedapnya menu Mi Kicap dan Sup Wantan ni. Tetapi jika nikmati di kedai atau restoran, semangkuk hidangan Mi Kicap bersama Sup Wantan boleh mencecah harga belasan ringgit. Makan pun tak puas. Jadi bagi anda yang nak cuba masak sendiri sajian ni, resipi perkongsian saudari AliyaFarhana Chomeyy ni antara yang mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI MI KICAP, WANTAN & SUP WANTAN
WANTAN
BAHAN-BAHAN:
- Kulit wantan segera (boleh beli di pasaraya)
- 2 keping dada ayam – dicincang (nak letak isi udang cincang pun boleh)
- 1/2 biji bawang holland – diracik
- Sedikit lobak merah – diracik
- 1 sudu teh lada sulah
- 1 sudu teh tepung jagung
- 1 sudu makan minyak bawang putih
- 1 sudu teh garam
- Sikit daun bawang – diracik halus
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan semua bahan diatas ( kecuali kulit wantan) hingga sebati.
2. Ambil kulit wantan dan letak isi ayam yang sudah digaul di tengah-tengah.
3. Sapukan sedikit air di hujung kulit wantan dan bunjutkan. Boleh juga dilipat segitiga atau dikelim mengikut kreativiti anda.
4. Bila siap, wantan boleh digoreng, dikukus atau direbus bersama sup.
SUP WANTAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 gelas air – lebihkan jika nak lebih banyak sup
- Tulang ayam – lebihan dari dada ayam tadi.
- Bebola ikan secukupnya
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- 1 sudu teh lada sulah
- 1cm halia – dihiris nipis
- 2 sudu makan minyak bawang putih
- Garam cukup rasa
- Wantan yang dihasilkan tadi
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan diatas ( kecuali bebola ikan dan wantan) dan masak hingga mendidih.
- Kemudian akhir sekali masukkan bebola dan juga wantan. Biar mendidih sekali lagi barulah padamkan api.
MI KICAP
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket mi wantan – boleh beli di pasaraya
- 4 sudu makan kicap pekat
- 2 sudu makan kicap cair/manis
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu teh lada sulah
CARA MEMASAK:
- Panaskan air dan celur mi wantan. Toskan.
- Masukkan mi ke dalam bekas dan tuang semua bahan-bahan lain. Gaul hingga rata.
- Hidangkan mi dengan wantan goreng, sup wantan dan juga cili jeruk. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: AliyaFarhana Chomeyy
5 Idea Hebat Kek Tanpa Oven, Lembut & Lembab Dari Norbaini Rahwi

Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 4 biji telur
- 200gm gula kastor
- 270gm minyak masak/jagung
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilla essen
Bahan B:
- 240gm tepung gandum | diayak
- 2 cawan lobak merah | disagat
- 1 ½ sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga sebati
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping :
1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap lapisan.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 4 biji telur
- 120gm gula kastor
- ½ sudu makan ovalete
Bahan B (diayak):
- 80gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- 10gm kopi 3 in 1
- 1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 100gm yogurt
Bahan D :
- 50ml minyak jagung/masak
Bahan E :
- 1 sudu kecil red velvet emulco
- Sedikit pewarna merah jika mahu
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping:
1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji telur
- 220gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 160gm tepung gandum | diayak
- 50gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan nescafe | diayak
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan C:
- 100ml susu pekat
Bahan D :
- 100gm dark chocolate compound/cooking chocolate di cairkan
Bahan E :
- 175gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil vanilla essen
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut.
Jenis masakan : Brownies
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur
- 135gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 300gm mentega/marjerin
- 70gm horlick
- ½ cawan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C :
165gm tepung gandum
1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK :
Carapembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata
4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati.
5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning.
6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis.
7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini
Jenis masakan : Keks
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 8 biji kuning telur
- 200gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 200gm mentega/marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 200gm tepung gandum
- 50gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
- 2 sudu teh coklat emulco
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat).
7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis.
