Suka makan snek dan tak boleh berhenti mengunyah? Ada 6 “super food” penuh khasiat yang anda boleh kunyah tanpa risaukan berat badan! Ucapkan selamat tinggal pada junk food!
1. KRANBERI KERING
Buah kranberi bukan sahaja sedap dimakan, malahan ianya penuh dengan khasiat untuk wanita. Ianya rendah karbohidrat, tetapi kaya dengan sumber vitamin C, mineral dan serat, serta astrigen kuat dengan kandungan asid tinggi dan gula asli yang rendah. Sebagai wanita, kita sering didengari dan kadang-kadang kita sendiri ada masalah jangkitan saluran kencing (UTI) atau Urinary Tract Infection, bukan? Kranberi mengandungi proanthocyanidins yang membantu dengan melekat kepada bakteria dan menghapuskan mereka agar mereka tidak dapat melekat pada dinding saluran kencing.
Dikhabarkan berasal dari China, buah kiwi dikenali dengan khasiat perubatannya sejak zaman dahulu. Buah yang dikategorikan sebagai buah eksotik ini mengandungi kandungan Vitamin C yang lebih tinggi dari buah oren dan lemon! Kandungan Vitamin C yang tinggi menjadikan ia bersifat antioksidan yang kuat, sekaligus membantu dalam mengelakkan pertumbuhan kanser atau inflamasi. Selain itu, buah kiwi juga terkenal sebagai buah yang membantu meningkatkan tahap imuniti seseorang.
Buah tin mengandungi gula semulajadi, mineral dan serat larut yang tinggi. Ianya kaya dengan mineral termasuk kalium, kalsium, magnesium, dan zat besi dan merupakan sumber antioksidan A, E dan K yang baik. Segar atau kering, buah tin adalah sumber yang penting dari kedua-dua jenis serat makanan. Serat larut membuatkan kita berasa kenyang dan menggalakkan tahap gula darah dan kolesterol yang sihat, manakala serat tidak larut menyokong pencernaan yang baik dan usus yang teratur. Kalium dalam buah tin pula membantu menjaga cecair dan mineral seimbang di dalam dan di sekeliling sel-sel dan seluruh badan anda, yang penting untuk fungsi saraf, otot dan jantung yang normal. Dikenali sebagai buah yang turun dari syurga, buah tin semestinya datang dengan pelbagai khasiat dan manfaat untuk kita semua.
Betik adalah buah tropika dengan rasa manis yang unik dan eksotik. Ianya kaya dengan serat makanan, antioksidan, dan beta-karoten. Papaya kering adalah salah satu kudapan yang baik untuk memenuhi keinginan terhadap makanan manis sambil menyediakan tubuh dengan sumber tenaga nutrien. Selain itu, betik juga membantu sistem pencernaan kerana mengandungi enzim yang penting untuk mencerna protein, lemak, dan kanji. Tambahan pula, serat buah ini membantu dalam penstrukturan semula saluran pencernaan. Buah betik kering juga bersifat alkali, dan inilah salah satu sebab ianya sering dimakan untuk menenangkan perut yang terganggu.
Digemari oleh kebanyakan golongan vegetarian kerana potensi protein mereka, kacang kuda adalah sumber serat yang hebat. Ianya kaya dengan sumber protein yang baik dan tidak mempunyai kalori yang tinggi atau lemak tepu seperti yang terdapat dalam sumber protein yang lain. Di samping itu, kandungan serat yang tinggi, kalium, vitamin C, dan vitamin B-6 menyokong kesihatan jantung serta membantu menurunkan jumlah kolesterol dalam darah dan mampu mengurangkan risiko penyakit jantung. Satu kajian membuktikan bahawa pegambilan 4069 mg kalium setiap hari mempunyai risiko kematian sebanyak 49% lebih rendah daripada penyakit jantung iskemik berbanding mereka yang menggunakan kurang kalium (kira-kira 1000 mg sehari).
