Sengkuang yang sejuk lepastu rangup di letakkan pula sos khas untuk sengkuang calit lepastu tabur kacang pehhh padu sangat! Tapi lagi padu kalau kita pandai buat sos sengkuang calit sendiri di rumah. Bolehlah makan berulang kali sampai jemu. Beli sengkuang sahaja, balik rumah potong ikut suka hatilah nak potong bentuk apa simpan dalam peti sejuk. Bila dah cukup sejuk, colek atau letak sos sengkuang calit atas sengkuang dan hidangkan gerenti makan tak berhenti. Kalau nak cuba buat sos sendiri, bolehlah cuba resepi yang dikongsikan oleh Ameena Rahman di Facebook ni.

 

 

 

 

RESEPI SOS SENGKUANG CALIT
sengkuang calit

BAHAN-BAHAN:

Cili kering kisar – BELI DI SINI

Sos cili – BELI DI SINI

Kicap lemak manis

Belacan sedikit – BELI DI SINI

Gula – BELI DI SINI

IKLAN

Air asam jawa – BELI DI SINI

Tepung jagung – BELI DI SINI

 

 

CARA MEMASAK:

Masak semua bahan dengan api perlahan sehingga betul-betul masak.

Masukkan tepung jagung untuk pekatkan tekstur sos.

IKLAN

NOTA: Kuantiti bahan resepi mengikut keperluan masing-masing nak masak banyak atau sedikit.

 

SELAMAT MENCUBA!

 

Kredit foto & resepi: Ameena Rahman

 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Asam Laksa Cina Kuah Pekat Secukup Rasa!

Agar-Agar Sirap Penyejuk Tekak Gerenti Menjadi!

Puding Tiramisu 5 Bahan Sahaja Pemanis Mulut Yang Mudah Disediakan!

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official