Bersih, suci dan halal inilah tiga perkara yang ada bila diusahakan oleh orang Islam. Beli fish cake baca labelnya, lihat logo halalnya, tapi buat sendirikan lagi jimat dan pastinya lebih segar.

Kenyal dan manis ni min kongsikan fish cake sedap dari Tahrunissah Jalil. Sedap masuk dalam mi goreng, kuah dan mi sup dan macam-macam lagi.

HOMEMADE FISH CAKE



.

BAHAN-BAHAN :

  • 500gm isi ikan tenggiri segar
  • 3 sudu teh tepung jagung | membukit
  • 1 sudu teh garam | nanti masa dah siap blend rasa lagi sebab bila sejuk lebih masin
  • sedikit ajinomoto (terpulang nak isi atau tidak)
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 cawan air sejuk (dari ais)_

** anda boleh menggantikan dgn fish fillet tapi abaikan/jgn taruk air ye sbb dlm fillet tu dah ada kandungan air dah… so abaikan sukatan air tu

CARA MEMASAKNYA:
1. Isi ikan tenggiri diambil ..kulit tak mau ye dan diblend halus saya guna food prosessor

2. Kemudian masukkan sedikit air ais ..kisar lagi masukkan garam serta serbuk lada putih
3. Kisar lagi dan masukkan 3 sudu tepung jagung dan kisar lagi..
4. Sebelum itu panaskan periuk kukusan dan loyang 4 segi, loyang tu biarlah boleh masuk dlm periuk kukusan atau kalau takde guna je tupperware tahan panas..
5.Masukkan adunan ikan tadi dlm bekas/loyang yang diletakkan plastik terlebih dahulu supaya nanti senang nak kluarkannya..(mcm buat serimuka)ratakan ia serta padatkannya.. menggunakan minyak yang disapu dijari anda utk licinkan permukaan ikan tadi dan kukus hingga masak..dlm 15 minit atau sehingga masak
6. Terbalikkan isi ikan yang dah masak tadi potong sepertimana bentuk fishcake..


.

panaskan minyak terendam.. dan goreng sekejap hingga ia kekuningan.. angkat dan toskan minyak siap..alhamdulillah..


.

Kredit resipi : tahrunissah jalil
FB : 1001 Jenis Resepi Masakan Dan Petua DI Dapur

Nah ni min kongsikan sup kek ikan dan bebola ikan dengan cendawan tiram yang mudah sangat dan sedap betul rasanya. Resipi dari Cik Ina, sesuai untuk orang bujang dan supermom yang sibuk tu.

SUP KEK & BEBOLA IKAN DENGAN CENDAWAN TIRAM



.

BAHAN-BAHAN

  • 3-4 ulas bawang merah
  • 3-4 bawang putih

*Kedua bahan dibasuh,diketuk kemudian dibuang kulit dan cincang kasar mengunakan pisau besar

  • 5-6 keping cendawan tiram-cuci kemudian siat-siatkan dan tuskan airnya
  • sepaket fishball sederhana besar dan fish cake ( ambil separuh separuh)
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 2-3 tangkai daun bawang-dihiris sederhana halus

CARA MEMASAKNYA:
1. Tumis bawang ketuk (no-2)dalam minyak yang sedikit hingga naik bau dan layu.
2. Pecahkan kiub pati ayam , tumiskan sekejap
3. Masukkan 1 liter air , biar agak mendidih
4. Masukkan fishball dan fish cake , biar seminit
5. Masukkan cendawan tiram biar seminit
6. Sebelum angkat taburkan daun bawang yang dah dihiris tadi, seminit kemudian terus tutup api.

Kredit : Blog Cik Ina Do Do Cheng

Min tambahkan fish cake aje.