Walaupun kecil, kacang pistachio adalah sangat berkhasiat. Kekacang kecil ini mengandungi protein, serat dan banyak vitamin dan mineral. Menambah pistachio dalam pelan pemakanan juga boleh memberi manfaat kepada hati anda. Kacang pistachio adalah sumber protein tumbuhan yang sangat tinggi, menyediakan jumlah asid amino yang mencukupi dan seimbang. Selain itu, ianya juga sangat kaya dengan phytosterols, yang secara langsung dikaitkan dengan menurunkan tahap kolesterol, dan boleh menawarkan perlindungan daripada beberapa jenis kanser. Kacang pistachio yang lazat ini telah lama dilihat sebagai simbol kesejahteraan dan kesihatan sejak zaman purba.
Nak beli BAHAN SEGAR untuk masak tapi kurang rajin nak ke pasar? Jangan risau. Beli je secara online DISINI. Pilih, bayar & tunggu barang sampai. Mudah kan?
Jom cuba resipi bawah ni. Memang mudah, sedap & gerenti jadi.
Sosej antara makanan sampingan yang sedap dimakan, tetapi jika kamu kerap makan sosej sejuk beku yang di jual di pasar raya, ia mungkin mempunyai nilai bahan pengawet yang tinggi dan tidak sesuai dinikmati oleh anak kecil. Cuba resipi viral yang dibuat secara homemade ni, memang bagus dan paling penting tiada msg!
SOSEJ AYAM BERSAYUR
BAHAN-BAHAN:
Sebiji ubi kentang
4-5 ketul dada ayam
2biji telor
Apa2 sayuran (saya letak daun sup + carrot)
Sebiji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam, lada sulah dan garam
Tepung ubi 4sudu bancuh dgn air stgh gelas
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua dan bland,
Masukkan bahan2 tersebut kedlm plastik aiskrim ikat hujung kiri dan kanan
Kemudian rebus dlm 10-15 min
Goreng jika nak makan
Yang lebih boleh simpan
Kredit resipi & gambar : Naa Rohzurina (MAHN)
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam berat agak2 200g setiap satu
Sebiji bawang besar atau bawang kecik pon boleh letakla 3 ke 4 biji
Cili kering 2 jika suka pedas saya tak letak nak bagi anak makan..
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
* 4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano jika suka
Sedikit daun ketumbar -saya tambah sebab suka
Sayur sayur macam carrot mushroom jika suka..saya takda stok tak letak..saya tambah capsicum (cili benggala) sikit tu ja ada
CARA MEMASAK:
Potong kecik2 ayam..dan bahan2 lain kecuali tepung ubi * kemudian masukkan dalam food processer..blend halus kesemuanya ..
Kemudian masukkan dalam bekas dan tambah tepung ubi..
Kacau sebati..
Masukkan adunan ayam dalam piping beg.
Kemudian paip masuk dalam plastik aiskrim atau boleh paip atas cling flim dan gulung ketat2 ..pintal kedua dua hujung ..sebab nak bentuk ala2 sosej kenn…
Proses nak masukkan dalam plastik aiskrim tu kena sabaq jugak na sebab tak senang sangat sebab bila padat takda ruang udara susah nak penuhkan plastik eskim- sebab tu sosej kita pendek2 tu ja 🤣🤣🤣 heehe tapi takpa buat slow slow dah dapat rentak mudahla jadinya..buat sampai habis..
Dah siap boleh la direbus atau dikukus lebih kurang 15minit atau sehingga masak ya…saya kukus..
TIP: kot kot..kalau yg tak mau kukus atau rebus pakai plastik ala2 health conscious bolehla frozen dulu bagi keras..then buang plastik baru rebus atau kukus…tapi saya rebus ja terus…sekali sekali ja nak buat..insyaAllah yakin😁…
Ok dah siap dah sosej kita..nak makan mcm tu saja pon bolih..nak grill sat pon boleh na..yang lebih tu bulihla nak frozen..
SELAMAT MENCUBA 😍
Kredit resipi & gambar: Liyana Isa
SOSEJ AYAM HOMEMADE
Bahan-Bahan:
Bahan A:
Isi ayam bahagian dada
Bawang
Telur
Carrot
+ Kisar kesemua bahan A
Bahan B:
3 sudu tepung ubi
1 sudu kecil garam
Lada hitam sedikit
Lada putih sedikit
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan-bahan A dalam bekas , dan gaulkan dengan tepung ubi 3 sudu + lada hitam + lada putih.