8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kredit Foto & Resipi : Norbaini Rahwi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
Nasi Lemak Kukus Ikan Siakap Goreng, Menu Luar Biasa Di Restoran Ngeteh Santai

Biasanya kita makan nasi lemak dengan ayam goreng berempah, kan? Pernah tak terfikir nak makan nasi lemak dengan ikan siakap yang digoreng rangup? Siap ada sup tauhu. Haaaa itulah keistimewaan nasi lemak kukus di Restoran Ngeteh Santai.
Ya, memang kedengaran macam pelik tapi setiap hari orang ramai sanggup menunggu meja kosong untuk duduk makan nasi lemak kukus ikan siakap goreng ini. Ini diakui sendiri oleh pemilik stall Dapo Kecik Kubisbunga, Nur Maisarah binti Mat Noh yang mesra dipanggil Sara.
Nasi lemak kukus ikan siakap goreng dimakan dengan sup tauhu.
Terletak di restoran Ngeteh Santai, stall nasi lemak kukus ikan siakap goreng menyediakan pelbagai menu nasi lemak. Namun yang paling mendapat perhatian adalah nasi lemak yang dimakan dengan ikan siakap goreng.
“Keunikan dan keistimewaan nasi lemak kukus di stall kami adalah setiap menu dihidangkan panas-panas. Kami akan kukus dan goreng ikan siakap selepas ianya dipesan. Jadi memang panas dan pasti pelanggan lebih berselera untuk makan,” kata Sara.
Set nasi lemak ayam goreng berempah.
Selain ikan siakap goreng, variasi nasi lemak di sini adalah Nasi Lemak Kukus Rendang Ijo dan Nasi Lemak Kukus Ayam Goreng Berempah. Nasi lemak di sini dihidangkan panas-panas bersama sup tauhu.
“Rendang ijo di sini juga mendapat permintaan tinggi kerana dimasak dengan cara istimewa. Biasanya rendang ijo ini terdapat di Negeri Sembilan tapi kami bawakan kepada pelanggan di sini iaitu di Batu Pahat, Johor.”
BERMULA SEJAK PKPB
Ayam dan ikan hanya digoreng selepas dipesan. Jadi boleh makan panas-panas.
Stall nasi lemak kukus ini memulakan operasi sejak Jun 2020 yang lalu. Apabila kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), restoran sudah boleh beroperasi dengan syarat yang tertentu.
“Saya menyewa stall di restoran Ngeteh Santai dan memilih untuk menjual nasi lemak. Nasi Lemak dengan orang Malaysia tak dapat dipisahkan jadi saya pilih menu ni sebab sangat dekat dengan cita rasa orang tempatan tak kira bangsa.
Alhamdulillah sambutan dari hari pertama hingga hari ini amat menggalakkan. Sehingga kami terpaksa tambah meja, tambah kerusi dan juga tambah pekerja. Waktu kemuncak di sini adalah dari jam 8 malam hingga 10 malam. Ada pelanggan sanggup tunggu meja kosong kerana nak makan nasi lemak kukus kami yang berbeza daripada kedai lain.”
Suasana pada waktu malam.
Pelanggan yang datang makan di sini.
Happy customer.
Menurut Sara, dia mengusahakan katering dan servis penghantaran makanan bersama arwah ibunya selama hampir lapan tahun. Selepas ibunya meninggal dunia, Sara meneruskan legasi bisnes ini dengan cara membuka stall di Ngeteh Santai.
“Lagipun di sini lokasinya menarik. Tepi Sungai Batu Pahat. Saya jemput orang ramai sekitar Batu Pahat Johor ini untuk cuba Nasi Lemak Kukus Ikan Siakap Goreng yang dimakan dengan sup tauhu. Sangat sedap! Ngeteh Santai adalah restoran berkonsep stall. Jadi boleh cuba pelbagai jenis makanan di sini.”
BERAPA HARGA?
Boleh rujuk menu ni untuk info harga ya.
NAMA RESTORAN: Ngeteh Santai
NAMA STALL: Dapo Kecik Kubisbunga
LOKASI: No. 210, Jalan Shahbandar, Batu Pahat, Johor (Belakang Klinik Nur)
WAJIB CUBA: Nasi lemak kukus ikan siakap goreng
Selamat menjamu selera!
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang dengan blender baru. Yeeha!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Nak info pasal lokasi tempat makan yang best? Jom tengok video ni!
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7