Masukkan dalam plastik piping, dan picit masuk ke dalam plastik aiskrim.
Ikat dan kukus selama 10 minit. Bila dah sejuk, buka dari plastik aiskrim dan sejuk bekukan. Bolehlah digoreng atau dimasak mengikut selera anda.
Resepi Oleh: Sabariah Hussain Kredit olahan resipi dan gambar: Nor Suhaida Nor Suhaida
GIANT SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 ketoi isi dada ayam
1/2 cawan daun bawang
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji bawang holand
2 ulas bawang putih
2 biji telor ayam
2 sudu besar tepung jagung
Garam sesudu kecik
CARA MEMASAK:
Semua bahan diatas dikisar lumat..
Kemudian boleh bentuk sosej mengikut saiz yang anda sukai..
Dah bentuk sosej..kemudian rebus sosej dalam masa 10 minit..
Mula-mula, potong cendawan kepada saiz yang dikehendaki. Berhati-hati kerana ia mudah terlerai.
Dalam satu mangkuk, masukkan tepung Bestari dengan sedikit air. Kacau rata. Kemudian masukkan sedikit serbuk lada sulah. Kacau lagi.
Dalam satu mangkuk lain, masukkan tepung Bestari.
Ambil cendawan Enoki dan celupkan ke dalam adunan tepung dan air tadi. Setelah itu, masukkan ke dalam tepung yang kering. Biarkan tepung bersalut sepenuhnya pada cendawan.
Panaskan minyak di dalam kuali dan bila minyak benar-benar panas, bolehlah masukkn satu persatu cendawan enoki.
Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
Sedap dimakan sebagai kudapan ringan atau boleh dijdikan lauk tambahan untuk dimakan dengan nasi.
Apa Khasiat Cendawan Enoki?
Korang sebenarnya dah biasa dengar tak tentang cendawan enoki ni? Bubuh dalam tomyam pun sedap tau.
Di negara kita lebih dikenali dengan nama cendawan jarum emas atau cendawan musim sejuk.
Cendawan yang turut dikenali dengan nama Flammulina velutipes ini merupakan sejenis kulat yang boleh dimakan. Ia berasal dari negara China, Jepun dan Korea.
Cendawan ini mula mendapat tempat dan digunakan dalam banyak resepi seperti goreng celup tepung, dicampur dalam sambal tumis, dicampur dalam tomyam, goreng dengan sos tiram dan macam-macam masakan lain-lain lagi.
Kiranya cendawan enoki ini dah popular di kalangan rakyat di negara kita ni.
Sedap Tauhu Berlauk ni. Kalau dalam peti sejuk ada bahan-bahannya, bolehlah cuba buat. Sesuai dinikmati semasa sarapan, minum petang atau makan malam. Jadi jom buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Fazilah Malik. Pasti puas hati.
CARA MASAK TAUHU BERLAUK SEDAP PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 paket tauhu telur / tofu telur
2 keping tauhu ( tauhu biasa yang guna untuk buat Tauhu Sumbat)
2 biji telur
1 keping dada ayam
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu makan serbuk lada hitam dan serbuk lada putih – beli online disini
Lobak merah secukupnya
Daun sup secukupnya
Daun bawang secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan kecuali lobak merah, daun bawang dan daun sup. Kisar hingga hancur.
2. Tuang bahan kisar ke dalam bekas. Kemudian masukkan hirisan lobak merah, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
3. Ambil acuan lompang atau apa-apa acuan yang bersesuaian. Tuang adunan tauhu ke dalam acuan.
4. Panaskan periuk kukusan dan kukus tauhu tadi selama 15 minit atau hingga masak. Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
5. Untuk menikmatinya, celup tauhu ke dalam telur dan goreng keperangan. Kalau tak celup telur pun tidak mengapa cuma warnanya tidak cantik.
Nak cuba masak ayam bistik homemade yang sedap, mudah dan berkuah pekat? Jom ikut resipi perkongsian Rozmaliza Omar ini – bahan ringkas, rasa mantap, sesuai untuk seisi keluarga!